Meruňky 2024



                     
host - 212.219 (?) 
14.7.2024 11:14

Dužina Zard, Bergeron MH

Zard, Bergeron
Zard, Bergeron
  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 200.242 (?), 17.7.2024 13:15
Tradičnější chuť než Koolgat má pane MH Leala, šťavatá sladoučká a voňavá Těch deset plodů na mladém stromků dozrálo ale najednou a pouští se do nich hmyzáci všeho druhu Vedle stojícího Koolgatu, který ještě pár meruněk má si nikdo nevšímá. Marek.
..
..
                     
host - 212.219 (?), 17.7.2024 20:34

yes Vidím, že vám je deště taky potrhaly. Mi se líbí i netradiční chutě, vůbec nevadí když meruňka chutná do broskví nebo ty exotické chutě to je super, aspoň nějaká změna.

U mě deště nezvládla Cafona, dužina je pevnější lehce křupavá a je náchylná na praskání. Téměř do všech pecek natekla voda, jsou hodně do sladka kolem 20Brix. Odpustím ji to, je totiž středomořská. MH

Cafona
Cafona
                     
host - 212.219 (?), 17.7.2024 20:35

Cafona Dužina MH

Cafona
Cafona
                     
TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 2.160 (?), 18.7.2024 18:48

Připojím jednu smutnou sklizeň. Samo to neopadalo a tak jsem to sklidil ručně dnes. Na jaře pomrzlý Hargrand.

18.7.24
18.7.24
                     
host - 212.219 (?), 19.7.2024 9:53

No jo, Samo byl totiž franský kupec. smiley

Máte je na památku - stoletá pohroma, příští bude až rok 2124, ještě že tak cool MH

                     
host - 136.144 (?), 19.7.2024 22:40

V den velkého Výpadku informačního jsem si udělal čas, abych podal zprávu z meruní 2024. Podařilo se mi sklidit v Chřibech 330 m n. m. cca. 250 kg česaných meruněk různých odrůd. To co bylo pojezeno nepočítám. Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl v době před sklizní a v době sklizně nepoužívat žádné přípavky proti moniliové hnilobě, přišel jsem určitě o dalších cca. 150 kg meruněk, snad na kompostu udělají také dobrou službu proložené posekanou trávou a plevelem. Je tedy vidět, že profesionální sadař ze mě nikdy nebude, protože ten by si takové ztráty nemohl dovolit. Závěrem k letošní sezoně mohu dodata asi jen to, že mnohem větším strašákem než mrazy byla moniliová spála, ale bez topení v sadu bych měl asi jen na ochutnávku. Nakonec jsem se rozhodl přebytek měruněk uplatnit ne do kvasu, ale v okolí, plody vyhnané velkými vedry přišly částečně o aroma na které jsem zvyklý. Snad si ty ztráty na meruních vynahradím při sklizni stolních hroznů a švestek. Bio Zdar Biegler

                     
host - 212.219 (?), 21.7.2024 16:22

250kg meuněk, tak to jste machr, že jste tolik uhlídal, v časech kdy se cenní každý plod. yes A vedro by mělo meruňkám naopak svědčit ne?

Poslední plod Zard a Vynoslyvij, 15-20% Brix. Vynoslyvij jižní meruňková chuť výborná, Zard měkčí šťavnatý spíše do medové chuti.

Zvláštní že na webu je Zard jak do oranžova, tak i převážně světlý - že by v Afghánistánu měli jiný Zard?(Zardaloo). MH

Vynoslyvij, Zard
Vynoslyvij, Zard
                     
host - 212.219 (?), 21.7.2024 16:23

Dužiny. MH

Dužiny
Dužiny
                     
host - 51.173 (?), 22.7.2024 8:04

Jak to tady tak čtu, tak možná je chyba vyzdvihovat meruňky, co jsou co nejvíc sladké. Ono čím větší množství cukrů, tím +- bude většíá náchylnost k praskání za vlhka, k hnití, k napadání všelijakými hmyzáky i nakonec k naklovávánéí špačky, kosy a jinými ptáky.

Dobrá meruňka by dnesl)ka podle mne měla být málo sladká, spíš kyselejší, aby málo hnila a praskala a málo lákala hmyzí napichovače A spíš s vyšším obsahem kyselin a vyšším aroma, aby to hmyzáky odpuzovalo. A se silnou slupkou, aby byla odolnější při vlhkém počasí, které v místech vzniku meruněk obvykle nebývá.

Mně by se taková meruňka hodila, protože dots podstatné je u mně zavařování a zpracování typu mruňkových mermelád, kde se cukr dodá. Protože n rozdíl od cukru se nikdy nedodá dužina a nedodá se dobrá chuť.  A kyselé meruňky na přímý konzum mně nevadí.

A k čemu je dobrá sladká meruňka, když dozraje jecdnou za pár let, když je zrovna v květnu a červnu dost vláhy a měsíc, kdy dozrává, je sucho.  K čemu je dobrá sladká meruňka, když většinu roků se v lepším případě musí předčasně sklidit a je stejně nedozrálá a nakyslá a v horším případě zhnije či oapdne všechna předčasně kromě pár nahnilých plodů.

Možná meruňky pro naše klimatiké pásmo potřebují masívně přešlechtit právě na odrůdy s silnou slupkou, tvrdší dužinou a menším cukrem nepraskající za vlhkého deštivého počasí v době zrání. Přirozeně v tom vlhkém klimatu odolnější proti monilivé spále.  A co se týká květů, třeba psotupného kvetení v rozsahu nejméně dvou týdnů, Jak třeba letos u mně kvetl myrobalán, který kvete první soičasně s meruňkamu a kterému i přes svou odolnost hlavní květy všechny spálil mráz, ale potom dokvétal ještě asi 3 týdny a tak se na něm relativnědost urodilo.

Mimochdem jak to máte s ptáky. U mne strašně řádí, cokoliv, co je výš než metr, dva metry nad zemí, sklízí hlavně špačci či co to je. Třešně, myrobalány naklovávají hned, jak to začne zrát a ono to pak hnije a padá na zem, naklovávají jablka na stromech, hlavně ta červená, letos třeba ještě nezralé Spartany...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika