Ochrana pred mrazom
|
|
 |
 |
walter. - Diamantový Zahrádkář (2083) - 168.103 (?) 15.4.2024 9:51
Ještě mám v záloze poněkud primitivnější, ale také účinný způsob vytápění pod stromem, na snímcích, místo parafínové svíce hoří v ohništi malého grilu 3 hnědouhelné brikety, které žhnou asi 4 hodiny. Nad nimi vodorovně kus plechu, aby teplo šlo do stran, po obvodu opět paraván ze zakrývacích plachet. Abych měl jistotu, že ochráním alespoň něco, utvořil jsem paraván okolo kmenu jen asi 3 m v průměru. Odzkoušeno v 2021, to jsem měl 15.4. -2° a centimetrové plůdky na meruňce. Uvnitř plůdky bez poškození, vně zmrzlé.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2083) - 168.103 (?), 15.4.2024 9:51
Ještě mám v záloze poněkud primitivnější, ale také účinný způsob vytápění pod stromem, na snímcích, místo parafínové svíce hoří v ohništi malého grilu 3 hnědouhelné brikety, které žhnou asi 4 hodiny. Nad nimi vodorovně kus plechu, aby teplo šlo do stran, po obvodu opět paraván ze zakrývacích plachet. Abych měl jistotu, že ochráním alespoň něco, utvořil jsem paraván okolo kmenu jen asi 3 m v průměru. Odzkoušeno v 2021, to jsem měl 15.4. -2° a centimetrové plůdky na meruňce. Uvnitř plůdky bez poškození, vně zmrzlé.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.193 (?), 16.4.2024 19:05
Víte vy vůbec, že je ve vzduchu jen 0.04 % CO2? Nevím, jestli to nemyslíte ironicky, ale ty plky na oteplování planety, měření uhlíkových stop a Green dealu už mě začínají docela štvát. Rostliny bez CO2 pomřou. Nepřijde vám to všem jako záměr? Nejdřív rostliny, pak býložravci, masožravci a pak konečně my - ovce, páni tvorstva. Takže pokud to byla ironie, tak super. Pro ostatní, kteří stále řeší uhlikovou stopu mám radu, více čtěte.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 6.138 (?), 16.4.2024 20:40
Nevím, zda je to záměr či jen ignorance politiků a lobbování, ale CO2 je v tom opravdu poměrně nevinně ve srovnání třeba s metanem jakožto skleníkovým plynem. A ten produkuje planeta převážně přírodně. Navíc nejspíš topíme moc pod kotlem, ale viníme z toho ucpávající se komín.
Však taky ta naše "uhlíkově neutrální" opatření mají nulovou účinnost jako brzda klimatických změn, ty totiž stále zrychlují. Možná je to tím, že v nich jede Evropa sama, ale možná i tím, že brečíme na špatném hrobě. Nejspíš obojí.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ogar2002 - (40) - 68.117 (?), 15.4.2024 9:27
"mráz přichází když už jsou vytvořené malé plůdky a ty jsou extrémně citlivé."
Bohužel je to tak. Ještě v březnu 2020 jsem si myslel, že plůdky vydrží víc než květ. Ale po té, co mi v květnu 2020 při -1 zmrzlo cca 80% plodů na Kordii jsem zjistil že to tak není a svíce by vzhledem k velikosti stromu (už má přes 10 metrů) asi moc účinná nebyla. Nenašel by se nějaký jiný způsob, který by ochránil před zmrznutím alespoň část úrody?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |