Mráz ve vegetačním období

host - 91.196 (?)
30.3.2023 7:46

Je to na pytel, pane stavitelcrying! Velkop., Maďarské asi 9 z 10i květů finito, mladý proutek Aurory, vštěpený na hlavu Alt.ryngle šlus, na snad Holubově od 2,5 do 3,5 m-tj. max.výška-dál stromy nepouštím,  je ještě čtvrtina nerozvita-to nejspíš složí hlavinku na špalek příští týdenangry. Ještěže má láska ráda zavařuje a kompoty a džemy z předchozích úrod většinou překlenou dobu, jako je, sakrcheeky, ta současná! SPCH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 91.196 (?), 30.3.2023 7:46

Je to na pytel, pane stavitelcrying! Velkop., Maďarské asi 9 z 10i květů finito, mladý proutek Aurory, vštěpený na hlavu Alt.ryngle šlus, na snad Holubově od 2,5 do 3,5 m-tj. max.výška-dál stromy nepouštím,  je ještě čtvrtina nerozvita-to nejspíš složí hlavinku na špalek příští týdenangry. Ještěže má láska ráda zavařuje a kompoty a džemy z předchozích úrod většinou překlenou dobu, jako je, sakrcheeky, ta současná! SPCH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.3.2023 15:06

Více rajčat a méně meruněk, viďte, pane Milane. Já to říkám pořád, i když už i zde se našel šikula, co pěstuje meruňky na balkóně. Ale kdepak, není nad to vysázet zbytečně na jaře a na podzim pár meruněk, to moc dobře znám. Holt komu není rady, tomu není pomoci. Co se týče protivného mrazu, tak tady u nás a zřejmě i v HK u Lídy a Kukyho, se rozhodne později.  V ČB to pan Walter zřejmě taky přečkal a vyhlíží lepší zítřky. Příští týden má skoro celý mrznout a nejvíc pravděpodobně opět z úterý na středu. Duben, ještě tam budem. Tahle rčení žádné globální oteplování jen tak nezlomí. Momentálně tady leje jako z konve, ale vody, vážení přátelé, vody stále je, a bude málo. Nebo to snad neslýcháme?

host - 218.167 (?), 30.3.2023 15:20

Ale houby, málo. Zdroje jsou, jak říkal jistý již v propadlišti dějin ministerský předseda. Akorát ty dnešní zprávaři a pechfógli to hodnotí jaksi z příliš krátkého odstupu. A rosničkáři jim přizvukují svými bulvárně laděnými předpověďmi. Psal už Čapek v zahradníkově roku, že není-li příliš horko, je nevyhnutelně příliš zima. Akorát ta rozkolísanost teplot je v poslední době novinka a nepříjemná. PP. tč. v PU.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 30.3.2023 0:13

Není vůbec důsledné to globální oteplení. Spíš rozkolísané, a to je ten průšvih. Držím palce.

Milan

host - 226.113 (?), 30.3.2023 19:12
U nás zatím vůbec žádná z meruněk ani neraší. Květní pupeny jsou ve stavu podobném jako v únoru. A to u všech mých odrůd. Očekávám kvetení nejdříve v polovině dubna, spíše však jako obvykle v 3-4. týdnu dubna podle průběhu denních teplotních sum. U nás se meruňkám mimořádně daří, narozdíl od jabloni, které silné napadá strupovitost i u rezistentních odrůd typu rubínola nebo topaz. Meruňky mi za posledních 10 let zmrzlý v květu snad jen jednou a to ještě velmi omezeně na spodní části stromů. Nevýhodou naší polohy však je, že je vše významně později, takže období jahod je až v polovině července. Slivoň Herman nám zraje také až zkraje srpna a spolu s Leskorou se i překrývá. Bydlet na kopcích mezi horama je nádherné a nikdy bych netušil, že i my budeme sklízet meruňky každoročně plné koše. Bergeron však sklízíme někdy i ve sněhu v říjnu. I to má své kouzlo, když do práce přinesete koš plný meruněk v době, kdy se sklízí jablka a hrušky. Zda se, že některé mé kolegy dokážu dokonce tím i rozesmát. Co je mi líto je to, že např. Althanova ryngle nebyla schopna nikdy dozrát. Zůstala i v říjnu zelená a tvrdá. Holt jiný kraj jiný mrav. Jeseníky

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 30.3.2023 20:44
V předepředevčírem to mokré sněžení bylo v HK ještě milostivé. Mráz na včerejšek byl horší. Květy jsou hnědé. Na dnešek bylo teplo. Hned, podle počasí, provedu postřik proti monilinii přípravkem Belanty. Po víkendu má zase v noci mrznout. Nechám už vše osudu. Sem tam nějaká meruňka na zakousnutí bude, ale vloni byl problém je při nadúrodě i zadarmo udat. Nebudu si dělat násilí.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 30.3.2023 22:20

Jak vlastně vysoko jste? Ptám se proto, že jsem prostě meruňky úplně vypustil ze zřetele kvůli nadmořské výšce 570 mnm. A vy mi takhle podkopáváte jistotu. Jsem totiž pro každou srandu. Můj tchán v té výšce pěstoval víno. No, na to už neskočím, ale ty meruňky, to je pokušení. A ještě: máte je v jaké poloze, myslím tím kam obrácené? Z laického pohledu se mi zdá nejlepší severovýchod či severozápad. 

Milan HP

petrs - (26) - 99.20 (?), 30.3.2023 23:19
Ani meruňky(Leskora, Leala, Siréna) a ani víno (Zora a Muškát modrý) bych v této výšce nezatracoval i v 640mnm jižní svah jsou dobré. Hlavní je správný postřik, aby meruňky nezničila monilie a na víno doporučuji chraněnější místo nebo jižní stěnu. PSM

host - 226.113 (?), 31.3.2023 5:58
My jsme SZ svah 560 m.n.m, ale chladná a větrná poloha CH7. Je to vlastně takové horské koryto ve tvaru v sevřené mezi kopci. Meruňky musím mít chráněné. Vysazeny již 11 let v závětří jižní strany domu, ale chráněné ve výklenku od garáže. Goldrich mám dokonce na západní větrné straně a zatím taky žije. Předtím na jeho místě byla leala, ale tu v krčku zlomil vitr. Byla poprvé krásné zaplozena a již pěkné vzrostla. Plodů jsem se však nedockal. Musí být důsledná chemicka ochrana. Na volném prostranství jinak chráněné zahrady, všude kolem zahrady je živý plot se mi ale žádná z meruněk nepodařila udržet déle než do prvního, druhého zaplozeni. Z jihu máme ale kopec skoro tisícovku, takže je tam pořád nad ním velká oblačnost a navíc slunce v zimě zpoza toho kopce vychází až kolem 11:00, i v predjari toho tak moc nenasviti. Máme vysoké srážky, ročně v některých letech i kolem 1100mm. Jsem amatérský meteorolog, takže mám dlouhodobě záznamy. Musíme orat hluboké bramborové brázdy, protože jsme ve svahu a vytrvale srážky dokážou naplnit brázdy vodou tak, že se na nejnižším místě brazda zhora první protrhne a pak to jde kaskádou dolů až jsou vyrvány a odplaveny brambory v celých pruzích pryč z pole. Ve vaší poloze je třeba posoudit mnoho faktorů, nejde jen o nadmořskou výšku. Mám zkušenost, že ve shodných nadmořských výškách jsou významné rozdíly. Jde o expozici svahu, orografii, četnost a směr převládajících větru, prominenci nejblizsich kopců, celkovou oblacnost i podloží. Rozhodně stávající vývoj počasí v průběhu vegetačního roku umožňuje nekterym okrajovým polohám zapojit se do pěstování jižního ovoce při speciálních podminkach možná dnes již s větší jistotou než v nížinách z důvodu vámi všemi již důkladně popsanými. Za zkoušku to stojí. Ať se daří.

host - 218.167 (?), 31.3.2023 8:19

Je to naopak, réva v 550 mnm roste a plodí, samozřejmě odolné ranné odrůdy a na chráněném stanovišti třeba u zdi. Třeba Somersest Seedless pravidelně přináší vysokou úrodu a hrozny jsou sladké. Naopak meruňky jsem zcela vyřadil, zmrzaly pravidelně. I když zimy byly mírné, stačí jedn dva hluboké poklesy a ty tu bývají prvidelně a stromek odejde. Broskvoně se tak plácají, řekl bych. sice drží, ale úroda je jen občas. Někdy zmrznou květní pupeny ještě nerozvité, jindy je rozkvetlé zlikviduje jarní pokles. PP.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz