Ochrana pred mrazom
|
|
|
|
 |
 |
|
Ogar2002 - (40) - 68.117 (?) 15.4.2024 10:56
Na Vsetínsku mi accuweather bohužel taky hlásí -1° a to na čtvrtek. Takže na Kordii která je od minulé středy v plném květu nic nebude a vlašský ořech dopadne pravděpodobně stejně. Tak snad to vydrží alespoň Durancie, jabloně a hrušeň Pařížanka. Vydržet by teoreticky mohla i višeň Morela pozdní u které je uvedena "vysoká odolnost proti mrazu v době květu" ale zatím ji moc nevěřím, protože mi za těch 5 let co ji mám kvetla v době kdy už mráz nehrozil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
aldyk - (37) - 49.43 (?), 16.4.2024 11:59
I přes to letní počasí které teď zkončilo a vrátilo se k běžným dubnovým teplotám bylo jasné že nějaký ten mrazík určitě ještě přijde, vždyť do zmrzlých je ještě celý měsíc... Jižně od Brna je už bohužel kromě jabloní vše odkvetlé a plné plůdků, je nějaká šance aspoň něco zachránit? Rosení asi už velký smysl nemá, to pomůže na květy které snesou nižší teplotu ale na plody je to asi marné, že?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 200.242 (?), 16.4.2024 20:25
Rozdělejte oheň v kolečku nebo v sudu, když budete oheň dusit pomocí posekané trávy máte slušnou šanci, že se nějaké úrody dočkáte. Ale musíte počítat s tím, že ráno budete docela dosti zapáchat.
Dá se věřit uvedené mrazuvzdornosti plůdků v naší známé tabulce? -1 cca 2-3 hodiny mi meruňka dala bez poškození, naopak -4 byla totálka.
Marek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 85.3 (?), 16.4.2024 20:47
Fakt je někdo schopen šaškovat s ohněm pod stromem cely následující týden? Nedejbože má-li člověk stromů víc, jakože většina z nás má. Kdo to někdy provozoval, tak je mu jasné, že v této situaci to nemá valný smysl.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 200.242 (?), 16.4.2024 22:01
Věřte že tací jsou. Stačí si jen přečíst starší příspěvky. Podle nejnovější předpovědi bude nejvíc kritická neděle a pondělí. Ale předpovědi se mění pomalu každou hodinou. Je také dost dobře možné, že mnozí přijdou o úrodu díky "několika hodinám".
Jestli vám je ale všechno tak jasné, pak máte můj obdiv.😉
Marek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.49 (?), 16.4.2024 21:49
Dobrý večer, mate nějakou zkušenost, nebo někdo z jiný z Vás? Nadhodil jste ten sud, mě to taky napadlo. Mam dva 100L, rozřežu je na pul (jsou zespodu stejně deravé) a dam vždy mezi stromy (asi tak 4 metry vysoké). Mam doma pomerně slušnou zasobu tvrdeho dřeva. Ale nerad bych dělal něco, co už někdo odzkoušel, a zjistil že to nema význam. Když ale funguji ty parafinové svíce, tak si říkam, že by tohle taky mohlo pomoct. A jednu noc klidně obětuji Je nutna ta tráva? Chápu, že chcete, at to fakt co nejvíce kouří.
Děkuji za názory
S pozdravem
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 200.242 (?), 16.4.2024 22:38
Já to dřív dělal. S kolečkem se dá manipulovat podle toho jak fouká vítr a sudy jak jste správně pochopil to chce alespoň dva. Ano tráva čoudí, ale také zpomaluje hoření, když ještě budete přidávat do ohně mokré dřevo pak si můžete dát klidně i šlofíka. Ekologové, sousedi a možná i místní rýpalové sice zapláčou ale nenechte si to znechutit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.49 (?), 16.4.2024 22:49
Děkuji za odpověd, na sousedy se mohu ve dvě ráno, Víte co :). Jedna se mi jen o švestky, ktere jsou pár dni po odkvětu a merunku, která ma asi centimetrové pludky, jabloně to ještě nestihly, takž předpokládam že -1, -2 by mohly dat, když to zítra ještě přejedu šampionem. Tady na severní moravě hlasí cca -1°C, tak pořad tak nějak doufám.
Ještě jednou díky
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.15 (?), 17.4.2024 7:49
Nepochopil jste. Už jsem to párkrát zkoušel, s nevalným úspěchem. Nevyvěštíte, kdy mráz přijde, a musel byste takto kmitat po celý týden kompletně celé noci. Když dáte "něco čadícího" pod strom, pak to většinu stromu nepokryje a neoteplí, většina vám stejně pomrzne. Když strom něčím obalíte, dolámete úplně vše. Když bude více čadících ohňů, neumanipulujete to. Nejspíš se vám i podaří ožehnout spodní větve. Navíc nejspíš nemáte tolik materiálu na několik nocí. Jednoduše - obrovská námaha, při které naděláte spoustu škod, pravděpodobně vám stejně většina omrzne. To vám neporovnatelně levněji vyjde koupit si těch pár kilo švestek v prodejně.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|