Meruňka z pecky
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.172 (?) 9.2.2019 19:10
Stratifikované pecky švestky začínají klíčit.
J.A.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.164 (?), 24.3.2022 15:04
Připojím dotaz:
Co s merunkou?
Loňský rok koupeny plody meruňky na trhu (prý z moravy). Byly výborné, mamka zasadila pecku. Meruňka během dvou let takto narostla.
Minulý týden z obavy ze zlomení mamka meruňku zastřihla.
Neděláme si ambice na plody, má spíš radost, že rostlina roste.
Nechat ve stávajícím květináči, nebo dát do většího? Během roku je meruňka na chalupě normálně venku.
To zastřihnutí podpoří růst kořenů, nebo to meruňku co do růstu zarizlo?
Asi ve třetině je vyvinuta mrzacka větev, oddělení kmínku, či jak to nazvat. Zastřihnout?
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.164 (?), 24.3.2022 15:06
Pripojuji fotku "nekvalitní" vetve či jak to nazvat.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.195 (?), 24.3.2022 20:57
Ten camfrňourek klidně odstřihněte. Jinak ten semenáček bylo zbytečné při téhle velikosti zastřihovat, ale nevadí, on si vyrazí nový vrchol - můžete k němu dát zatím nějakou tyčku. Ale počítejte s tím, že bonzaj z toho neuděláte . Až zcela pominou mrazy a venku bude teplo, zatlučte venku kolík a zasaďte k němu semenáček ven do půdy. V květináči trvale růst nemůže (byť by byl sebevětší) a pro správný růst potřebuje i pokles teplot v zimě, není to pokojovka.
On i semenáček může mít chutné plody (soused zrovna takový má) a bývají i odolnější k chorobám, tak přeji, ať roste! Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.101 (?), 5.3.2019 20:39
kdesi jsem četl, že problém je, že mirobalán nahoru posílá jiné složení živit, než merunka potřebuje, když má strom výborné podmínky, tak se s tím srovná, když ale je v okrajových místech s mrazíky, vyrovnává se s tím hůře další problém jsou přesazování... infekce nemoci, pokud jde o semenáče, živiny si posílají nahoru jaké potřebují, merunka - merunka a pokud jde o infekci, jsou před ní v prvních letech uchráněni, tím že nebyly přesazené např.. tedy
průnik infekce je pozdnější...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.75 (?), 6.3.2019 11:30
Mám starý marhuľový sad. Odchádza kvôli šarke. Marhule boli štepené vo výške asi 1,5 m nad zemou do belíc (= špendlík). Mal by byť odolneší ako bystrická slivka, ale nie je - peň slivky vysychá až sa vnútorne rozpadá, tak zahynie aj marhuľa na ňom, ktorej nič nie je. Po skúsenostiach s kupovanými štepenými marhuľami som vzdal nákup. Do dvoch rokoch bolo po marhuliach. Prvý rok sa ujali, krásne zazelenali, druhý rok (niektoré až tretí) skončily. Nie je mi ľúto peňazí, aj keď aj to naserie, ale vlastnej práce, ktorú si cením viac. Vyskúšam všetky metódy - dal som klíčiť semená marhúľ zo starých stromov, preštepím do špendlíkov, prípadne aj o pár rokov do semenáčov. Sôlkarstvo je rovnaký byznis ako programovaná životnosť výrobkov. Voľakedy stačilo, ak za 5 rokov boli prvé plody a strom vydržal 40 - 50 rokov, dnes sa žiadajú plody do troch rokov, ale tých sa väčšina nákupu jednoducho nedožije. Väčšinu nových odrôd od oka nerozozná ani odborník, res. použije imunologické či DNA testovanie. Vinicu = záhradu som kupoval, lebo mi ponuka v obchodoch prestala chutiť. Môj prístup je extenzívny - miesta mám dostatok, času málo. Rovnako ako pred sto rokmi. Pre chémiu a štíhle vretená nemám pochopenie. A čudujem sa, že najkrajšie a najchutnejšie ovocie je zo starých sadov. Vlastne ani nie. Údolie Wachau nie je zaplevelené novošlachtencami. Tie stromy tam stoja desiatky rokov. Produkujú ovocie výstavné. Zato v škôlkach so štepencami manipulujú tak, že dosahujú hustotu desiatok "stromčekov" na m2. Prútik vedľa prútika, predaj na druhý rok, lebo tretí je kritický - jednoducho sa nezmestia. Bez chémie nerealizovateľné. To čo dostanete je mrzák s chronickou letálnou chorobou. Ešte zaplatiť kartou a dodávka kuriérom. Ďakujem neprosím. Na vlastných chybách sa človek učí. Argesivita podnikateľov je nekonečná, serióznosť vzácna. Preto sa amatéri menia na záhradkárov, opäť je v móde vypýtať si osvedčené od suseda alebo expimentovať zo zasadením toho čo mi chutí. Veľa zdaru želám k pokusníčeniu. Môj názor je, že myrobalán do záhrady nepatrí ani ako podnož.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 112.187 (?), 6.3.2019 13:07
"dnes sa žiadajú plody do troch rokov, ale tých sa väčšina nákupu jednoducho nedožije"
No já nevím, mně občas přijde, že agresivita některých zákazníků je nekonečná, nikoli podnikatelů...
Snažíte se hledat chyby a problémy u školkařů/prodejců? Co třeba začít hledat chyby u sebe, nebo v oblasti, která může trpět nějakým problém? Vážně tvrdíte, že prodejci prodávají nepoužitelné stromky, které se nedožijí plodnosti? To by asi velmi rychle skončili. Já už několik desítek stromků nakoupil, na různých podnožích a různých odrůd, ale s vaším popisem se nedokáži ztotožnit ani v nejmenším. Mnohé z nich už velmi pěkně plodí. Přitom to mám stejně - tyto stromky pěstuji extenzivně, a to ne v příliš příznivých podmínkách.
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.49 (?), 6.3.2019 16:53
Na téma kupované stromky je tady na foru hodně zklamaných pěstitelů.
Jedna věc je jistá, stromky ze zahradnictví plodí hned po výsadbě, protože jsou jednak štěpované a více krát přesazované.
Plody se musí všechny otrhat nebo rovnou už květy a další roky redukovat silným výchovným řezem. To není problém zkušených ovocnářů a nakonec i ti si stěžují, že nahrazují stromy ve starých sadech a přesně jak popisujete stromky se nedožijí ani 10 let.
Mám špatnou zkušenost zatím s jabloněmi, 4 kupované stromy na typové podnoži, po šesti letech mají všechny rakoviny na kmenech, to už není náhoda, přitom se jedná o starý sad kde jsou přes 50 let jabloně na tehdejších starých bujných podnožích - bez jediné vady kmene!
--------------------------------------------------------
Ještě dodám, není semenáč jako semenáč. Ty školkařské semenáče myrobalánů nebo meruněk nejsou ty samé jako domácí semenáče z pecek z ušlechtilých odrůd. To může být další problém.
Roubování ušlechtilých odrůd je staré tisíce let, zmínky jsou ve Starém zákoně kdy dávno před Mojžíšem roubovali. Ale nikde jsem se zatím nedočetl že by selektovali podnože. Podnož byla asi vždy planá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|