Meruňky 2022

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
9.3.2022 18:02

Jak jste k ní přišel, pane 81.144? Vybírám z malé pomologie 4 vydané roku 1966.

VELKÁ RANÁ.
Původ: Pravděpodobně Maďarsko. U nás se málo pěstuje. Jedině na chráněných stanovištích v teplejších oblastech.

Odolnost: Proti mrazům je strom poměrně málo odolný, v květu je středně odolný, dosti trpí moniliózou.

Dužnina: Je žlutá až zlatožlutá, jemná, šťavnatá, chuti nasládlé, poměrně příjemné.

Zrání: Dozrává v polovině července.

Celkové hodnocení: Mezi ranými odrůdami vyniká hlavně velikostí plodů. Celkově jsou však její biologické a pěstitelské vlastnosti málo hodnotné, proto se nedoporučuje k pěstování ve velkovýsadbách, pouze v omezené míře v domácích zahrádkách na chráněných stanovištích.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.3.2022 18:02

Jak jste k ní přišel, pane 81.144? Vybírám z malé pomologie 4 vydané roku 1966.

VELKÁ RANÁ.
Původ: Pravděpodobně Maďarsko. U nás se málo pěstuje. Jedině na chráněných stanovištích v teplejších oblastech.

Odolnost: Proti mrazům je strom poměrně málo odolný, v květu je středně odolný, dosti trpí moniliózou.

Dužnina: Je žlutá až zlatožlutá, jemná, šťavnatá, chuti nasládlé, poměrně příjemné.

Zrání: Dozrává v polovině července.

Celkové hodnocení: Mezi ranými odrůdami vyniká hlavně velikostí plodů. Celkově jsou však její biologické a pěstitelské vlastnosti málo hodnotné, proto se nedoporučuje k pěstování ve velkovýsadbách, pouze v omezené míře v domácích zahrádkách na chráněných stanovištích.

host - 81.144 (?), 9.3.2022 19:12
Pane Petře, táta roub před cca. 40 lety zaštěpoval u nás na zahradě na Durancii. A byla to tehdy naše jediná merunka a na samozásobení úplně stačila. Když jsem rozšiřoval sad, naštěpoval jsem pár stromů na mirabelky. V době mého dětství na moniliozu a ani šárků vůbec netrpěla. Bohužel původní strom na zahradě před 4 tety strašně potloukly kroupy a už to nerozdýchal a během následujícího roku uschl. Taky sousedovic švestková souše proděravěná od různých brouků a červů, která tam za plotem několik let stála a pokácený kmen je v zahradě ještě nyní ji ke zdraví moc nepomohla... Ona má v některých letech problém s tím, že dobře dozraje z osluněné strany a druhá polovina je ještě tvrdší a to je zapříčiněno tím, že ty plody jsou fakt velké jako broskve. A když tu zralou stranu něco nabodne je problém... Nejlepší jsou ty, které sami popadají na zem. Odolnost ve dřevě proti mrazu je dobrá a je to dlouhověký strom. V roce 2009 jsem vysadil asi 30 meruněk různých i nově vyšlechtěných odrůd kupovaných ve školce a dnes jich zůstalo v sadě asi 5... V porovnání s jinými merunkami na moniliozu ve dřevě je náchylný víc Bergeron. A co se týká chuti tak vedle Velkých raných zůstal jeden kupovaný Goldrisch a ten je podle nich úplně podřadné chuti... Příští rok si zase nějakou zaštěpuju do zásoby, ale tentokrát na odkopek Durancie.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.3.2022 20:48

Staré odrůdy meruněk stejně jako švestek budou jistě chuťově zajímavé. Nestejnoměrné vyzrávání obou polovin plodů, bylo možná častým jevem u těchto starých odrůd. Novější odrůdy tento problém odstraňují, ale většinou zaostávají v chuti. Meruňky z Escande jsou toho příkladem. Vyzrávají stejnoměrně, ale snad mimo Tsunami je to v chuti průměr. Co se týče těch mrazů, tak nikde žádné katastrofické předpovědi nevidím, spíš se má postupně oteplovat a meruňky brzo poženou do květu. Pokud jde o Goldrich, tak já osobně si stěžovat nemůžu. V tzv. rozplývavé konzistenci dužniny, když už nepřevládají kyseliny, je to pro mě dosti dobrá meruňka. Meruňkovější než odrůdy z Escande.Takový Harcot je možná leckdy sladší a aromatičtější, ale není to pokaždé, a také dost praská a hnije.

host - 81.144 (?), 10.3.2022 12:09
U nás v telce včera zase bylo - 9. V každém případě Velká raná se nehodí pro tržní účely a to kvůli tomu nestejnoměrnému dozrávání plodu. Doma si s tím člověk poradí, ale česat na prodej to se nadá. Po tom úhynu téměř všech těch kupovaných meruněk už další merunky nesadím a jediné co udržuju je ta Velká raná jinak, ale stříkat na monilie ji v dnešní době už musím taky. Budu nyní pěstovat černý a červený rybíz. Změna je život...

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 9.3.2022 20:49

fotil jsem narašené květní pupeny a teprve doma na obrazovce jsem si všiml velmi zajímavého reliéfu okolní kůry. Walter

host - 234.17 (?), 9.3.2022 21:55

Orangered je odolnejší na jarné mrazy ako Tsunami pan Petr?

host - 170.195 (?), 10.3.2022 9:25

Neznámá raně kvetoucí - majitel tvrdí, že neplodí protože nemá opylovače, ale já to tipuju na mráz. Zítra na tom místě má být -5°C.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.3.2022 16:09

Pane 170.195, to není aktuální fotka z tohoto roku, že? A pane 81.144 nahradit meruňky rybízem, to by se mně asi moc nelíbilo. sadSem tam nějaká meruňka taky odejde, ale rozhodně se jim tady daří mnohem lépe než broskvoním. Vaše meruňka Velká raná by byla jistě přínosem, stejně jako například odrůda Scillato jistého pána z "truc" fóra. Na jméno si už nevzpomínám. Meruňky, co zrají v polovině července by se mně hodily. Veselka má problémy a další mám už jen choulostivý Orangered. Ledana a Lejuna zatím moc nerostou.  

host - 81.144 (?), 10.3.2022 21:45

Pane Petře, mimo jiných mám rybíz Karlštejnský červený nebo mně to aspon pán od kterého mám řízky před mnoha lety tvrdil. Myslím, že odrůda tohoto spolehlivě plodícího rybízu bude určitě důstojnou náhradou za chcíplé merunky, u kterých je úrody každý rok loterie. Navíc rybíz mohou sklízet i docela malé děti. Letos se snad navíc už dočkám ochutnávky ze semenáče vypěstovaného z pecky od Dambořic. Květní pupeny má, ale zatím ještě tvrdě spící. Já mám dva vlastnoručně zaštěpované nádherné stromy Pinkcot jeden na myrobalánu s švestkovým kmenem a druhý na kořenech mirabelky, originál ze školky čučí a neroste. Velká škoda, že chutově je ovoce v různých letech hodně nevyrovnané. Pak mám ze školky Madarku, VP, již zmíněný Goldrisch, Bergeron a Vecoot. Leskoru a Ledanu nebo Lejunu jsem si zarobouval sám a prvních pár plodu na ochutnávku mělo příjemnou merunkovou chut. A ještě mám Hargrand, ale ten moc neroste ani originál ani mnou přeštěpovaný. 

host - 80.9 (?), 10.3.2022 18:13

Pro pana Petra - (mám teď jinou IP adresu -ta předchozí byla z práce) ANO je to foto ze včerejška. Přidám další. Podle slov majitele ji polámal vítr a obrašila ze spodu znovu. Oblast JV Moravy - vinorodá. Jižně orientovaný svah.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz