Mišpule

host - 5.149 (?)
8.1.2012 12:31

Nejsem žádným propagátorem mišpulí i když asi na tomto vláknu mám asi nejvíc diskusních příspěvků. Mišpuli jsem zdělil po rodičích, mišpule mně chutnají a sním jich za ty dva měsíce dost. Pochopitelně je to jen cca 5 % toho co mišpule urodí.Nevím co pro Vás je vyšší užitná hodnota hrušek, ale u mne je užitná hodnota hrušky stejná jako užitná hodnota mišpulí. Prostě mně chutnají. Jistě počet lidí, kterým chutnají je méně, než těch co jim chutná hruška.Pokud jde o ostatní užití jako je zavařování, sušení ev.pálení tak o to nemám zájem i když jsem poznal že mišpulovice je opravdu chutná.  Nejsem si jistý, zda bych na záhon jahod, ze kterých mám užitek cca 14 dní zasadil hrušku proto, že ji budu moct užívat polovinu zimy. Neberte to jako kritiku Vašeho názoru, ale pouze jako jiný názor. S pozdravem

Mr Big

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 202.61 (?), 7.1.2012 22:26

Blízko v parku je několik hodně velkých mišpulí, které pravidelně rodí. Tam bych si mohl řízky udělat sám, jen nevím, kdy je vhodná doba a jak postupovat?

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 253.141 (?), 8.1.2012 11:14

Nevím, jaké má AB osobní zkušenosti s řízkováním mišpulí, ale mně dostupná odborná literatura se nikde o této možnosti nezmiňuje. Množení semenem uvádí jako možné, ale nepraktikované z důvodu nezachování odrůdových vlastností. (Ovšem nevím, jak mnoho se pěstovaná "odrůda" liší od "planého" semenáče.) Takže jako praktický způsob množení je uváděno očkování či roubování na semenáče hlohu. Josef.

host - 5.149 (?), 8.1.2012 12:14

Přerdloni jsem byl na zámku v Lysicích a mimo jiné jsem si také vybral okruh zahradou. tam nám ukázali mišpule německé, minimálně sto let staré, které byly keřovité. Takže mišpule není původem strom, ale keř a proto si myslím, že by mohla být řízkována jako jiné keře- bude ovšem zase keřem.  

Mr Big

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 79.250 (?), 8.1.2012 11:26

Kolik plodů Mišpule sníte za sezonu? Není lepší pěstovat chutnější hrušky, které déle vydrží a mají lepší užitnou hodnotu?

host - 5.149 (?), 8.1.2012 12:31

Nejsem žádným propagátorem mišpulí i když asi na tomto vláknu mám asi nejvíc diskusních příspěvků. Mišpuli jsem zdělil po rodičích, mišpule mně chutnají a sním jich za ty dva měsíce dost. Pochopitelně je to jen cca 5 % toho co mišpule urodí.Nevím co pro Vás je vyšší užitná hodnota hrušek, ale u mne je užitná hodnota hrušky stejná jako užitná hodnota mišpulí. Prostě mně chutnají. Jistě počet lidí, kterým chutnají je méně, než těch co jim chutná hruška.Pokud jde o ostatní užití jako je zavařování, sušení ev.pálení tak o to nemám zájem i když jsem poznal že mišpulovice je opravdu chutná.  Nejsem si jistý, zda bych na záhon jahod, ze kterých mám užitek cca 14 dní zasadil hrušku proto, že ji budu moct užívat polovinu zimy. Neberte to jako kritiku Vašeho názoru, ale pouze jako jiný názor. S pozdravem

Mr Big

host - 241.18 (?), 8.1.2012 9:38

zahradnictví Kruh ji má, Eko zahradnictví taky, jezibaba9

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4550) - 38.136 (?), 11.1.2012 16:39

Starkl ji nabízí taky. Už ji mám objednanou. Chtěl jsem nějaký keř na dvůr, tak ať je z toho aspoň trochu užitku.

roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 172.42 (?), 2.12.2016 23:23

Mispula je skvele ovocie. Treba ho jest az ked je celkom makke ako lekvar. Moje vsetky deti ho tiez miluju. Najlepsie je, ze ovocie je neskoro na jesen, ked uz nie je cca ziadne podobne makke sladke ovocie.
Chut je dost sladka, vobec nie fadna, lahodna a bohata.
Odporucam aj preto, ze je to mimoriadne nenarocna rastlina, dal som ju do strmeho sucheho svahu s plazivymi krovinami, tam by maloco prezilo. Napriek slabemu rastu 3 rocnej rastiliny (nepolievam, nehnojim) na velkost koruny ma bohatu urodu, uroda bola uz v prvom roku!
Vo vedlajsich zahradach vidim silne mispule aj v suchom svahu so 45stupnovym sklonom - kde voda okamzite odtecie. Byvaju bohato ovesane velkymi plodmi.
Netreba striekat, 100% bio ovocie.

roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 172.42 (?), 2.12.2016 23:28

Chcem si rozmnozit mispule, rozmyslam pohladat hloh a zastepit do neho. Stepi sa na podnoz hlohu alebo dule-kdulon. Viete porovnat rast, vitalitu a naroky na podu stanovisko podnozi dula a hloh, pripadne ine? Moje mlade mispule mam na duli.

roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 172.42 (?), 2.12.2016 23:50

Mate niekto odrodu mispule Holandska. Ma vyrazne vacsie plody ako klasicka mispula.
Ja mam jeden strom z Plantexu s vacsimi plodmi, neviem aka odroda, ale asi je to prave ta Holandska obria - lebo viac menej som videl v predaji len 2 odrody.
Avsak chut tejto velkej sa nevyrovna tym mensim klasickym. Chyba mi v chuti ta vyrazna lahodna korenista aroma klasickej mispule a oproti klasike sa mi zdaju trochu fadne.
Kedze su to mlade stromy, nechcem robit z toho zavery. Radsej by som namnozil odrodu s vatsimi plodmi, ale chut mi je dolezitejsia ako velkost - preto ma zaujima vas nazor na chut Holandskej.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz