Na zahradě, kterou jsem zdědil po rodičích mám jeden strom mišpule naroubované na hlohu. Každý rok je na ní cca 100 až 200 kg plodů. Chtěl bych se vyjádřit k problematice k jejich sklizni a zpracování.
1.Všude se píše, že je nutné, aby mišpule byly před sklizní vystaveny mrazu. Protože jich mám velké množství a naráz jich moc nesním, tak jsem je loni utrhl aniž prošly nějakým mrazem a nechal jsem je dozerát normálně při pokojové teplotě- v pohodě.
2.Na internetu se všude uvádí zpracování mišpulí na marmeládu. Z loňské sklizně jsem udělal na zkoušku 7 sklenic 0,7 l marmelády. Na jaře všechno skončilo v odpadcích- nechutnalo mně to, nemělo to nic společného s mišpulí.
3. Předloni jsem zkoušel sušit mišpulovou drť na plechu, usušené jsem rozkrájel na obdélníčky, docela to šlo, ale mišpule to nebyla.
4. Asi před pěti lety mně kolega z práce nabídl, že mně z nich udělá mišpulovicu. Čtyři bedny mišpulí si ode mně odebral, zpracoval je a nechal vypálit. Dostal jsem pět litrů za symbolickou cenu. Dal jsem je do lahví, vytiskl barevnou etiketu a protože moc alkohol nepiji, tak jsem skoro všechno rozdal. Chutnala mně a dle dobrozdání píčů byla výborná- byly v ní ty mišpule cítit. Druhý rok jsem mu zase přenechal mišpule, al to co jsem dostal nebylo k pití- nebylo poznat z čeho to je. Tak skončilo toto zpracování.
5. Letos zkouším zamrazit drť z mišpulí- problémem je omezená kapacita mražáku.
Mr Big