Mišpule



host - 5.149 (?)
20.11.2011 15:15

Mišpule na kvas nezpracovávám protože bydlím v paneláku a na zahradě v boudě by mně asi nic nevykvasilo. Dvakrát jsem dal mišpule kolegovi z práce a ten mně dal část vypáleného produktu.Jinak k tomu jak se to dělá by se Vám mohl vyjádřit host tohoto webu Oťas. Pokud jsem za tu chvíli co jsem s ním jel dobře rozumněl, tak přidává jablečný mošt.

           Mr Big

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 180.10 (?), 8.10.2011 15:54, zobrazeno: 44845x

Prosím o sdělení jak zpracovat plody mišpule, mají se nechat promrznout? Děkuji Kateřina

   
host - 178.235 (?), 8.10.2011 17:16

Mišpule v současnosti jsou nepoživatelné.Aby změkly, musí přejít mrazem.Stačí ponechat je vymrznout v mrazničce, po rozmrazení hniličí a jsou k jídlu.Z mrazničky je lze odebírat v menším balení postupně.  AB

      
host - 41.38 (?), 10.10.2011 21:31

Mišpule zpracovávám dvojím zpusobem :

na marmeládu -nechat přejít mrazem poté odstranit pecičky a slupky propasírováním a dále jako každá jiná marmoška.

na destilát- nechat přejít mrazem, rozmělnit, dát do bečky přidat enzym+kvasinky a nechat vykvasit -destilát je velmi dobře hodnocen

Přeji dobrou chuť a na zdraví           Oťas

   
host - 5.149 (?), 5.11.2011 23:07

Na zahradě, kterou jsem zdědil po rodičích mám jeden strom mišpule naroubované na hlohu. Každý rok je na ní cca 100 až 200 kg plodů. Chtěl bych se vyjádřit k problematice k jejich sklizni a zpracování.

1.Všude se píše, že je nutné, aby mišpule byly před sklizní vystaveny mrazu. Protože jich mám velké množství a naráz jich moc nesním, tak jsem je loni utrhl aniž prošly nějakým mrazem a nechal jsem je dozerát normálně při pokojové teplotě- v pohodě.

2.Na internetu se všude uvádí zpracování mišpulí na marmeládu. Z loňské sklizně jsem udělal na zkoušku 7 sklenic 0,7 l marmelády. Na jaře všechno skončilo v odpadcích- nechutnalo mně to, nemělo to nic společného s mišpulí.

3. Předloni jsem zkoušel sušit mišpulovou drť na plechu, usušené jsem rozkrájel na obdélníčky, docela to šlo, ale mišpule to nebyla.

4. Asi před pěti lety mně kolega z práce nabídl, že mně z nich udělá mišpulovicu. Čtyři bedny mišpulí si ode mně odebral, zpracoval je a nechal vypálit. Dostal jsem pět litrů za symbolickou cenu. Dal jsem je do lahví, vytiskl barevnou etiketu a protože moc alkohol nepiji, tak jsem skoro všechno rozdal. Chutnala mně a dle dobrozdání píčů byla výborná- byly v ní ty mišpule cítit. Druhý rok jsem mu zase přenechal mišpule, al to co jsem dostal nebylo k pití- nebylo poznat z čeho to je. Tak skončilo toto zpracování.

5. Letos zkouším zamrazit drť z mišpulí- problémem je omezená kapacita mražáku.

           Mr Big

      
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 6.11.2011 7:49

z te mispulovice to bylo v obou pripadech z plodu nepremrzlych?

         
host - 5.149 (?), 7.11.2011 10:42

Mišpule řeším až v momentě, kdy mám veškeré práce na zahradě udělané. Jestli mrzlo a kolik stupňů bylo nevím, ale pravděpodobně nějaký mrazík byl, protože jsem mišpule setřásal do plachet a spolu s nimi padalo listí. Myslím si, že mráz působí na plody mišpulí stejně jako na listí některých stromů (například ořešák), kdy po prvním mrazíku nastane prudký opad listí. 

           Mr Big

      
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 6.11.2011 12:32

Jsou to cené rady a poznatky. Díky za ně Mr Big -ovi. 100-200 kg z jednoho stromu je velké množství.

         
host - 5.149 (?), 7.11.2011 10:31

Nikdy jsem úrodu mišpulí nevážil. Tak jsem dnes naplnil 10 litrový kbelík a zjistil jsem, že v něm bylo 4,5 kg mišpulí. K dnešnímu dni mám sklizeno asi tak 50 kg mišpulí. Dle mého odhadu sklidím ještě tak 30-40 kg. Myslím si, že letošní úroda je stejná jako každý rok, takže u té cifry 150-200 kg jsem se zachoval jako správný rybář a pořádně jsem nadsadil. Chtěl jsem jen říct, že mišpulí je tolik, že se nedají v době dozrávání zkonzumovat.     Sorry.

           Mr Big

            
host - 181.111 (?), 20.11.2011 13:33

A jak mišpule zpracováváte na kvas (podtrtit, vykrajovat, přidat ztekucovadla,...)? Děkuji, chci to letos vyzkoušet.

               
host - 5.149 (?), 20.11.2011 15:15

Mišpule na kvas nezpracovávám protože bydlím v paneláku a na zahradě v boudě by mně asi nic nevykvasilo. Dvakrát jsem dal mišpule kolegovi z práce a ten mně dal část vypáleného produktu.Jinak k tomu jak se to dělá by se Vám mohl vyjádřit host tohoto webu Oťas. Pokud jsem za tu chvíli co jsem s ním jel dobře rozumněl, tak přidává jablečný mošt.

           Mr Big

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika