Meruňka z pecky

host - 249.55 (?)
6.11.2021 20:03

Spíš bych souhlasil s příspěvkem, jež zohledňuje vhodnost podnoží do různých půdně-klimatických poloh. Vachau je oblast, kde dobře prosperují kombinace odrůda a slivoňová či meruňková podnož v sušším klimatu, a spíše odrůdy typu Klosterneuburské (sortotyp Maďarská, Velkopavlovická), jež např. ve vlhčích oblastech Čech ne dobře fungují. Sám mám vyzkoušeno, že v písčitých a hlinitopísčitých půdách Čech nedobře funguje např. Wawit, Torinel, Tetra, Penta, ale zato se osvědčil zde kritizovaný myrobalán v kombinaci se slivoní nebo přímo použitý jako kmenotvorný. Je velký rozdíl mezi myrobalánem merkantilem a klonovým, popř. selektovanou odrůdou myrobalánu (př. MY -KL-A, 29 C). Meruňkový semenáč je podnož pro meruňky do sprašových černozemí a hnědozemí sušších středoevropských poloh, jinde selže. Zkuste ho ale použít pro některé slivoně, a budete mile překvapeni. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 212.49 (?), 6.3.2019 16:53

Na téma kupované stromky je tady na foru hodně zklamaných pěstitelů.

Jedna věc je jistá, stromky ze zahradnictví plodí hned po výsadbě, protože jsou jednak štěpované a více krát přesazované.

Plody se musí všechny otrhat nebo rovnou už květy a další roky redukovat silným výchovným řezem. To není problém zkušených ovocnářů a nakonec i ti si stěžují, že nahrazují stromy ve starých sadech a přesně jak popisujete stromky se nedožijí ani 10 let.

Mám špatnou zkušenost zatím s jabloněmi, 4 kupované stromy na typové podnoži, po šesti letech mají všechny rakoviny na kmenech, to už není náhoda, přitom se jedná o starý sad kde jsou přes 50 let jabloně na tehdejších starých bujných podnožích - bez jediné vady kmene!

--------------------------------------------------------

Ještě dodám, není semenáč jako semenáč. Ty školkařské semenáče myrobalánů nebo meruněk nejsou ty samé jako domácí semenáče z pecek z ušlechtilých odrůd. To může být další problém.

Roubování ušlechtilých odrůd je staré tisíce let, zmínky jsou ve Starém zákoně kdy dávno před Mojžíšem roubovali. Ale nikde jsem se zatím nedočetl že by selektovali podnože. Podnož byla asi vždy planá.wink

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?), 6.3.2019 19:20

Snad to nebude tak zlé. Správná odrůda na správné podnoži je v dané oblasti velkou nadějí pro dlouhověkost stromku. Už jsem si vyzkoušel, že mi na písčité půdě výborně rostou meruňkové podnože a v těžké půdě bez vylepšení nejdou. V písčitém svahu mi zdechne slivoň. V jinak skvělé sprašové černozemi mi nejdou zase broskvoňové podnože. Jabloně na M9 bych raději nedával na suchá místa a chladné polohy. Taky bych nedával stromek přesně na místo, kde mi vloni uhynul stejný strom...

host - 144.206 (?), 6.11.2021 8:19
Krasne vybarveni listu pred opadem.

host - 144.206 (?), 6.11.2021 8:20
3

host - 144.206 (?), 6.11.2021 8:21
4

host - 144.206 (?), 6.11.2021 8:28
Zbarveni listi pred opadem je velmi nepypicke polovina je cervena, polovina zelena

host - 249.55 (?), 6.11.2021 20:03

Spíš bych souhlasil s příspěvkem, jež zohledňuje vhodnost podnoží do různých půdně-klimatických poloh. Vachau je oblast, kde dobře prosperují kombinace odrůda a slivoňová či meruňková podnož v sušším klimatu, a spíše odrůdy typu Klosterneuburské (sortotyp Maďarská, Velkopavlovická), jež např. ve vlhčích oblastech Čech ne dobře fungují. Sám mám vyzkoušeno, že v písčitých a hlinitopísčitých půdách Čech nedobře funguje např. Wawit, Torinel, Tetra, Penta, ale zato se osvědčil zde kritizovaný myrobalán v kombinaci se slivoní nebo přímo použitý jako kmenotvorný. Je velký rozdíl mezi myrobalánem merkantilem a klonovým, popř. selektovanou odrůdou myrobalánu (př. MY -KL-A, 29 C). Meruňkový semenáč je podnož pro meruňky do sprašových černozemí a hnědozemí sušších středoevropských poloh, jinde selže. Zkuste ho ale použít pro některé slivoně, a budete mile překvapeni. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz