Meruňka - květ - moniliova spala
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 68.139 (?), 25.3.2022 18:40, zobrazeno: 2849x
Dobrý den, na začátku kvetení jsem postrikal merunku proti moniliove spale. Některé okvětní listky, ale začínají hnědnout. Má smysl znovu květy postrikat? Díky Albert
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 25.3.2022 20:24
Zeptám se - před květem fungují jen systémové přípravky?
Uvažuju o postříku sírou co mám na révu (přípravek kumulus WG) zaprvé nevím, jestli má dostatečný účinek na moniliový úžeh a zadruhé je asi kontaktní, tzn. funguje jen na otevřené květy, zkoušel to někdo, nemám rád chemii, a ta síra je,, jenom" taková pekelná dezinfekce co se za pár dní odpaří, no nevím co na to včely.
Zatím neprší, ale dnes se začínají otevírat první květy Tsunami, o 1-3 dny jsou opožděné ostatní odrůdy, takže pokud zaprší, bude to již jistě do květu. Vloni byla pohroma, odešly totálka meruňky, třešně a později jsem zjistil, že monilia řádila i na květech jabloní - polovina plůdků jablek po odkvětu se proměnila v moniliozu. Za všechno mohla zima voda, co padala během celého kvetení. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 26.3.2022 20:21
Díky za odpovědi, dal bych síru jen jednou až to spláchne usazenou monilii, ale ještě počkám s postřikem, protože opět změnili předpověď -silné mrazy na severovýchodě až -10st, i kdyby to nebylo tak hrozné, tak už mě to nebaví, celý březen silně mrzne, část poupat je poškozena, a duben pokračování.
Šampion už jsem jednou dával na květy, sice nezmrzly ani nezhnědly až do -5°C, nějaký účinek to asi mělo, ale pak mrazy trvaly dále až do plůdků a tak se ztrácí smysl všech postřiků. Dnes před chvílí už začalo poprchávat a potvrzuju silně fučí, postřikovat se nedá. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|