Mišpule
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.61 (?) 7.1.2012 22:26
Blízko v parku je několik hodně velkých mišpulí, které pravidelně rodí. Tam bych si mohl řízky udělat sám, jen nevím, kdy je vhodná doba a jak postupovat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.149 (?), 8.1.2012 12:14
Přerdloni jsem byl na zámku v Lysicích a mimo jiné jsem si také vybral okruh zahradou. tam nám ukázali mišpule německé, minimálně sto let staré, které byly keřovité. Takže mišpule není původem strom, ale keř a proto si myslím, že by mohla být řízkována jako jiné keře- bude ovšem zase keřem.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.149 (?), 8.1.2012 12:31
Nejsem žádným propagátorem mišpulí i když asi na tomto vláknu mám asi nejvíc diskusních příspěvků. Mišpuli jsem zdělil po rodičích, mišpule mně chutnají a sním jich za ty dva měsíce dost. Pochopitelně je to jen cca 5 % toho co mišpule urodí.Nevím co pro Vás je vyšší užitná hodnota hrušek, ale u mne je užitná hodnota hrušky stejná jako užitná hodnota mišpulí. Prostě mně chutnají. Jistě počet lidí, kterým chutnají je méně, než těch co jim chutná hruška.Pokud jde o ostatní užití jako je zavařování, sušení ev.pálení tak o to nemám zájem i když jsem poznal že mišpulovice je opravdu chutná. Nejsem si jistý, zda bych na záhon jahod, ze kterých mám užitek cca 14 dní zasadil hrušku proto, že ji budu moct užívat polovinu zimy. Neberte to jako kritiku Vašeho názoru, ale pouze jako jiný názor. S pozdravem
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.18 (?), 8.1.2012 9:38
zahradnictví Kruh ji má, Eko zahradnictví taky, jezibaba9
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
roni - Stříbrný Zahrádkář (255) - 172.42 (?), 2.12.2016 23:23
Mispula je skvele ovocie. Treba ho jest az ked je celkom makke ako lekvar. Moje vsetky deti ho tiez miluju. Najlepsie je, ze ovocie je neskoro na jesen, ked uz nie je cca ziadne podobne makke sladke ovocie.
Chut je dost sladka, vobec nie fadna, lahodna a bohata.
Odporucam aj preto, ze je to mimoriadne nenarocna rastlina, dal som ju do strmeho sucheho svahu s plazivymi krovinami, tam by maloco prezilo. Napriek slabemu rastu 3 rocnej rastiliny (nepolievam, nehnojim) na velkost koruny ma bohatu urodu, uroda bola uz v prvom roku!
Vo vedlajsich zahradach vidim silne mispule aj v suchom svahu so 45stupnovym sklonom - kde voda okamzite odtecie. Byvaju bohato ovesane velkymi plodmi.
Netreba striekat, 100% bio ovocie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|