Suchá skvrnitost listů peckovin

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
7.6.2022 17:55

Talent, Discus nebo Signum omezí částečně snad každou skvrnitost. Jinak, srážkoměr nemám, pršelo slabounce, ale buďme rádi za každou kapku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.6.2022 10:19

Suchá skvrnitost na Harlayne a Topgigantu.

Harlayne
Harlayne
Topgigant
Topgigant
Šarka "čaruje" (falešná Pricia)
Šarka "čaruje" (falešná Pricia)

host - 81.144 (?), 7.6.2022 12:55

Pane Petře, v tuto dobu to může být také méně závažná drobná skvrnitost. Tak jsme dnes ve výstraze bouřkové, už přemýšlím nad tím jak nad novýma výsadbama udělat sítě v budoucnu. Podle radaru u vás pěkně prší. Je to pravda?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.6.2022 14:48

Vysvětlivky k radaru: Modrá barva - neprší vůbec, zelená barva - prší slabě, žlutá barva - prší vydatně, červená barva  - pořádně leje. smiley Tudíž prší tady slabě. Akorát na kvalitní rozvoj houbových chorob, pane z Bousova. Na správný název hradu si nevzpomínám. Musíte mi ho připomenout. Jinak, pěkně napadený skvrnitostí třešně je například Burlat.  

host - 81.144 (?), 7.6.2022 16:53

Druhy skvrnitostí doma nepoznáte nepoznáte, muselo by se jít na vyšetření, ale třeba mikroskop máte, nevím... Ej od Buchlova větor věje, u nás už 22 mm leje!

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.6.2022 17:55

Talent, Discus nebo Signum omezí částečně snad každou skvrnitost. Jinak, srážkoměr nemám, pršelo slabounce, ale buďme rádi za každou kapku.

host - 81.144 (?), 7.6.2022 18:41

Velká škoda těch krupek, meruně po těch dnešních 25 mm, a ještě má pršet, porostou jak z vody. Monilie na psárkách od Joja už se objevila! Já jsem měl takovou škaredou rudu na jedné Madarce před lety, začala se dělat, když se plody zvětšovaly, asi v tuto dobu, ale ničím jsem nestříkal a podle toho to dopadlo strom neroste v sadě, kde mám většinu meruní. Další rok to na tom a samém stromě začínalo zase. Stříkl jsem to Championem, který jsem měl tehdy po ruce a bylo to v pohodě od té doby žádné problémy nebyly, ale jak říkám vyhrabuju listí a když jsou vhodné podmínky tak to rovnou zapálím na hromadě. Za infekci zavlečenou z okolí, ale ruku do ohně dát nemohu a třeba budu mít kvůli tomu letos taky nějaký problém, ale zátím vidím jen rány od krup. Přeju aby vám více popršelo pane Petře!

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 7.6.2022 19:24

V červnu netřeba déšť prosit, pršet bude, sotva začnem kosit. wink

host - 81.144 (?), 7.6.2022 19:37

Na čersvě pokosenou trávu déště nevadí, v sobotu čekáme brigádu na obracení a vyhrábávání z meziřadí. :-)

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 8.6.2022 9:11

Ať už je to hnědnutí listů meruňky, nebo nějaká skvrnitost, citlivá je prozatím pouze odrůda s názvem Harlayne. Odolná vůči šarce, ale zřejmě neodolná vůči "houbám".

host - 213.137 (?), 8.6.2022 10:34

U mě se suchá skvrnitost objevuje taky, ale nejvíc v lokalitě kde je mokřeji, jsou celonoční rosy a taky při nynějších deštích budou jistě listy zase samá díra - nejvíc asi třešně, švestky, broskvoně pak napadené flekaté letorosty... Stříkat to nehodlám.

Byl jsem v krámu Agrobio koupit ty běžné sezonní postřiky a bylo mi sděleno že ani Mospilan, Signum pro které jsem přijel, tak nekončí. Končí jen Prolectus a bude za něj náhrada. Takže planý výjezd.

---

A zvláštní že ta falešná Pricia je tak šarkovitá - to už tak přišla?

2 na jaře koupené nektarinky ze spomyšle (orlando, venus) obě vyrazily listy a mají šarku, po předchozí šarkové meruňce u Uh. Ostrohu to je už 3 pořízený stromek s šarkou. Letos se šarka poprvé objevila i na listech broskvoní i te nejstarší 20 let sunhaven... nemám tušení co to udělá s plody... MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz