Marhulky kvitnutie jar 2025🍑

host - 213.87 (?)
1.2.2025 21:16

M.HP -Meruňky mezi rajčata se taky vejdou, nikdo by si toho ani nemusel všimnout. laugh

Pricia je bujně rostoucí, 1-2m tlusté pruty jsou možné. Na podzim má červené listy, jiné meruňky mají žluté, tím se odliší. Na koncích letorostů kvete později, proto raději letorosty moc nezakracovat, pokud nepřekáží. Na mon. úžeh je Pricia velmi náchylná, raději důkladně postříkat. MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (567) - 49.37 (?), 1.2.2025 4:53, zobrazeno: 1895x

Záhradkár z Česka mi poslal foto jeho už dosť narašených marhúľ pozrel som sa aj ja v záhrade niektoré odrody tiež začínajú rašiť, ale zatiaľ nie tak veľa ako na obrázkoch dole.Podobné fotky mi poslali kámoši z Maďarska, Francúzka, Rumunska píšu je to niečo nenormálne čo sa deje z počasím zasa to všetko zmrzne, pred dvoma dňami bola unás teplota cez deň +14C v noci + 7C teraz sa konečne ochladilo v noci je -2C cez deň + 7C uvidím ako to zase dopadne tento rok.

Marhulky
Marhulky

host - 213.87 (?), 1.2.2025 8:50

Tak v turecku už meruňky kvetou smiley no ale tam už nebudou mít mrazy... jestli to je ze středomoří, nebo jihovýchodu turecka.

U nás je nalití pupenů zřejmě podle lokality. Někde byly inverze a jinde namísto toho silně fučelo. Jiné odrůdy ještě tolik růžové poupata neukazují. Vyfotil jsem ty nejraněji kvetoucí.

Na obrázku je suma teplot nad +7°C... podle těch barev někde na Valachách kolem Frýdku Místku musí mít meruňky taky v růžových poupatech. MH

Suma teplot nad 7°C
Suma teplot nad 7°C

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 1.2.2025 12:48

Jistě bychom s panem MH byli rádi, kdyby se někde objevily ty nejranější meruňky Prialina a Borsalino, a to i přesto, že by pravděpodobně sakumprásk a totálně vymrzly. Přece jenom nejranější odrůdy meruněk jsou nejpřítažlivější právě pro tu extrémní ranost a tím přiblížení ochutnávky prvních meruněk.

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (567) - 49.37 (?), 1.2.2025 12:55

Borsalino má kámoš na Morave tak uvidím ako dopadne dám vedieť. Ponúkal mi stromček nevzal som doniesol som si kopu iných odrôd. Som zvedavý ako dopadne kámoš Kováč má tam veľmi veľa odrôd.

Marhule
Marhule

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 1.2.2025 15:18

Chyba, Milo. Za stromček by ti pan MH utrhal ruce. Já taky. smiley

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (567) - 49.37 (?), 1.2.2025 18:40

Prialina, Primissi mi boli ponúknuté pred rokom zatiaľ som ich nechcel, tento rok bude mať kámoš prvú úrodu potom uvidím čo som zohnal je Rubely, Rubissia.Čo som zohnal nový klon Pricia nový klon Playacot opelilo sa to kámošovi v sade pred 5 rokmi na Morave je veľmi spokojný s týmito klonmi.

Marhule
Marhule

host - 213.87 (?), 1.2.2025 20:00

O Borsalinu jsem taky slyšel, že už ji prý na moravě testuje, tabulkově zraje ještě dříve než Pricia, Tsunami, Mayacot nebo,,Pardubický Tyrintos"?

Velmi rané odrůdy jsou vzácné taky tím, že nevznikly běžným šlechtěním z nových pecek po opylení. Pecky velmi raných odrůd jsou prý neklíčivé. Jak to teda dělají?

Ty další odrůdy Primassi - zrání 7 dní po Pricia, Prialina - zrání 7 dní před Pricia. cheeky

Velmi raných meruněk nemusí být ani celý velký strom, malý stromek by se dal nějak ochránit před mrazy, vymýšlím co se dá, aby bylo co nejdříve v sezoně co do huby (kromě třešní májovek) smiley  MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 1.2.2025 20:26

Milane, v tom se vyznáš jen ty. Nemohl bys ty odrůdy srovnat podle dozrávání? Nejlépe v porovnání se staršími odrůdami jako je Tsunami a spol. Já osobně jsem rád, že jsem rád. Narostly mi dvojmetrové přírůstky na roubech Pricie a snad by nějaké plody mohly být. Doufám, že to není zase záměna. Minulý rok přežilo těch pár drobných plodů Maya Cot. Byla to nějaká zvláštní náhoda. Dokonce nebyly ani chuťově špatné. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 1.2.2025 21:01

Už jsem se lekl, že je to otázka na mne. Ale zase jsem si rychle oddechl. laugh Není nic, co by mi bylo vzdálenějšího než meruňky. Ty mám zakázané.

Milan HP

host - 213.87 (?), 1.2.2025 21:16

M.HP -Meruňky mezi rajčata se taky vejdou, nikdo by si toho ani nemusel všimnout. laugh

Pricia je bujně rostoucí, 1-2m tlusté pruty jsou možné. Na podzim má červené listy, jiné meruňky mají žluté, tím se odliší. Na koncích letorostů kvete později, proto raději letorosty moc nezakracovat, pokud nepřekáží. Na mon. úžeh je Pricia velmi náchylná, raději důkladně postříkat. MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz