Meruňky 2022

host - 213.137 (?) 
20.6.2022 17:04

S rajčatama jsem to vyřešil - pouze Start F1, nepotřebují postřik. Jen v trvale deštivém a studeném létě odešly, ale to asi všechny.

Do meruněk není dobré aby pršelo jakkoliv a když už tak jen krátce. Nejhorší je večerní smočení, které vydrží mokro až do rána, meruňky tak praskají (a hnijí), stejně jako třešně, které se tu úpljně rozmočily a shnily předtím. Na jihu v evropě neprší téměř vůbec, ideální podmínky na zrání a kvalitu, mají v sadech závlahu.

První prasklá spadlá Tsunami byla ještě tuhá a kyselá, strom je přistíněný velkou třešní, takže nějaké malé zpoždění tímto asi bude. Leskory jsou ještě zelená a přecházejí slabě do žluta. Nejpěknější pohled je na přiroubovanou haluz Perlecot. MH

Tsunami
Tsunami

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.137 (?), 20.6.2022 17:06

Perlecot, v pozadí zelené Leskory. MH

Perlecot
Perlecot

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 21.6.2022 9:40

první plody Karoly dozrávají. Walter

host - 81.144 (?), 21.6.2022 10:57
Já mám ještě Lejunu a Leskoru tvrdé jako broky.

host - 37.201 (?), 21.6.2022 15:26

Prosím, poradil by někdo o určení odrůdy? Strom je spíše vzpřímený, odhadem 10-ti letý, roste na vyhřátém vulkanickém kopci u Lovosic.

Vloni vymrzla. Letos první kousky dozrály 19/6, viz foto. 

Výborné chuti, plod pevný, dužnina oranžová, plod srdčitý. s velkým červeným líčkem (na polovině plodu), truchu chlupatý (není úplně hladký)

Radka?

Děkuji

určení odrůdy meruňky (Radka ?)
určení odrůdy meruňky (Radka ?)

host - 81.144 (?), 21.6.2022 18:51
Poslední strom Radky zaštěpovaný na trnkovém odkopku letos chcípl a už ani loni neplodil. Plody vypadají stejně jako na mojí Lejuně. Radka a Lejuna z mého pěstitelství byly tvarově i velikostně podobné... Leskora není podlouhlá ale kulatá.

host - 81.144 (?), 20.6.2022 22:11
Startky mně před dvěma lety sežrala ve skleníku plísen šedá. U nás i když neprší tak jsou večer dost velké rosy, vešechno je tedy mokré i bez deště. Moje trešně i když je jich někde méně a na některé odrůdě jsou menší než bývají zatím celkem drží. Poškození ovoce ze způsobeno hlavně kroupama. Na višních které už jsou v plné zralosti ovšem účinkují ji deště. Při krátkých přívalových lijácích polovina vody odtekla bez užitku. Viděl jsem skleníky a foliovníky ve Spanělsku, kde otročí migranti z Afriky v neustálém mlžném oparu plném hnojiv a přípravků na ochranu rostlin. To se moc do televize nedává, protože tam ani nikomu natáčet není dovoleno.

host - 81.144 (?), 20.6.2022 22:17
U nás nakonec po všem tom mračení a strašení napršelo sotva do dvou mm. To znamená, že hnojivou slepičincovou zálivku pod meruněma vyžere hlavně trávník, protože ji tak málo deště nezatlačí hlouběji...

host - 81.144 (?), 24.6.2022 21:55
Dnes jsem poprvé vyzkoušel proti moniliové hnilobě Prolectus. Zasažený strom jsem probral od napadených plodů a stříkl ho. Zbytek postřiku jsem vystříkal na další stejné odrůdy, které prozatím napadeny vůbec nejsou. Jsem zvědavý na účinek.

host - 213.137 (?), 24.6.2022 22:24

Dneska jsem taky ze žebříku sundal další zhnité plody Leskory, které se dnes a denně objevují, teď už se nemají z čeho množit doufám. Postřik dělat nebudu, ať se meruňky ukážou co umí, počasí je teď dobré, není se na co vymlouvat.

Celkem je na Leskoře i dost strupovitosti. Když se kouknu na haluz Perlecotu která je obalená plody, dosud nespadnul jediný plod, nikde ani stroupek, plody jsou namačkané na sobě, krásně září červeně. VP to je taky samý strup a plody musím ke všemu hledat. Kde udělali soudruzi v Lednici chybu při výběru odolných odrůd do našich podmínek?

Jinak první spadlé nahnilé Leskory začínají být jedlé, možná že ten odstup od Tsunami nebude tak velký, někdo v minulém roku psal, že když začínala Leskora zrát, Tsunami byla dávno obraná, letos to asi neplatí. Tsunami jsou už zralé, ale počkám dokonce co předvedou, plody jsou na Tsunami taky nezvykle velké oproti Lednickým. MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz