"Zelinářství=vinohradnictví"? tak toto istotne pánovi PP nikto neuverí. Pokiaľ ide o vinohradníctvo, tam p.PP tentoraz netrafil. Množstvo skorých a veľmi skoro dozrievajúcich muštových a najmä interšpecifických stolových odrôd dosahuje vynikajúcu chuťovú kvalitu. Alebo je vínko z Muškátu Moravského, Veltlínu červeného skorého či z odrody Irsay Oliver horšie ako Veltlín zelený či ryzlink?
Pane Rostislavíku, ani neviete akú mám radosť, že som svojími snímkami potešil ovocinárske srdce aspoň niektorých prispevateľov do fóra. Leskoru na marhuľovom semenáči som kúpil v Droždíne v marci 2004. Mali na výber 2 odrody- 2 stromky. Napriek tomu, že som o Leskore nič nevedel, rozhodol som sa pre ňu a neľutujem. Pri jej pestovaní sa potvrdilo, ako padajú mýty a opisované pravdy v literatúre typu "1000 dobrých rad zahrádkářům". Strom u mňa prosperuje v ťažkej hlinitoílovitej pôde, pričom korene má prakticky ponorené vo vode- 3 metre od Leskory pozerám na hladinu vody v studni. Na opačnom konci mesta 3 km od nás sa marhule a broskyne pestovať nedajú- po niekoľkých rokoch odchádzajú na apoplexiu či glejotok. Pritom spodnú vodu tam majú výrazne hlbšie. Zaujímavý je u Leskory aj rast a tvorba koruny. Keď pozerám na iné odrody, vidím mohutné samonosné koruny so stredníkom, ktoré sa otvárajú pod širokým uhlom. Leskora mi rástla vejárovito- pod ostrým uhlom tak, že prakticky stredník nevytvorila- všetkých 7 nerozkonárených kostrových konárov má rovnakú hrúbku. Na pohľad je koruna vysoká, hustá a príjemne tieni RD pred západným slnkom. Letné zakracovanie už prakticky nerobím. Drevo je pružné- po obratí plodov sa konáre ohnuté až k zemi vrátili do pôvodnej polohy. Z vrúbľov rôznych odrôd naštepených do koruny sa mi ujala akurát Radka. Vrúblik Radky kvitol, ale všetky kvety opadli. Verím, že Vás Leskora nesklame a bude Vám prinášať samé radosti, tak ako našej rodine.
Libor, Leskora nemá geneticky zakódovaný veľký plod. Marhule sú stredne veľké. Keďže to s rodivosťou tento rok prehnala, na koncoch konárov obalených plodmi boli niekde marhuľky asi o tretinu menšie. Väčšina plodov bola rovnako veľká a rovnako krásne vyfarbená ako vlani. Na košík červeno vyfarbených marhúľ je naozaj gustiózny pohľad. Nadmerná úroda sa negatívne nepodpísala na chuti plodov, ani v najmenšom. Je to odroda hlavne na jedlo, výrobu koláčov, marhuľových gulí, pálenky apod. Typická je šťavnatosť, aromatickosť a sladkosť dužniny. Naozaj výrazná marhuľová chuť ako už vlani písal Petr z Pardubíc.