Podnož pro meruňku
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?) 2.1.2015 12:51
Pokud se na broskvoni objeví kalcióza, je to pro strom "konečná stanice". Ale jsou to spíše příznaky asfyxie, které vypadají podobně. Další na řadě bude pravděpodobně broskvoň Fenix. Podnož BSB1 není pro mě žádným řešením ani do lepší půdy, kde jsou chlorotické příznaky na listech také. Nejjistější jsou podnože St, Julien a GF-677. Uvidíme jak dlouho budou odolávat asfyxii, ale protože koření mělce, tak by měly mít výdrž o něco větší. Co se týče odolnosti meruňkových odrůd proti mrazu v květu, tak jediný znatelný posun v odolnosti má odrůda Bergeron. Nevydrží samozřejmě všechno, ale vydrží více, než ostatní odrůdy. Zajímalo by mě, jestli stejné výsledky mají novější odrůdy Bergerac, Bergeval a Bergarouge. V odolnosti plůdků proti mrazu překvapilo v minulém roce Kioto. Podnož St,Julien je taky hojně rozšířená i u meruněk a je spolehlivá. Meruňky na ní nerostou tak slabě, jako na jiných slabě rostoucích podnožích.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář (491) - 24.8 (?), 30.12.2014 16:23
Sad mám na rendzinech s poměrně vysokým obsahem uhličitanu vápenatého a na podnožích BSB1 meruňky ani broskvoně kalciózou netrpí. Zahrada je v klimaticky příznivé oblasti, nestává se často, že by mráz "sklidil" veškerou úrodu. Mezi odrůdami broskvoní jsou mnohem větší "otužilci", v meruňkových sortách jsou u mě méně citlivé na mráz během kvetení jen Harcot, Hargrand, Harogem a Darina. Karola, Marlen, Velkopavlovická a Leskora jsou dost citlivé, Bergeron, Leala, Veselka a Radka středně.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?), 2.1.2015 12:51
Pokud se na broskvoni objeví kalcióza, je to pro strom "konečná stanice". Ale jsou to spíše příznaky asfyxie, které vypadají podobně. Další na řadě bude pravděpodobně broskvoň Fenix. Podnož BSB1 není pro mě žádným řešením ani do lepší půdy, kde jsou chlorotické příznaky na listech také. Nejjistější jsou podnože St, Julien a GF-677. Uvidíme jak dlouho budou odolávat asfyxii, ale protože koření mělce, tak by měly mít výdrž o něco větší. Co se týče odolnosti meruňkových odrůd proti mrazu v květu, tak jediný znatelný posun v odolnosti má odrůda Bergeron. Nevydrží samozřejmě všechno, ale vydrží více, než ostatní odrůdy. Zajímalo by mě, jestli stejné výsledky mají novější odrůdy Bergerac, Bergeval a Bergarouge. V odolnosti plůdků proti mrazu překvapilo v minulém roce Kioto. Podnož St,Julien je taky hojně rozšířená i u meruněk a je spolehlivá. Meruňky na ní nerostou tak slabě, jako na jiných slabě rostoucích podnožích.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.154 (?), 6.4.2015 18:03
Zdravím, chcel by som sa opýtať či sa marhula na myrobaláne dá udržať do výšky maximálne 3,5 metra. Pýtam sa preto lebo keď bude mať strom viac rokov a bol by moc vysoký tak sa nebude dať postrekovať zo zeme.Myrobalán je do mojej pody veľmi dobrá podnož.Ďakujem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.140 (?), 7.4.2015 15:45
Ďakujem za odpoveď pán Mimmo, ak marhulu na myrobaláne nepustím rásť moc do výšky a budem ju rezať hneď ako je strom ešte malý tak sa chcem opýtať či nebude rásť zas moc do šírky keď bude na bujne ratúcej podnoži ako je myrobalán.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.17 (?), 7.4.2015 18:53
Ďakujem Vám pán Mimmo za rýchlu odpoveď.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|