Mráz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2261) - 91.93 (?), 1.5.2017 9:16
Vaše argumentace má svou logiku. Možná by pomohl i experiment. Všem nám jde o totéž - přijatelnými náklady ochránit úrodu.Stromy se rosí vodou o teplotě vyšší než nula a rosení namrzajícího ledu a skupenské teplo zamezí poklesu teploty pod nulu. Četl jsem zde však, že výsledky nebyly letos moc dobré. V zimě jsem viděl u sousedů puštěný zahradní vodovod, který nezamrzl, přestože bylo minus 20 st. (nedoporučuji zkoušet).
Pokud jde o rajčata, vítr ochlazuje zeminu také zvýšeným odpařováním. Takže teplo vycházející ze země se venku rychle ztrácí. Viděl jsem však v předjaří zabalenou vyrašenou révu, keře a menší stromky, kterým zábal pomohl. Vyrašené výhony by bez zábalu zmrzly, protože voda se odpařuje i z orosených listů. Jsem přesvědčen, že kdybych položil na noc jeřábem na strom (meruňku) lexanový skleník nebo obří fóliák, pomohlo by to. Bez konstrukce se však omlátí plody i květy. Ale kdo ví: možná jednou budeme nuceni provádět i takovéhle šílenosti.
|
|
|
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 226.5 (?), 1.5.2017 10:25
Ano, už to tu někdo zmínil, že má připravené patky pro lešenářské trubky...
Taky o tom vážně uvažuji - 4 dlouhé tyče zapíchnuté do země a kolem nich omotat balicí fólii, které mám doma pořádnou roli. Nebo využít konstrukci trampolíny, kterou jednoduše postavím kolem stromu a omotám fólií.
Vždy to je jen o jedné dvou mizerných jarních nocích...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 226.5 (?), 1.5.2017 8:02
Jsem přesvědčen (fyzikální zákony fungují stále spolehlivě), že to efekt nemá (pod fólií je v podstatě okamžitě stejná teplota jako vně, nemá se jak udržet). Zřejmě u vás nebyl tak smrtelný mráz, strom by se zachránil stejně i bez obalení, a navíc by nenamrzly dotýkající se výhony. Ono by to fungovalo, kdyby nebyla obalena pouze koruna, ale zábal byl spuštěn až k zemi, kdy by se využívalo naakumulované teplo ze země. + přidat nějaký zdroj tepla.
Já letos udělal stříšku z plachty nad stromem, dolů do vyšlo jen do 2/3 koruny, takže to nekrylo úplně. Topil jsem pod tím celou noc, ale tipuji, že při těch -7, co jsme tu měli, to nemělo žádný efekt. Aspoň odkvetlé květy se zatím nijak netváří...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|