Marhulky kvitnutie jar 2025🍑

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10454) - 70.240 (?)
26.3.2025 12:03

Rezistence vůči šarce je pro mě podružná vlastnost. Před lety mně uřízl David roub Candely, a i když odešel roub s celým stromkem falešné Legoldy, tak plody které se na něm urodily, byly znamenité chuti. Pokud tento nový stromek nebude Candela, měl bych to bezpečně poznat. Ke včerejšímu příspěvku bych doplnil, že rozkvetla i Wondercot a Ceglédi Óriás. Je to odrůda, která kvete před Velkopavlovickou, má podobně velké plody, s podobnou barvou i tvarem.  Chuť plodů je ale prozatím velice mdlá. Je také citlivá k hnědnutí stonků a pozdějšímu zčernatí celých výhonů, což způsobuje snad ta bakteriální rakovina. Ve Spomyšli mají několik těchto ceglédských odrůd. Snad pan MH časem poreferuje.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10454) - 70.240 (?), 26.3.2025 12:03

Rezistence vůči šarce je pro mě podružná vlastnost. Před lety mně uřízl David roub Candely, a i když odešel roub s celým stromkem falešné Legoldy, tak plody které se na něm urodily, byly znamenité chuti. Pokud tento nový stromek nebude Candela, měl bych to bezpečně poznat. Ke včerejšímu příspěvku bych doplnil, že rozkvetla i Wondercot a Ceglédi Óriás. Je to odrůda, která kvete před Velkopavlovickou, má podobně velké plody, s podobnou barvou i tvarem.  Chuť plodů je ale prozatím velice mdlá. Je také citlivá k hnědnutí stonků a pozdějšímu zčernatí celých výhonů, což způsobuje snad ta bakteriální rakovina. Ve Spomyšli mají několik těchto ceglédských odrůd. Snad pan MH časem poreferuje.

host - 173.179 (?), 27.3.2025 12:57
Tady u Poděbrad začínají nakvétat Veharda s Leskorou, za pár dní je budou následovat Koolgat, Leala, Frostina a Congat. Mraz v únoru -13 do pupenů a březnový mráz -8 do růžových poupat, žádné škody neudělali.
..
..

host - 173.179 (?), 27.3.2025 12:59
..
Veharda a vzadu Koolgat
Veharda a vzadu Koolgat

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10454) - 70.240 (?), 27.3.2025 14:23

U mě k včerejšímu dni nekvetly ještě Leskory a další lednické odrůdy, Harogem, Bergeron, Congat, Farhial, Farely, Farclo (začíná), Farbuz, Kech Psar, Harlayne, Vanilacot, Sirena, Ananaska z Juralu, Forum, "Perle", Kioto, Šalach, Spring Blush, Tsunami, Vesna, Vesprima, Robada, Harostar, Koolgat. Bebeco, Rakovského, Bergarouge na St.Julien je v plném květu, kdežto na Gf-677 teprve začíná kvést. Ten slavný Pinkcot taky nekvete nějak závratně brzo. Nevíce zavřená poupata má tradičně Kioto, Bergeron a Leala.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10454) - 70.240 (?), 28.3.2025 9:40

Nekvete ještě ani Tardicot, Rakovského, Muscat de Nancy, ale ani roub Hungarian best. Veharda a Veselka kvete oproti Vesprimě nebo Vesně č.2 dříve. VP rozkvetla už před několika dny. Candela také už kvete. Někdo tady před časem psal, že je právě nespokojený s časným kvetením těchto rezistentních meruněk z Lednice. Jak je na tom pan MH?

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (569) - 49.37 (?), 28.3.2025 14:43

Tento rok je zaujímavý tím že všetky odrody skoro naraz kvitnú aj tie Ruske či už je to Šalach Ananasnyj, Fórum z Jalty, ktoré minulý rok kvitli o 10 dní neskôr. Pýtal som sa nato aj iných záhradkárov je to všade podobné. Takže šlachtitelia u nás čo sa snažia vyšlachtiť neskoro kvitnúce odrody majú smolu, príroda a klíma je nevyspytatelná dám foto odrôd ktoré kvitnú a zahraničné ešte nie tie budú kvitnúť. Postrek som dal už druhý krát Luna od zajtra hlásia zrážky celý budúci týždeň to je ideal na moniliu. 

Marhule
Marhule

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (569) - 49.37 (?), 28.3.2025 14:52

Dalšie foto. Ostatné odrody nebudem dávať načo. 

Marhule
Marhule

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 158.138 (?), 28.3.2025 15:22
To je krásný, ale už je mi jasný proč jsou na trhu meruňky mikro velikosti, nebo se ještě bude stříhat? Zdá se mi to prehustene, ale jsem amatér. Asi je to před řezem.

host - 213.87 (?), 28.3.2025 16:17

Pěkné květoucí meruňky od Korzára. yes

Ono těch plodů není nikdy tolik co květů, strom si sám plůdky nakonec zredukuje, ale i tak může být přeplozeno a plody menší, to ano. Spíš naopak to dopadlo každý rok tak, že zmrzlo skoro všecko.

Leskoru považuju za střed kvetení meruněk, tady už je v plném květu, už před květem jsem ji proředil, veškeré květy se stěhovaly někde na vrch stromu a spodní zastíněná část by zakrněla. Rozkvétají i pozdněji kvetoucí Bergeron, Vynoslivyj, Forum, ta Sojdanova ještě nekvete, velmi pozdní kvetení také Rubista a Zard - ještě nekvetou. MH

Leskora
Leskora

host - 213.87 (?), 28.3.2025 16:19

Kvetou i stromečky v květináčích smiley. MH

Búlida
Búlida
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025