Co to je za kytku?

host - 186.98 (?), 6.8.2014 14:29, zobrazeno: 8684x

Dobry den,

mel bych trochu neobvykly dotaz. Cast zahrady jako spravny ekolog secu pouze dvakrat, trikrat rocne krovinakem. Bohuzel mi na zahrade roste nejaka rostlina, ktera mi pri sekani vzdy popali predlokti (tj. popali me drobne casti rostliny odletujici od krovinaku). Asi po trech dnech se objevi puchyrky plne vody a trva vzdy pomerne dlouho, nez se to zahoji. Nema nekdo predstavu, co za rostlinu muze tohle zpusobit? Neco mirikoviteho? Diky moc!

host - 10.15 (?), 6.8.2014 14:41

Já mám stejnou zkušenost s pastiňákem, který nám planě roste ve vinohradu. Sekat se dá jedině s dlouhými rukávy a kalhotami.

Solární alergie a péče o kůži v létě

Fytofotodermatitis - Reakce kůže po kontaktu s rostlinou a následném ozáření

host - 234.2 (?), 6.8.2014 14:50
Tak za prvé: jako správný ekolog, sekejte KOSOU. Za druhé: když mi něco způsobuje nějaké potíže, tak se v první řadě starám o to abych sám zjistil, která rostlina mi způsobuje alergické reakce a když nebudu vědět tak teprve potom se ptám pomocí kvalitního obrázku, jak se to jmenuje. Za třetí: Když se vám to stane, tak vyhledejte pomoc alergologa, který pomocí testů, může zjistit na co vaše tělo reagovalo.

host - 186.98 (?), 6.8.2014 15:09

Kosou budu sekat az budu v duchodu a nebudu vecne nekam chvatat. Pokud nechce clovek travit cely vikend jen sekanim, tak hold musi vzit krovinak, co vezme i nalety a nemusi se vecne naklepavat. Ekolog nemusi byt nutne i proti pokroku :-). A kdybych vedel, jaka kytka mi to zpusobuje, tak se tu neptam - proto sem nemuzu dat ani obrazek te kytky, jasne :-)? Navsteva lekare je samozrejme rada nejlepsi, ale nemam cas to ted resit, proto jen rychly dotaz, jestli ma nekdo podobne problemy, jasne :-)?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 6.8.2014 15:39

Alergii se zesílením účinku sluníčkem způsobují víceméně všechny miříkovité. Záleží vždy na citlivosti a kombinaci expozic. Potřísnění šťávou omezíte vhodným úborem (dlouhý rukáv, nohavice, rukavice, holínky) nebo mastným krémem (žlutá indulona, modrá azulénová mast, krém na opalování). Fotoexpozici omezíte sekáním ve vhodnou dobu (ráno, večer, polojasno až zataženo), nebo oděvem, nebo ochranným krémem s UV faktorem. Vnímavost neovlivníte, nebo jen mírně užitím vnitřně provitaminů skupiny A.

Jinak miříkovité seřazené podle agresivity vzniku reakce Bolševník velkolepý, Bolševník pomenší, Bolševník horský, Andělika lékařská, Bolehlav plamatý, Kreblík lesní, Bršlice kozí noha, Koriandr, Libeček, Pastinák,...  No a protože bolševníku či anděliky by jste si všimnul, tipuji, že Vaše problémy se odvíjejí od nenápadnějších, ale zato hojnějších kerblíků a bršlic.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 6.8.2014 15:14

Popálí předloktí... pár tipů:

1. Horký výfuk

2. Něco kopřivovitého

3: Bolševník

host - 178.38 (?), 6.8.2014 17:27

Máte tam pastiňák? http://botanika.wendys.cz/kytky/K478.php

Já tohle mám od něho. není to alergie, na kterou přijde alergolog, ale je to jak mnozí psali fotosenzitivnost šťáv, hlavně miříkovitých. Já už jsem obrázek své nohy dávala, popálilo mne, když mi brácha vysekával křoviňákem a já mu ukazovala, co má vynechat. No a poprskalo mne. Mám jizvy už druhý rok. Pár měsíců před tím, měl brácha puchýře i na obličeji, ale to jsme ještě nepřišli na to, z čeho to je. Konvalinka

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 6.8.2014 19:13

fíha, u pastináku toto?

Tak to budete přirozeně světlý typ = romantická zrzečka, rusovláska nebo pravá blondýnka.

S.

host - 178.38 (?), 6.8.2014 23:31

Pravá blondýnka jsem byla jako dítě, nyní už docela ztmavlá, tudíž nastoupila chemiewink Ale světlý fototip nejsem, opaluju se dobře a dohněda, jsme celá rodina až snědá. Fotka dnešní, s mamkou na výletě, akorát tam nemáte pro porovnání nějakou,,bělobu"winkKonvalinka

host - 10.15 (?), 7.8.2014 8:08

Na pastiňák máme doma všichni stejné reakce. Jizvy po něm mi zmizely až po 2 letech. Já jsem světlý fototyp, manžel opak. Reakce na pastiňák a velikost puchýřů byla stejná, na fototypu nezáleželo.

Podobná rekce u mne nastala i na šťávu pryšce.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz