Úroda meruněk 2019
|
|
|
|
|
|
|
Alena z Kroměříže - (45) - 155.130 (?) 21.6.2019 9:21
Proti strupovitosti nestříkám. Za deset let se mi strupovitost vyskytla jen na dvou velmi pozdních meruňkách a příliš škody nenadělala. Postřiky většinou stihnu jen dva. Na přezimující škůdce a proti spále.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alena z Kroměříže - (45) - 155.130 (?), 21.6.2019 14:45
Velkopavlovickou asi mám. Tedy předpokládám, že alespoň jeden z těch starých stromů, co sázeli rodiče bude Velkopavlovická. Žádná z meruněk v naší oblasti strupovitostí netrpí. Ani ty, co nikdy stříkány nebyli. Proto si myslím, že to bude lokalitou. Ještě před pár lety jsem nemusela stříkat ani proti spále.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 22.6.2019 10:47
Z toho starého sortimentu velmi raných odrůd bych podle chuti ohodnotil tyto meruňky.
1. místo TSUNAMI, AURORA
2. místo SPRING BLUSH
3, místo NINFA, která ale zraje až současně s Leskorou.
4. místo THYRINTHOS
TSUNAMI líbivá, vyvážená chuť, sladší, ale i s potřebným množstvím kyselin. Aurora asi nejvíc meruňkově aromatická, výrazná, s onou pikantní kyselinou. Thyrinthos - nejchutnější jsou plody s alespoň nepatrným červeným líčkem, zřejmě náročná odrůda na podmínky. Pravděpodobně vyžaduje maximální oslunění plodů. V Řecku, nebo někde jinde na jihu, je zřejmě chutnější.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 22.6.2019 13:21
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.49 (?), 22.6.2019 18:24
Závidím úrodu .
Tady na severu moravy Leskora stále tvrdá, nebo spíše to co zbylo na stromě po jarních mrazech.
Měl jsem před dvěmi týdny meruňky z řecka, podle vašich fotek by to mohl být tyrinthos, tužší, bez červeného líčka, chuťově málo sladké, i když měli dost šťávy (nebo spíš vody) chyběly kyseliny, tedy mdlé, navíc zapáchali zatuchlinou po skladování.
V tu dobu ještě z maďarska mnohem červenější než ty řecké, asi Tsunami. Silně podtržené, křupavé až tvrdé , žádný cukr, neušlechtile kyselé, nepoživatelné, ty jsem vyhodil taky.
Loni jsem zkusil meruňky od Drago. Jedna část marmeládové konzistence, sladkokyselá (asi goldrich), výborná. Druhá část opět nezralé, tuhé, kyselé.
Letos ještě nevím kde nakoupím. Asi si udělám vyjížďku do Pardubic když tam je meruňkový ráj. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|