Tsunami, Auroru nebo Radku? Co rodí nejdříve?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
r0m - Stříbrný Zahrádkář (100) - 71.128 (?), 23.3.2014 13:47, zobrazeno: 13714x
a která z nich je nejchutnější?
Nebo ještě jinou?
Mám sice Pincot a Kioto ze skorejších, ale chtěl bych ještě něco co by bylo o týden-dva nebo i více dříve.
Samozřejmně bych chtěl vybrat pokud možno i mrazuodolnost a odolnost proti monilioze,prostě nejlepšího kandidáta,mám jen 1 volné místo na zahradě :o)
Uvítám zkušenosti, díky
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 23.3.2014 20:42
Nevím, jestli se dají všechny tyto požadavky najít u některé konkrétní meruňky. Například mrazuodolnost a dosti vysoká odolnost proti moniliovému úžehu se dájí najít u Kompakty, ale zase nesplňuje požadavky na chuť a velmi rané zrání. U velmi raných odrůd Tsunami, Aurora či Spring Blush nemám odzkoušeno prozatím nic. Leskora na tom bude možná s mrazuodolností poněkud lépe, než Radka, ale není to jisté. V minulém roce totiž vypadaly v důsledku pozdních březnových mrazů u Radky nějaké ty květní pupeny, tak snad proto bych soudil, že bude Radka méně odolná. Co se týká moniliového úžehu, tak jelikož se chystám s Kompaktou už delší dobu rozloučit, tak ji nestříkám proti této chorobě. Zkoušel jsem to i s Lerosou, ale ta jediné neošetření nevydržela a zkolabovala. Kompakta je na tom mnohem lépe. U Kompakty je tato zvýšená odolnost uvedena i v Pomologickém atlasu peckovin II.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.190 (?), 18.6.2015 10:22
Také chci na podzim zasadit skorou meruňku. Měl jsem vybranou Leskoru, ale co pročítám zdejší diskuse tak špatná by nebyla Tsunami nebo Aurora. Líbí se mi i to že dozrávají dřív. Poloha Slavkov u Brna, ale pozdější mrazíky tam asi budou. Takže nějakou odolnější vůči mrazu. Zdenek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.145 (?), 18.6.2015 19:50
Kúpte si Leskoru, je odolná na mráz a nepraská, aj keď nie je tak skorá ako Aurora a Tsunami..Tsunami nemám ale videl som ich v predaji a boli dosť popraskané, asi neznáša v období dozrievania dážď.Aurora síce nepraská ale je dosť citlivá na neskoršie jarné mrazy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.190 (?), 19.6.2015 9:34
Děkuji. Asi tak učiním. Jelikož nemám moc místa tak nebudu experimentovat a vsadím na osvědčenou Leskoru. Zdenek
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|