Někde jsem četl, že při použití rosičů se má zvýšit koncentrace přípravku, aby se na jednotku plochy nebo objemu /strom/ dostalo doporučené množství látky. Ale nevím kde to bylo uvedeno, ani o kolik. Mohlo by to být i uvedeno v parametrech rosiče.
Jakou máte spotřebu postřiku v litrech na to, abyste s klidným svědomím prohlásili, že je stromek ošetřený.? Mě to dělá kolem 4 litrů postřiku na vzrostlý strom při použití motorového rosiče. Je toto množství + - odpovídající, nebo jak to vychází vám? j.c.
Někde jsem četl, že při použití rosičů se má zvýšit koncentrace přípravku, aby se na jednotku plochy nebo objemu /strom/ dostalo doporučené množství látky. Ale nevím kde to bylo uvedeno, ani o kolik. Mohlo by to být i uvedeno v parametrech rosiče.
Pokud ten váš strom nemá opravdu velmi velikou korunu, tak ty čtyři litry musí bohatě stačit. Dělejte si kontrolu, u fungicidů by neměla postřiková jícha stékat z listů, to už je příliš silná dávka. U listových hnojiv se doporučuje aplikace do skanutí.
11 starých stromů, míchám 40 l s tím že stačím zlehka ofouknout i menší hrušku. První postřik jde téměř do holých větví. Při druhém už toho pochytá dost listí. nestéká. j.c.
Jo, všude číhá samá práce, pane Jaroslave. To je tak, když se sesadí koruna, pak se obrost takhle silně zahustí. A ještě to chtělo sesadit níže. Kvetla málo, takže čekám jak se to s těmi plody vyvine. Zlaté zakrsle rostoucí podnože.
Jen pro ukázku. Před květem proti moniliovému úžehu neošetřená Lerosa a další citlivá odrůda s počínajícími příznaky, Leala (ošetřená). Citlivá je i Lejuna. Naopak Kompakta neošetření vydržela bez újmy. Lerosa a Leala se ukazují jako mnohem citlivější odrůdy na moniliový úžeh, než Bergeron o kterém jsem si myslel, že je nejcitlivější.
Kadeřavost listů broskvoně se ne a ne probudit ani v tomto deštivém počasí. Za to moniliový úžeh už začíná "vystrkovat růžky". Hlavně tam, kde to původně vypadalo stoprocentně bez příznaků. Ale stále je to zanedbatelné.