Průzkum zmrzlých meruňkových květů

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
9.5.2017 18:40

Harcot by prozatím něco měl, dokonce i choulostivý Sundrop.

Harcot
Harcot
Sundrop
Sundrop
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 234.234 (?), 7.5.2017 15:03

Údajne kanadské odrody marhúl Hargrand, Harlayne,Harogem, Harcot majú vyššiu odolnosť na mráz ako európske odrody. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 8.5.2017 11:14

Tentokrát je něco jak na Hargrandu, Harogemu i Harcotu, ale u mě jsou méně odolné než třeba Bergeron, nebo Kioto. V minulosti plůdky vymrzaly. Zajímavý je třeba ten Goldrich, na kterém vždy něco zůstane, ale třeba v HK u Kukyho nikoliv. 

Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 70.11 (?), 9.5.2017 10:16

Mně se z těch kanadských odrůd jeví jako nejodolnější Harcot, méně Hargrand a nejméně Harogem, který má tendenci přeplozovat, a tak je u něj probírka nutná. Bergeron je sázkou na jistotu, Marlen zklamáním.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.5.2017 11:31

Na Marlen taky něco zůstalo, prakticky všude, i třeba na té Ninfě. Na Pinkcotech jsem našel taky po jednem plodu na každém. Mohla by to být celkem úspěšná meruňková sezóna, protože větší stromy jsou na tom s množstvím plodů výborně. Nakonec i Milan F. může mít dobrou úrodu a zajímal by mě u něj nejvíc ten Goldrich, který se v hraničních teplotách osvědčuje. Taky by mě zajímalo, jestli meruňka na GF-677 je ztracená, nebo ne. Roste opravdu velice slabě. Je tam údajně špatná afinita. U Vás, pane Kamile, jistě bude také pěkná úroda, ne? 

Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 70.11 (?), 9.5.2017 12:05

Úroda by mohla být slušná, když zítra ráno vše nepomrzne. Marlen má pravidelně méně a menších plodů než VP. S jejím pořízením jsem šlápnul vedle. Karola má letos také značné ztráty, zato Radka s Leskorou jsou obsypané. Meruňky mám na myrobalánech, ZR, žilienkách a dvě na BSB1. Na myrobalánech rostou některé odrůdy velmi bujně, na žilienkách zase hodně plodí a málo rostou, ZR je v mých podmínkách pro meruňky ideální podnoží.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.5.2017 12:46

Ano, zítra ráno se rozhodne. ČHMÚ zde předpovídá "nulku". indecision U Vás na severu má být tepleji.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.5.2017 18:40

Harcot by prozatím něco měl, dokonce i choulostivý Sundrop.

Harcot
Harcot
Sundrop
Sundrop

host - 223.71 (?), 9.5.2017 20:48

Goldrich je síce na mráz (v mojich podmienkach) citlivejší ako Harlayne a Bergeron (tie prežili aprílové mrazy bez strát), ale stále je tá jeho odolnosť obstojná. Pozorujem na ňom tento rok jednu zaujímavosť. Asi 30-40% plodov bolo mrazom poškodených, ale poškodené plody sa zahojli a rastú ďalej. Sú síce zjazvené, ale ratú. Na inej marhuli som si nič takéto nevšimol. Buď plod zmrzne a odpadne alebo vydrží. Zdá sa teda, že aj Goldrich je odroda, kde pri mraze do tých -2 stupňov majú plôdiky šancu prežiť (alebo aspoň časť) a je lepšie mať aspoň malú úrodu ako žiadnu.

Odolnosť Bergeronu a Harlaynu je približne rovnocenná.

Martin

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.5.2017 21:14

To je zajímavé, Martine. Velkoplodý Goldrich si určitě našel v sortimentu meruněk svoje místo. Jsem taky rád, že ty dodatečné postřiky zastavily na chvíli ten nápor monilie. Meruňkový porost vypadá teď rozhodně lépe než ten broskvoňový. Kadeřavost vyskákala nemile, Emile. A nemyslím tím Emila Macrona, nebo vlastně Emana. smiley

host - 223.71 (?), 9.5.2017 22:45

Ja som tento rok stihol iba 1 postrek (chcel som 2 ako vždy) proti monilóze a našťastie sa mi to prepieklo. Na Goldrichi, Pinkcote, Farbaly bez monilózy, Harlayne 2 choré tenké vetvičky a Bergeron asi 10 tenkých vetvičiek. Ale ani neošetrené stromy v záhradách tento rok veľmi monilózou netrpia. Zato minulý rok to bolo zlé (ja som po 2 postrekoch mal všetko 100% zdravé.

Martin

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024