Z meruněk mi zmrzly zatím jenom Tsunami. U dvou mladých stromků budu mít jen několik květů a věřím, že i plodů. Dva květy už kvetou. Nemám strach o opýlení. Včel mám dnes na zahradě nejmíň stokrát víc než meruňkových květů. Až rozkvetou pozdnější odrůdy, bude to naopak (Leskora, Bergeron, Vesprima, Orangered, Maďarská apod.) Ty jsou úplně v pořádku. Broskvoň mám zmrzlou jen jednu. Vyrašila už na podzim a do konce února vypadala slibně. Ostatní už mají růžová poupata.
Takže letos prakticky kompletně zmrzly v květních pupenech: Aurora, Bebeco, Tsunami, falešná Rubista, Big Red, oba Pinkcoty, Tomcot. Byl bych rád kdyby se našel alespoň jeden zdravý květ u Tomcotu. Ještě se mi Tomcot nepodařilo za ty roky ochutnat a je to prý vyhlášená chuťovka.
Meruňky u mě 390 m.n.m. - první meruňce se začínají červenat špendlíkové hlavičky a druhé dvě jsou o něco pozadu, takže věřím, že to ještě není ztraceno. Broskve se též začínají pěkně nalévat. Jestli nepřijdou pozdní mrazíky, bude to na probírku :-D :-D
Nakonec to bude stejné jako vždy. Když to nezmrzne v květu, tak pupeny zmrznou v únoru po teplém lednu. Dobře vypadají lednické a veselské odrůdy. Ty z Escande nikoliv.
Nakonec to bude stejné jako vždy. Když to nezmrzne v květu, tak pupeny zmrznou v únoru po teplém lednu. Dobře vypadají lednické a veselské odrůdy. Ty z Escande nikoliv.
Na všem špatném se dá najít i něco dobrého - dobré je, že se nám budou dobře pěstovat meruňky v okrajových polohách - pozdější rašení (ty moje se ještě nijak neprojevují), a velmi teplé léto. Snad se jich letos konečně dočkám....
Som v okrajovej polohe. Marhulove kvetne puky prezili v pohode, neboli tak narasene. Broskyne boli, tak to schytali, omrzli len kvetne a to zaciatkom marca.
Z meruněk mi zmrzly zatím jenom Tsunami. U dvou mladých stromků budu mít jen několik květů a věřím, že i plodů. Dva květy už kvetou. Nemám strach o opýlení. Včel mám dnes na zahradě nejmíň stokrát víc než meruňkových květů. Až rozkvetou pozdnější odrůdy, bude to naopak (Leskora, Bergeron, Vesprima, Orangered, Maďarská apod.) Ty jsou úplně v pořádku. Broskvoň mám zmrzlou jen jednu. Vyrašila už na podzim a do konce února vypadala slibně. Ostatní už mají růžová poupata.
V tom je právě ten paradox, že jinak odolné Kioto a Big Red v květu a po něm, tentokrát vymrzly. Zřejmě narašily dříve a v únoru jim těch -10°C "bohatě stačilo". Ten teplý leden byl rozhodující. Nejhorší meruňkou z Escande je Pinkcot. Ten vymrzne v kteroukoliv dobu. Něco zůstalo pouze na Spring Blush. Vymrzl i Tomcot, Ninfa, falešná Rubista (Kruh u Jilemnice), Sundrop a další. U ostatních uvidíme. Lednické odrůdy vypadají velice dobře. Lenova, Lejuna, Ledana, určitě i Leskory.