Moniliový úžeh a moniliová hniloba peckovin v roce 2015

host - 187.216 (?)
9.4.2017 20:52

Díky volnu i příznivým podmínkám jsem dnes stříkl podruhé meruňky na kterých je většina květů již odkvetlá Použil jsem Talent.  Příznaky monilie nejsou viditelné zatím ani na neošetřených stromech po sousedech.  j.c.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 8.4.2017 16:06

Monilinia laxa ještě určitě neřekla poslední slovo, přesto po zimě a vydatném a opakovaném dešti se meruňkový porost všude krásně zelená. Člověk by až řekl, že jeden postřik boskalidu (SIGNUM) působí přímo zázračně, i když se varuje, že se příliš nemá spoléhat na kurativní účinky boskalidu, ale má se aplikovat hlavně jako prevence nebo na počátku výskytu choroby. Po létech používání Talentu a Horizonu je zřejmě Signum vítanou změnou, která je hodně vidět i na velmi citlivých odrůdách, které se tváří, jako kdyby žádný moniliový úžeh nikdy neexistoval.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.123 (?), 9.4.2017 11:16
Signum je fajn (použil som ho na 1.postrek na začiatku kvitnutia, 2.postrek pri dokvitaní som dal Prolectus), ale - nič osobné - hodnotiť už teraz efekt na moniliózu je podľa mňa počítaním zajacov pred koncom poľovačky. Sme krátko po odkvitnutí marhúľ. Monilióza vie udrieť odrazu, rýchlo, nečakane. Kiež by sme sa mohli tešiť (všetkým to prajem) aj o 2-3 mesiace. Dúfajme že aj tie zimné mrazy v tomto prípade zapracovali v náš prospech. IH

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 9.4.2017 12:35

hodnotiť už teraz efekt na moniliózu je podľa mňa počítaním zajacov pred koncom poľovačky

Možná ještě před začátkem honu. V tuto dobu - aspoň u nás - ještě žádné příznaky úžehu nejsou a snad ani nemohou být vidět. Na meruňkách ani na višních. Nedělám si iluze, ony se ty zvadlé lístečky ještě objeví.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.4.2017 12:54

Mám meruňky už většinou odkvetlé a po studeném a deštivém týdnu se vždy něco objevilo, tentokrát ne. Když po odkvětu a špatném počasí nemáte první příznaky, tak je to velice povzbudivé. Nějaká "fungicidní inovace" už byla potřeba jako sůl.

host - 205.204 (?), 9.4.2017 13:21

Tiez si myslim, ze na hodnotenie poskodenia m. laxa ja priskoro, az o 2-4 tyzdne sa ukaze pravy stav. Ja som tento rok pouzil thiovit 60g + Alginure 60 ml/10l minulu sobotu 1.4. Chcel som vediet, ci sira v koloidnej forme bude mat nejaky prebierkovy efekt, ale zda sa, ze ak, tak len velmi slaby (Leskora, Orangered) alebo nepreukazatelny (Madarska). Dnes skoro rano 9.4 som este pouzil Alginure 100ml /10l. Zatial som viditelne poskodenie m.laxa nepozoroval, ale uz skoro mesiac u nas poriadne neprsalo a navyse denne teploty su vysoko nad 7-8 st.C. Akurat vo stvrtok minuly tyzden namrholilo 3mm, ale to uz marhule boli takmer odkvitnute. Vysledky mojho pokusu teda budu ovplyvnene najma doterajsim charakterom pocasia, ktory jenepriaznivy pre infekciu a rozvoj m. laxa. Aspon si vsak overim fytotoxicitu pouzitych postrekov. Okolie Trnavy, 140 mnm.   

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.4.2017 14:36

Moniliový úžeh se pravděpodobně sem tam objeví v průběhu celé sezóny, ale účinnost jednoho postřiku fungicidu SIGNUM je vidět už nyní. Zkušenosti s jejím výskytem v tomto období byly v průběhu minulých let mnohem horší.

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 9.4.2017 20:36

Jeden postřik stačit zřejmě nebude.Od úterý se má ochladit a pršet, tak jsem to dnes potuploval Horizonem se zbytkem Cropaidu.

host - 187.216 (?), 9.4.2017 20:52

Díky volnu i příznivým podmínkám jsem dnes stříkl podruhé meruňky na kterých je většina květů již odkvetlá Použil jsem Talent.  Příznaky monilie nejsou viditelné zatím ani na neošetřených stromech po sousedech.  j.c.

katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 226.134 (?), 9.4.2017 21:02
U nás teprve rozkvetlo asi 5% květů, dopoledne jsem stříknul Talent, podruhé kdoví kdy. Počasí je nepřejícní.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 9.4.2017 21:15

Já stříknu zítra odpoledne, v noci má pak začít pršet. Teprve dnes začaly plátky více opadávat (Goldrich a Harlayne). Opět Signum.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz