Jak to tady tak čtu, tak možná je chyba vyzdvihovat meruňky, co jsou co nejvíc sladké. Ono čím větší množství cukrů, tím +- bude většíá náchylnost k praskání za vlhka, k hnití, k napadání všelijakými hmyzáky i nakonec k naklovávánéí špačky, kosy a jinými ptáky.
Dobrá meruňka by dnesl)ka podle mne měla být málo sladká, spíš kyselejší, aby málo hnila a praskala a málo lákala hmyzí napichovače A spíš s vyšším obsahem kyselin a vyšším aroma, aby to hmyzáky odpuzovalo. A se silnou slupkou, aby byla odolnější při vlhkém počasí, které v místech vzniku meruněk obvykle nebývá.
Mně by se taková meruňka hodila, protože dots podstatné je u mně zavařování a zpracování typu mruňkových mermelád, kde se cukr dodá. Protože n rozdíl od cukru se nikdy nedodá dužina a nedodá se dobrá chuť. A kyselé meruňky na přímý konzum mně nevadí.
A k čemu je dobrá sladká meruňka, když dozraje jecdnou za pár let, když je zrovna v květnu a červnu dost vláhy a měsíc, kdy dozrává, je sucho. K čemu je dobrá sladká meruňka, když většinu roků se v lepším případě musí předčasně sklidit a je stejně nedozrálá a nakyslá a v horším případě zhnije či oapdne všechna předčasně kromě pár nahnilých plodů.
Možná meruňky pro naše klimatiké pásmo potřebují masívně přešlechtit právě na odrůdy s silnou slupkou, tvrdší dužinou a menším cukrem nepraskající za vlhkého deštivého počasí v době zrání. Přirozeně v tom vlhkém klimatu odolnější proti monilivé spále. A co se týká květů, třeba psotupného kvetení v rozsahu nejméně dvou týdnů, Jak třeba letos u mně kvetl myrobalán, který kvete první soičasně s meruňkamu a kterému i přes svou odolnost hlavní květy všechny spálil mráz, ale potom dokvétal ještě asi 3 týdny a tak se na něm relativnědost urodilo.
Mimochdem jak to máte s ptáky. U mne strašně řádí, cokoliv, co je výš než metr, dva metry nad zemí, sklízí hlavně špačci či co to je. Třešně, myrobalány naklovávají hned, jak to začne zrát a ono to pak hnije a padá na zem, naklovávají jablka na stromech, hlavně ta červená, letos třeba ještě nezralé Spartany...