Meruňky 2024
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.144 (?), 26.7.2024 15:59
Neuhlídal jsem moniliovou spálu jinak by jich byla určitě tuna. Ono se o vedrech a škodách zatím asi moc nemluví (nevím pravidelně nic nesleduju), ale není to jen problém ovocných stromů, révy, ale například i obilnářů. Zaznamenal jsem názory u nás, ale i z jižnějších států. Biegler
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.144 (?), 26.7.2024 16:10
Marmeládu uděláte pravděpodobně téměř z čehokoliv, na zavaření záleží na tom aby nebyly řepové, na hniličku a nebo moučnaté přezráté. V každém případě kvalita záleží na tom jak odhadnete termín sklizně. Třeba česaná merunka má čas získat na kvalitě, padaná je dobrá a nebo špatná k okamžitému použití a letos mám zkušenost takovou, že nemusí být chutnější než trhaná. Biegler
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.219 (?), 30.7.2024 21:45
Postupně zrají pozdní meruňky Farely, první zralé plody už stačily ožrát osy a tak jako minule, vůbec nehnijí ani po několika dnech. Narozdíl od všech jiných odrůd kdy stačil mravenec jen naďubnout... poslení hnilobný rekordman v hnití byl Bergeron 2 týdny zpět. Na fotce vlevo nahoře je přiroubovanec Farbaly, ta ještě zralá není. MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.219 (?), 30.7.2024 21:46
Farely ani po 4 dnech nehnije. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.219 (?), 31.7.2024 22:51
O 3 týdny dřív letos a je to tak lepší. Na konci srpna kdoví jestli ještě něco tak pozdě dozraje.
Chuťově jsou první měkké plody Farely výborné, jen slabě křupavé, mají méně kyselinek, takže jsem měl obavy aby nebyly fádní, a jsou zatím první snězené plody výborné. Farbaly bude tešně za ní, větvička má 5 plodů, začíná měknout první, takže do 2 dní by se dala koštovat Farbaly, ale nechám je viset co snesou.
Farhialy jsou ještě zelené, květináč jsem dneska vystrčil víc na slunko, byly v polostínu mezi stromy. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.219 (?), 14.8.2024 10:44
Peterpe - to Fardao máte už hodně vybarvené, už by mohlo každým dnem měknout. Jste asi i v dost teplé obalsti.
Náskok je i u mě na severu, ale tak daleko to ještě není. O něco ranější Farhial teprve začíná vybarvovat. Nebo máte Farhial nebo jinou FAR namísto Fardao, v jakém okrese jste? MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|