Nadúroda
|
|
 |
 |
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář (336) - 161.138 (?) 18.5.2009 21:42
Stejný problém řeším i já. Nestihnul jsem ostřihat broskve - běžně to dělám za květu - a teď se mi objevila kadeřavost. Kadeřavé listy oštipuji a částečně to řeším řezem (zkracováním) větviček. Řez broskví se může dělat ještě začátkem května a když přimhouříme oko, tak je pořád ještě začátek. Navíc řez peckovin je nejvhodnější letní, tedy za zelena a to je taky. Hlavně větší řezy zamazat. Řezem broskví sledujeme hlavně tvorbu nového dřeva, které jediné je plodné. Proto větvičky, kde není ovoce, odstraňujte na krátko, t. j. dva svazky listů. Větvičky, kde jsou plody, na dlouho, t. j. cca 30cm a nad posledním plodem musí zůstat svazek listů. Nebojte se při zkracování odstranit část větvičky i s plody, když by tam překážely. Každý broskvový strom jich unese určité množství. Příští rok bude výnos o to větší. Meruňky mám dvě, plody už poměrně velké, tak by mi bylo líto je řezat. Samozřejmě řežu, když najdu nemocnou větvičku spálou, okamžitě i teď.
Další vhodný termín řezu peckovin je po sklizni. A to by se hodilo upravit tu meruňku. Naopak třešeň dobře snese řez při sklizni úrody. Tak pomáhej P.B.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 202.34 (?), 15.5.2009 19:28, zobrazeno: 14744x
Letos mám v jednom místě i přes deset meruněk, které jsou na sobě doslova nalepeny.Je dobré udělat probírku tak, aby se nedotýkali.Již nyní jsem musel některé větve svázat a podepřít.díka Pepa
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
lea. - Stříbrný Zahrádkář (459) - 120.236 (?), 17.5.2009 0:00
dobrý večer pane Pavle, využiji toho, že tu jste. mohu ještě v těchto dnech prosvětlit, prořezat broskev, případně meruňku? nevím, jestli jsem dobře pochopila, že to lze nyní po odkvětu, stromy už jsou ale olistěné... nevím, co z toho bude, ale ráda bych do toho šla
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 79.90 (?), 17.5.2009 22:16
|
|
 |
|
 |
 |
|
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář (336) - 161.138 (?), 18.5.2009 21:42
Stejný problém řeším i já. Nestihnul jsem ostřihat broskve - běžně to dělám za květu - a teď se mi objevila kadeřavost. Kadeřavé listy oštipuji a částečně to řeším řezem (zkracováním) větviček. Řez broskví se může dělat ještě začátkem května a když přimhouříme oko, tak je pořád ještě začátek. Navíc řez peckovin je nejvhodnější letní, tedy za zelena a to je taky. Hlavně větší řezy zamazat. Řezem broskví sledujeme hlavně tvorbu nového dřeva, které jediné je plodné. Proto větvičky, kde není ovoce, odstraňujte na krátko, t. j. dva svazky listů. Větvičky, kde jsou plody, na dlouho, t. j. cca 30cm a nad posledním plodem musí zůstat svazek listů. Nebojte se při zkracování odstranit část větvičky i s plody, když by tam překážely. Každý broskvový strom jich unese určité množství. Příští rok bude výnos o to větší. Meruňky mám dvě, plody už poměrně velké, tak by mi bylo líto je řezat. Samozřejmě řežu, když najdu nemocnou větvičku spálou, okamžitě i teď.
Další vhodný termín řezu peckovin je po sklizni. A to by se hodilo upravit tu meruňku. Naopak třešeň dobře snese řez při sklizni úrody. Tak pomáhej P.B.
|
|
 |
|
 |
 |
|
lea. - Stříbrný Zahrádkář (459) - 120.236 (?), 18.5.2009 22:22
děkuju moc, já tu broskev už včera ostříhala, ale šla na mě hrůza, můj děda stříhal vše vždy v zimě... odstranila jsem i jednu silnější větev ve středu koruny, hodně se tto prosvětlilo. takže ty letorosty na kterých budou plody příští rok teprve narostou OK? a ty minivětvičky, na kterých dnes plody nejsou mají jít pryč ty kolmé?
stačilo by kdybych ten řez natřela roztokem vápna ve vodě? to jsem v dílně našla :)
já tu broskev mám takovou cvičnou, je tu třetím rokem z hobymark, ale je dost pozdní a stejně plody, těch pár nenarostou a řádně nedozrajou
meruňku v srpnu? to prý je složitější
ještě vydržte ednu otázku... je lepší zalévat studenou vodou z hadice ze studny nebo radši nic
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 94.12 (?), 19.5.2009 9:12
Na dědu nedejte, stříhání broskvoní v zimě skutečně není dobrý nápad.
Jestli řezné rány nejsou mimořádně velké, není je třeba zatírat. Orientačně to dělám tak, že to, co ustřinu nůžkama nezatírám, to co řežu pilkou, zatírám. Mnozí zahradníci (profesionálové prakticky všichni) nezatírají žádné rány. Vápenné mléko bych na ránu asi nedával, to radši nic.
Jistěže je lepší voda "odražená" než studená ze studny. Je-li ale sucho, je to jistě lepší než nic. Jinak ale meruňky snesou lépe sucho než přemokření, broskve spíš zálivku ocení, zejména ve svahu, v písčité půdě a při větší násadě. A nově vysazené, samozřejmě.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|