Severný Kaukaz má teraz pre marhule priaznivejšie počasie ako u nás či na Vysočine. Ale aby som nefrlal na naše domovské podmienky, musím pochváliť včeličky aj obrovské čmeliačice, ktoré dnes v korune kvitnúcej Leskory bzučali o závod. Teplota sa poobede vyšplhala nad +15. Keby vydržalo nemrznúť aspoň 10-14 dní, boli bysme "za vodou". Ale prognóza počasia po sviatkoch nie je priaznivá. Odporúčam využiť zlúčeniny bóru na zvýšenie odolnosti ovocných stromov k mrazom podľa návodu, ktorý som zverejnil cez leto.
Obávám se, že pokud vydrží nemrznout 10 - 14 dní, nebudeme "za vodou". Přijdou-li mrazíky až potom, bude to ještě horší. Malé plůdky jsou k mrazům stejně, ne-li citlivější než květy, navíc již bude bez šance, že vykvetou nejaká opožděná poupata.
Konečně včely, vážení přátelé. Čmeláci a dokonce jedna babočka paví oko. Ve stínu teplota ve 13.00 hod. sice jen 12°C, ovšem na slunci už 30. Slunce prostě čaruje.
Na Záhorí ráno nemrzlo, doma som nameral +3. Leskora (na snímke) je už v plnom kvete, ale teplota cez deň +8 a silný ochladzujúci vietor neumožňujú vyletieť ani čmeliakom. Keď si prirátam, že Leskora je iba čiastočne samoopelivá, koncom júna bude zrelých plodov zasa iba "do čapice". Skúsim opäť privrúbľovať opeľovača. Poraďte prosím, ktorá sorta (vrúble v chladničke) by mi mala zakvitnúť ako prvá? Orangered, Pinkcot, Silvercot, alebo Kioto?
Dobrý večer Paľo, předpověď sice uvádí na dnešní noc a ráno +2°C ale Měsíc na obloze je jak kolo u vozu. Doufám že nebude mrznout, bylo by to špatné nejen pro meruňky ale i pro ostatní kvetoucí stromy (nektarinky, broskvoně) ale hlavně pro rašící révu. Je to zase z extrému do extrému, buď je to o studeném větru který nedovoluje opylení hmyzem nebo o mrazech ničících rašící květy...
To je pravda Mirku. Bývame v pásme premenlivej stredoeurópskej klímy. Tento rok sa naozaj predviedla- teplotami aj vlhkosťou. Vďaka suchu u nás našťastie réva ešte neraší. Ale je živá, špičky očiek to prezrádzajú. Tak to vyzerá, že očkovať budem až po Veľkej noci. Keby aspoň potom bolo tepelšie, ale prepovedi sú pesimistické. Ktorý mudrlant- veštiteľ mi cez zimu nakukal, že apríl má byť extrémne horúci?