Meruňka - květ - moniliova spala

host - 248.195 (?)
25.3.2022 21:04

Když se mrknete na Agromanuál, tak Kumulus WG je na moniliový úžeh u meruněk psaný při rozvétání a při dokvétání wink. Zkušenost s ním ale nemám.           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 68.139 (?), 25.3.2022 18:40, zobrazeno: 2852x
Dobrý den, na začátku kvetení jsem postrikal merunku proti moniliove spale. Některé okvětní listky, ale začínají hnědnout. Má smysl znovu květy postrikat? Díky Albert

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 25.3.2022 18:53

Určitě ano. Při dokvétání anebo před předpokládným deštěm, hlavně tehdy pokud jej doprovází ochlazení. 

host - 213.137 (?), 25.3.2022 20:24

Zeptám se - před květem fungují jen systémové přípravky?

Uvažuju o postříku sírou co mám na révu (přípravek kumulus WG) zaprvé nevím, jestli má dostatečný účinek na moniliový úžeh a zadruhé je asi kontaktní, tzn. funguje jen na otevřené květy, zkoušel to někdo, nemám rád chemii, a ta síra je,, jenom" taková pekelná dezinfekce co se za pár dní odpaří, no nevím co na to včely.

Zatím neprší, ale dnes se začínají otevírat první květy Tsunami, o 1-3 dny jsou opožděné ostatní odrůdy, takže pokud zaprší, bude to již jistě do květu. Vloni byla pohroma, odešly totálka meruňky, třešně a později jsem zjistil, že monilia řádila i na květech jabloní - polovina plůdků jablek po odkvětu se proměnila v moniliozu.indecision Za všechno mohla zima voda, co padala během celého kvetení. MH

host - 248.195 (?), 25.3.2022 21:04

Když se mrknete na Agromanuál, tak Kumulus WG je na moniliový úžeh u meruněk psaný při rozvétání a při dokvétání wink. Zkušenost s ním ale nemám.           Lída

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 26.3.2022 9:32

Dobrý den. Stejně by jste mohl vyfoit ty květy. Někdy se stane, že okvětní plátky částečně "zreznou" po použití určitého fungicidu. Vůbec to neznamená žádnou katastrofu. Já osobně budu aplikovat první postřik až všechno rozkvete, protože je sucho a teplo a nebudu každý strom stříkat zvlášť, a to zvlášť, když nemám emulzní fungicid, protože chci použít práškové Signum, kde je jedno balení na 10 lirů postřiku. I tak počítám s několika postřiky.  

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 26.3.2022 19:36

Kumulus (síra) se používá v ekologickém zemědělství. Včelám nevadí, účinnost je ale minimální! Mé meruňky začínají rozkvétat, zítra dám Signum. Dnes byl docela silný vítr. Otevřelo se jen pár květů, ale právě to je ideální termín pro první postřik. Systémové přípravky, jako je Signum, jsou velmi účinné. Druhý postřik se pak dělá při dokvétání, zase Signum. Dokvétáním se rozumí masivní opadávání květních plátků. Květní plátky často po postřicíh zreznou, ale je to jen kosmetická vada. Kdyby meteorologové hlásili několik dnů po postřiku proti monilii mráz, tak přidejte Champion proti mrazu.

host - 213.137 (?), 26.3.2022 20:21

Díky za odpovědi, dal bych síru jen jednou až to spláchne usazenou monilii, ale ještě počkám s postřikem, protože opět změnili předpověď -silné mrazy na severovýchodě až -10st, i kdyby to nebylo tak hrozné, tak už mě to nebaví, celý březen silně mrzne, část poupat je poškozena, a duben pokračování.

Šampion už jsem jednou dával na květy,  sice nezmrzly ani nezhnědly až do -5°C, nějaký účinek to asi mělo, ale pak mrazy trvaly dále až do plůdků a tak se ztrácí smysl všech postřiků. Dnes před chvílí už začalo poprchávat a potvrzuju silně fučí, postřikovat se nedá. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 27.3.2022 11:56

Síra je možná pro někoho všelék, ale na kadeřavost i moniliovou spálu je slabá. Jsem rád, že to KUKY zopakoval. Jsem přítelem Kumulusu, ale už ho pravděpodobně nepoužiju ani na roztoče na švestkách a spokojím se s Nissorunem. Tam, kde je silný výskyt moniliové spály, tam je potřeba vyrukovat s těmi nejúčinnějšími zbraněmi. Momentálně zbylo už jen to Signum, anebo, kdo má staré zásoby Talentu nebo Horizonu. Kuky z nějakého důvodu neuvádí ani Teldor (Magnicur Quick), takže ho nepoužívá. Prolectus taky ne.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 27.3.2022 20:13

Teldor není systémový, působí jen povrchově. Prolectus je zbytečně drahý...

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 27.3.2022 13:11

Tak mám brzy ráno postříkáno (Signum). Během noci se otevřela asi čtvrtina květů, byla relativně teplá noc. Včely ještě nelétaly (Signum ale není pro včely vyloženě nebezpečné). Poprvé jsem použil benzínový zádový postřikovač. A super. Více než 4 metry do výšky jsem zvládl ze země pomocí postřikovací/rosící pistole. Ta pistole není není klasický rosič, jen je schopna vytvářet mlhu na krátkou vzdálenost, nebo postupně vytvořit paprsek na vzdálenost několika metrů. Mám ortopedický problém s loktem a ramenem, tak proto. A nemusím šplhat po štaflích.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz