Úroda meruněk 2019
|
|
 |
 |
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?) 16.6.2019 12:27
Tsunami má přesně 7 plodů, které praskají ve švu. Mám druhý stromek, protože první byla záměna. Tsunami každý rok po vyrašení jakoby skomírá, nakonec se probere a roste. Když pominu, že Harcot a Harogem v zahraničí už nikoho nezaujmajú, tak jsou to podle mě měruňky s plody velmi solidní kvality, dobře aromatické (Tomáš Jan) chuti. Postačuje běžné ošetření proti moniliovému úžehu. Odolnost proti mrazu v květu je průměrná. Co se týče Thyrinthosu tak počítejte s tím, že ten Vám na jaře zmrzne v květu a to spolehlivě. Pokud jde o původ, napište do Kruhu u Jilemnice a zeptejte se jich, co posílali za odrůdu místo Rubisty. Myslím, že se nedozvíte nic, maximálně, že za všechny záměny může dodavatel z ciziny.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 16.6.2019 12:27
Tsunami má přesně 7 plodů, které praskají ve švu. Mám druhý stromek, protože první byla záměna. Tsunami každý rok po vyrašení jakoby skomírá, nakonec se probere a roste. Když pominu, že Harcot a Harogem v zahraničí už nikoho nezaujmajú, tak jsou to podle mě měruňky s plody velmi solidní kvality, dobře aromatické (Tomáš Jan) chuti. Postačuje běžné ošetření proti moniliovému úžehu. Odolnost proti mrazu v květu je průměrná. Co se týče Thyrinthosu tak počítejte s tím, že ten Vám na jaře zmrzne v květu a to spolehlivě. Pokud jde o původ, napište do Kruhu u Jilemnice a zeptejte se jich, co posílali za odrůdu místo Rubisty. Myslím, že se nedozvíte nic, maximálně, že za všechny záměny může dodavatel z ciziny.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.49 (?), 17.6.2019 8:50
Taky že jsem se nedozvěděl.
Nevíme o tom že by Rubista nebyla Rubista, v nabídce momentálně není, aktualizace v září, tolik po telefonu. Takže by to byl akorát další zajíc v pytli.
Ještě mám naději v Lumigreen, že by Tyrinthos mohla být v nabídce na podzim, ovšem jestli se o Tyrinthos skutečně jedná 
A odkud vy víte, že máte namísto Rubisty právě Tyrinthos pane Petře?
Ještě se zeptám jestli neposíláte v srpnu očka. Na výměnu, budu letos očkovat broskve na myrobalán i semenáči (na podzim) i meruňky, jabloně, hrušky - posílám poštou. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 91.93 (?), 17.6.2019 17:17
Petře, připojuji se ke gratulacím k raným meruňkám. V ČR je má málokdo a jsou moc hezké.
Musím se přiznat, že chuť se nepozná podle výřezu z první meruňky. Sklidil jsem plody ze dvou stromků Aurory a chuť je skutečně zhruba taková, jak jsi říkal. Příjemně kyselkavá pod slupkou. Moje balkánské meruňky dozrávaly v pořadí Tsunami, Aurora, Leskora, Orangered a vybarvuje se Goldrich. Tyto mladé stromky s pár kg plodů spíše jen potěší a starosti nedělají. Horší budou pozdnější meruňky, které se začínají vybarvovat. Mám dva přeplozené stromy. Podepřel jsem větve tak, aby se nevylomily z kmene. Menším zlomeninám se asi nevyhnu. Tyto poněkud strupovité plody už nesním ani nerozdám. Asi je nahážu do sudu a někomu věnuji i se sudem. Pálenku moc nepiju. Má však výhodu delší skladovatelnosti. Na Vysočině mám rozumné množství zelených meruněk, bohužel osekaných kroupami. Uvidíme, jak budou vypadat po dozrání.
|
|
 |
|
 |
 |
|
TomNR - Stříbrný Zahrádkář (356) - 177.207 (?), 17.6.2019 9:04
spring blush, mnamka 
prve plody tento rok 10.6., v 2018 boli o dva tyzdne skor / uz koncom maja
Tomas, Nitra
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.30 (?), 18.6.2019 12:17
Ako je to s odolnosťou týchto skorých odrôd marhúl ako sú Tsunami alebo Spring Blush na chrastavitosť-strupovitost? Je potrebné ich postrekovať alebo touto chorobou netrpia?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Marek 2 - (7) - 39.189 (?), 18.6.2019 13:53
Pincot už se začíná vybavovat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Alena z Kroměříže - (45) - 155.130 (?), 20.6.2019 10:55
Tsunami – v plné zralosti, měkká, velmi chutná
Spring Blusch – vybarvená, stále tvrdá
Aurora – začíná vybarvovat
Leskora, Orangered – zelené
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.1 (?), 20.6.2019 14:50
Zdravím pani Alena, máte krásne plody marhúl na stromkoch bez chrastavitosti-strupovitosti. Robila ste postrek proti strupovitosti plodov alebo tieto ranné odrody sú odolnejšie na strupovitost ako neskoré-pozdní odrody? Michal
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|