Mráz ve vegetačním období
|
|
|
|
host - 226.113 (?) 31.3.2023 5:58
My jsme SZ svah 560 m.n.m, ale chladná a větrná poloha CH7. Je to vlastně takové horské koryto ve tvaru v sevřené mezi kopci. Meruňky musím mít chráněné. Vysazeny již 11 let v závětří jižní strany domu, ale chráněné ve výklenku od garáže. Goldrich mám dokonce na západní větrné straně a zatím taky žije. Předtím na jeho místě byla leala, ale tu v krčku zlomil vitr. Byla poprvé krásné zaplozena a již pěkné vzrostla. Plodů jsem se však nedockal. Musí být důsledná chemicka ochrana. Na volném prostranství jinak chráněné zahrady, všude kolem zahrady je živý plot se mi ale žádná z meruněk nepodařila udržet déle než do prvního, druhého zaplozeni. Z jihu máme ale kopec skoro tisícovku, takže je tam pořád nad ním velká oblačnost a navíc slunce v zimě zpoza toho kopce vychází až kolem 11:00, i v predjari toho tak moc nenasviti. Máme vysoké srážky, ročně v některých letech i kolem 1100mm. Jsem amatérský meteorolog, takže mám dlouhodobě záznamy. Musíme orat hluboké bramborové brázdy, protože jsme ve svahu a vytrvale srážky dokážou naplnit brázdy vodou tak, že se na nejnižším místě brazda zhora první protrhne a pak to jde kaskádou dolů až jsou vyrvány a odplaveny brambory v celých pruzích pryč z pole. Ve vaší poloze je třeba posoudit mnoho faktorů, nejde jen o nadmořskou výšku. Mám zkušenost, že ve shodných nadmořských výškách jsou významné rozdíly. Jde o expozici svahu, orografii, četnost a směr převládajících větru, prominenci nejblizsich kopců, celkovou oblacnost i podloží. Rozhodně stávající vývoj počasí v průběhu vegetačního roku umožňuje nekterym okrajovým polohám zapojit se do pěstování jižního ovoce při speciálních podminkach možná dnes již s větší jistotou než v nížinách z důvodu vámi všemi již důkladně popsanými. Za zkoušku to stojí. Ať se daří.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 30.3.2023 7:46
Je to na pytel, pane stavitel! Velkop., Maďarské asi 9 z 10i květů finito, mladý proutek Aurory, vštěpený na hlavu Alt.ryngle šlus, na snad Holubově od 2,5 do 3,5 m-tj. max.výška-dál stromy nepouštím, je ještě čtvrtina nerozvita-to nejspíš složí hlavinku na špalek příští týden. Ještěže má láska ráda zavařuje a kompoty a džemy z předchozích úrod většinou překlenou dobu, jako je, sakr, ta současná! SPCH
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 30.3.2023 15:06
Více rajčat a méně meruněk, viďte, pane Milane. Já to říkám pořád, i když už i zde se našel šikula, co pěstuje meruňky na balkóně. Ale kdepak, není nad to vysázet zbytečně na jaře a na podzim pár meruněk, to moc dobře znám. Holt komu není rady, tomu není pomoci. Co se týče protivného mrazu, tak tady u nás a zřejmě i v HK u Lídy a Kukyho, se rozhodne později. V ČB to pan Walter zřejmě taky přečkal a vyhlíží lepší zítřky. Příští týden má skoro celý mrznout a nejvíc pravděpodobně opět z úterý na středu. Duben, ještě tam budem. Tahle rčení žádné globální oteplování jen tak nezlomí. Momentálně tady leje jako z konve, ale vody, vážení přátelé, vody stále je, a bude málo. Nebo to snad neslýcháme?
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.167 (?), 30.3.2023 15:20
Ale houby, málo. Zdroje jsou, jak říkal jistý již v propadlišti dějin ministerský předseda. Akorát ty dnešní zprávaři a pechfógli to hodnotí jaksi z příliš krátkého odstupu. A rosničkáři jim přizvukují svými bulvárně laděnými předpověďmi. Psal už Čapek v zahradníkově roku, že není-li příliš horko, je nevyhnutelně příliš zima. Akorát ta rozkolísanost teplot je v poslední době novinka a nepříjemná. PP. tč. v PU.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?), 30.3.2023 0:13
Není vůbec důsledné to globální oteplení. Spíš rozkolísané, a to je ten průšvih. Držím palce.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.113 (?), 30.3.2023 19:12
U nás zatím vůbec žádná z meruněk ani neraší. Květní pupeny jsou ve stavu podobném jako v únoru. A to u všech mých odrůd. Očekávám kvetení nejdříve v polovině dubna, spíše však jako obvykle v 3-4. týdnu dubna podle průběhu denních teplotních sum. U nás se meruňkám mimořádně daří, narozdíl od jabloni, které silné napadá strupovitost i u rezistentních odrůd typu rubínola nebo topaz. Meruňky mi za posledních 10 let zmrzlý v květu snad jen jednou a to ještě velmi omezeně na spodní části stromů. Nevýhodou naší polohy však je, že je vše významně později, takže období jahod je až v polovině července. Slivoň Herman nám zraje také až zkraje srpna a spolu s Leskorou se i překrývá. Bydlet na kopcích mezi horama je nádherné a nikdy bych netušil, že i my budeme sklízet meruňky každoročně plné koše. Bergeron však sklízíme někdy i ve sněhu v říjnu. I to má své kouzlo, když do práce přinesete koš plný meruněk v době, kdy se sklízí jablka a hrušky. Zda se, že některé mé kolegy dokážu dokonce tím i rozesmát. Co je mi líto je to, že např. Althanova ryngle nebyla schopna nikdy dozrát. Zůstala i v říjnu zelená a tvrdá. Holt jiný kraj jiný mrav. Jeseníky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?), 30.3.2023 22:20
Jak vlastně vysoko jste? Ptám se proto, že jsem prostě meruňky úplně vypustil ze zřetele kvůli nadmořské výšce 570 mnm. A vy mi takhle podkopáváte jistotu. Jsem totiž pro každou srandu. Můj tchán v té výšce pěstoval víno. No, na to už neskočím, ale ty meruňky, to je pokušení. A ještě: máte je v jaké poloze, myslím tím kam obrácené? Z laického pohledu se mi zdá nejlepší severovýchod či severozápad.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petrs - (26) - 99.20 (?), 30.3.2023 23:19
Ani meruňky(Leskora, Leala, Siréna) a ani víno (Zora a Muškát modrý) bych v této výšce nezatracoval i v 640mnm jižní svah jsou dobré. Hlavní je správný postřik, aby meruňky nezničila monilie a na víno doporučuji chraněnější místo nebo jižní stěnu. PSM
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.113 (?), 31.3.2023 5:58
My jsme SZ svah 560 m.n.m, ale chladná a větrná poloha CH7. Je to vlastně takové horské koryto ve tvaru v sevřené mezi kopci. Meruňky musím mít chráněné. Vysazeny již 11 let v závětří jižní strany domu, ale chráněné ve výklenku od garáže. Goldrich mám dokonce na západní větrné straně a zatím taky žije. Předtím na jeho místě byla leala, ale tu v krčku zlomil vitr. Byla poprvé krásné zaplozena a již pěkné vzrostla. Plodů jsem se však nedockal. Musí být důsledná chemicka ochrana. Na volném prostranství jinak chráněné zahrady, všude kolem zahrady je živý plot se mi ale žádná z meruněk nepodařila udržet déle než do prvního, druhého zaplozeni. Z jihu máme ale kopec skoro tisícovku, takže je tam pořád nad ním velká oblačnost a navíc slunce v zimě zpoza toho kopce vychází až kolem 11:00, i v predjari toho tak moc nenasviti. Máme vysoké srážky, ročně v některých letech i kolem 1100mm. Jsem amatérský meteorolog, takže mám dlouhodobě záznamy. Musíme orat hluboké bramborové brázdy, protože jsme ve svahu a vytrvale srážky dokážou naplnit brázdy vodou tak, že se na nejnižším místě brazda zhora první protrhne a pak to jde kaskádou dolů až jsou vyrvány a odplaveny brambory v celých pruzích pryč z pole. Ve vaší poloze je třeba posoudit mnoho faktorů, nejde jen o nadmořskou výšku. Mám zkušenost, že ve shodných nadmořských výškách jsou významné rozdíly. Jde o expozici svahu, orografii, četnost a směr převládajících větru, prominenci nejblizsich kopců, celkovou oblacnost i podloží. Rozhodně stávající vývoj počasí v průběhu vegetačního roku umožňuje nekterym okrajovým polohám zapojit se do pěstování jižního ovoce při speciálních podminkach možná dnes již s větší jistotou než v nížinách z důvodu vámi všemi již důkladně popsanými. Za zkoušku to stojí. Ať se daří.
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.167 (?), 31.3.2023 8:19
Je to naopak, réva v 550 mnm roste a plodí, samozřejmě odolné ranné odrůdy a na chráněném stanovišti třeba u zdi. Třeba Somersest Seedless pravidelně přináší vysokou úrodu a hrozny jsou sladké. Naopak meruňky jsem zcela vyřadil, zmrzaly pravidelně. I když zimy byly mírné, stačí jedn dva hluboké poklesy a ty tu bývají prvidelně a stromek odejde. Broskvoně se tak plácají, řekl bych. sice drží, ale úroda je jen občas. Někdy zmrznou květní pupeny ještě nerozvité, jindy je rozkvetlé zlikviduje jarní pokles. PP.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|