Mráz ve vegetačním období
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 10.4.2025 21:58
Na menší stromky 2x postřik to je rychlovka. Na ty větší už to načasováním nevyšlo, tak kompromis 1x signum do plného květu ale smočeno pořádně. Nějaký mon. úžeh se vždycky objeví, s tím se dá počítat. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 221.19 (?), 11.4.2025 7:38
Zdravím všechny pěstitele meruněk. Já pěstoval meruňky 20 let v mrazové kotlině a vyzkoušel jsem mnoho druhů. Za ty roky jsem prakticky nic nesklidil. Když náhodou květy nezamrzly v dubnu tak zmrzly plody v květnu. Jednou se dožily července kdy je rozflakaly kroupy. Takže já už nemám ani jednu, vše jsem vykopal. Ale všem nadšencům moc fandím. Není nad probdelou noc, kdy topite pod stromy a pak Vám vše sežerou vosy, když jste na dovolené.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ludanek - (1) - 94.232 (?), 11.4.2025 15:25
Východní Čechy (Náchodsko) měly v neděli ráno -5, ve středu taky a dnes ráno -1. Meruňku ULA jsem v sobotu zakryl netkanou textilií, dnes sundána. Pár květů pomrzlo, ostatní zatím vypadají dobře. Možná je to postupným kvetením odrůdy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 150.91 (?), 11.4.2025 20:12
Tak u mě (Brněnsko) všechno zmrzlé - plůdky meruněk po rozloupnutí květu černé. Ach jo.
Chci se zeptat jak funguje ten jemný postřik vodou proti mrazu? Jestli jsem to zmrznutí květů nezpůsobil já sám? Teploměr tak metr nad zemí ukazoval -1,3 °C. Bylo jasno. Začal jsem stříkat ze žebříku vodu do květů (asi ve 4 ráno), postupně se "obalovaly ledem", zbytek vody stékal na zem, voda mrzla na žebříku, na zemi.. Pokračoval jsem až do rána. Nejnižší teplota byla - 4,1°C...
Všechny vnitřky květů meruňky černé, i u třešně (v té době byly ještě nerozkvetlé)
Ale meruňky u sousedů zmrzlé nejsou (teda těch pár květů co jsem rozloupl). Jasně, každá odrůda vydrží jinou teplotu (kdysi jsem četl nějakou studii z mendelu, a velkopavlovická mrzla celkem brzo.).
Už mě to štve, asi ty tři stromy vykopu, stříkal jsem proti mrtvici a mědí. Leze to do peněz a už čtyři roky nic nebylo.
Dřív jsem topil a to (asi) pomáhalo, ale když to zakázali...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 11.4.2025 21:10
A když se ráno rozednilo, byla nějaká námraza na těch sousedových meruňkách nebo byly kolem bílé stromy, bílá zmrzlá tráva, jak to po těch silnějších mrazech obvykle bývá?
Měl jsem taky -4,1°C u domu, meruňky po odkvětu to mělo zničit, ale vydržely všechny téměř bezeztrát. Vzduch byl z předchozích vichrů suchý a to mrazivé ráno nebyla žádná námraza ani na stromech a na trávě taky jen minimálně... takže suchý vzduch zřejmě posunul práh vymrzání a to dost výrazně. Dokonce meruňky vydržely i v okolí po odkvětu, -5,6°C v koruně!, taky s minimálními ztrátami, což je nevídané. V minulosti s takovou teplotou, když byly ráno bílé stromy - námraza, tak meruňky byly KO všechny.
Takže teoreticky to zavlažování, pokud nebylo teplotně dostačující, mohlo zůsobit znížení odolnosti květů na obvyklou úroveň a proto zmrzly. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.48 (?), 12.4.2025 7:38
Dobrý den, mám asi podobnou zkušenost. Připravil jsem rozstřikovací trysky, umístil cca. 1,5m nad zemí mezi stromy a načasoval spínání od 00.00-6.00 po 15.minutách, délka intervalu rozstřiku 3.minuty. Teplota byla -4,3, zahrada 300metrů od řeky Moravy.
Ráno kolem 9.00 pod okruhem rosení na zemi jinovatka, na květech rampouchy cca. 1cm. Nikde jinde na zemi jinovatka nebyla. Květy meruňky u mne aktuálně do výše 2m zmrzlé, nad 2m-kde nebyl přímý kontakt s vodou, ale pouze lehká mlha bez poškození. Broskve, nektarinka vpořádku všude, i do 2m nad zemí.
Soused, který nerosil, umístění stromů stejné tak výsledek u broskve stejný, u meruňky neposoudím.Vidím pouze ve 3-4m pár opozděných květů, které jsou ok.
Dle mne je problém v tom, že to chce opravdu pouze jemné mlhování. Já použil zavlažovací trysky, s jemným tlakem a rozstřikem a to je asi špatně-dělá to kapky. To tak jemnou mlhu neudělá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 130.137 (?), 12.4.2025 16:12
Myslim, ze voda se ma rosit bez prestavky, az teploty stoupnou nad 0. Ono ohriva ty kvety promena vody na led, pri ktere sa uvolnuje teplo. Mozna byl problem v tom intervalu 15 min
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|