Marhulky kvitnutie jar 2025🍑

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?) 
1.2.2025 22:20

Tak nebylo by špatné znát někoho s ovocnými stromy v okolí Ústí nad Labem. Jinak ta Pricia je naroubovaná na silně rostoucích meruňkách, kdežto Mayacot na slabě rostoucí meruňce na podnoži Rubira. Podobně slabě roste na Rubiře i broskvoň Elberta. Elberta na podnoži GF-677 to je úplně jiný "fičák".

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (567) - 49.37 (?), 2.2.2025 5:35

Tabuľka dozrievania v Španielsku, Taliansku skorú odrodu Colorado mám tento rok som ju sadil.

Marhule
Marhule

host - 213.87 (?), 2.2.2025 11:45

Ta italská tabulka je super na porovnání. yes  Brosalino, Praliny... cheeky MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 2.2.2025 21:21

Chápu, že pan MH je v "sedmém nebi", ale třeba taková meruňka Tsunami, která byla kdysi také velkou senzací, je něco podobného, jak se říká v té pohádce: "jitrnice jakou svět neviděl". Za ty roky, co jí mám, měla sem tam nějakou meruňku, ale nejčastěji žádnou. Všechno je to šité na nějaké jiné klimatické podmínky, maximálně něčeho lze dosáhnout na jihozápadním Slovensku. Takže nezbývá než se stále dokola radovat s nějakých nových "holubů na střeše" a to je tak všechno. Ovšem mít něco nového, je to hlavní. Já to znám, pro mě je zase hlavní mít něco starého, například nějakou starou švestku.

host - 213.87 (?), 3.2.2025 12:19

Z velmi raných meruněk to budou vždy holubi na střeše. Tsunami, Pricia, Pardubický Tyrintos,...ze starých odrůd podobně rané nic není.

Švestky to je jiná kategorie, staré odrůdy mají nedostatky taky (monilia), ale taková stará Domácí švestka je nejlepší na povidla a asi máš na mysli ty různé druhy starých Domácích švestek. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 3.2.2025 14:45

Pardubický "Thyrinthos" není pardubický. Je to záměna za Rubistu ze zahradnictví Kruh u Jilemnice. Na můj dotaz, jestli by nemohli dopátrat správný název odrůdy, jsem dostal odpověď, že nemohli. Měl tuto záměnu i pan Milan Fiala a pan Geronimo. Jsem rád, že alespoň ty tuto neznámou, velmi ranou odrůdu oceníš. Já jsem si ji taky nechal. Není mrazuodolná, ale ta ranost byla pro mě zásadní. Myslím, že je to odrůda středomořská a mnohem lepší kvalitu plodů by dosahovala třeba někde v Turecku nebo Řecku. Jinak z těch ranějších odrůd jsem měl štěstí, že taková Leskora měla plody každý rok, mimo minulého roku, kdy nepřežily malé plody ani mezi švestkami na tom mém známém chráněném stanovišti. Omlouvám se, ale taková odrůda Tsunami, je pro zdejší podmínky naprosto nanic. Raší a kvete brzy, zmrzá, a ještě k tomu u mě z neznámých důvodů většina obrostu zasychala. Vrouboval jsem jí do Leskory, tak snad se jí tam povede lépe. Navíc falešné Fardao je zřejmě taky Tsunami. Pokud by jsi nepohrdl Radkou, tak by jsi měl chuťově skvělou meruňku. Není sice moc odolná proti zimnímu mrazu v narašených pupenech, ale v květu na tom byla podobně dobře jako Leskora. Je to v mých podmínkách, nikoliv například na Pelhřimovsku. Radku jsem si v létě rozočkoval do bujně rostoucí Harcot, tak snad něco vyrazí. Původní stromek roste slabě. Radka je pro mě chuťově výjimečná odrůda, navíc velmi raná až raná, takže v jejím pěstování se snažím pokračovat i přes "bubáka" jménem šarka.

host - 213.87 (?), 3.2.2025 18:33

Říkám mu Pardubický Tyrintos, protože pravý Tyrinthos to taky nebude. Chuť jediného plodu byla výborná, lepší jako Tsunami i Pricia. Jestli se mi pravý Tyrinthos povede přiroubovat, tak snad příští rok by mohly být plody na ukázku a porovnání.

Myslím, že v ranosti je ta Pricia stejná nebo podle tabulek dokonce zraje o pár dní dříve než Tsunami. Takže Pricia celkem dobrá náhrada, chuť sice není plná jako u,,Pardubického Tyrintosu", je vyplněná trochu vodnatostí, ale jinak na velmi ranou meruňku je Pricia dobrá a atraktivní. Do zrání Radky a Leskory je ještě mezera. Radku zkusím až příští rok, už nemám místo teď klasika. smiley MH

,,Pardubický Tyrintos"
,,Pardubický Tyrintos"

host - 213.87 (?), 3.2.2025 18:35

Zrály 6.6.2024 úplně měkké už. MH

Velmi rané
Velmi rané

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 3.2.2025 19:13

To je skvělá fotka, Martine. Všichni jsou "říční" po novinkách všeho možného, ale tato fotka poctivě vypěstovaných plodů meruněk mě osobně potěší víc. Taky se mi zdá, že je máš lépe vybarvené, nebo foťáky v mobilech to nějak přikrášlují.smiley Jinak, že mně tady jednou za dvacet let vypadaly nějaké květní pupeny z Radky, to není žádný problém. Určitě to mnohem víc trápí Davida na pláni u Mladé Boleslavi. Tady už je to hodně dávno, kdy bylo v zimě víc jak -10°C. Co si tak vzpomínám, tak ten problém nastal tenkrát, kdy bylo těch -10°C koncem března a pak vypadaly pupeny i z některých švestek, třeba z Prezidentu.

host - 213.87 (?), 3.2.2025 19:59

Ten plod osamocený celou dobu čuměl do slunka, opravdu vybarvil až jsem se divil.

Každá odrůda byla kdysi novinka, někdo ji musel přitáhnout, zkusit. Něco se ukáže méně perspektivní - třeba ta Tsunami, ale jiné navzdory popisu jsou nadějnější- Pricia.

Zatím,,mrazy nepřišly", bylo jen -14°C (hlášeno na tu noc bylo -5°C) ale už jsem si zvyknul, deset stupňů sem, deset tam, takže na základě toho odhadovat co ještě bude laugh a pupeny jsou nalité na všem. wink MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz