Jakou odrůdu meruňky zvolit na vysočinu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 224.59 (?), 28.3.2012 8:27
Myjavské kopanice síce nie sú Sibír ani Vysočina, ale občas sa s marhuľami štepenými prevažne na slivkách v preddomových záhradkách stretávam. A rodia, napriek tomu, že nadm. výška je často viac ako 500 m a napriek tomu, že mierne atlantské klíma sem zasahuje v oveľa menšej miere ak v ČR. Vlani nás prekvapili jarné mrazy aj v nížinách. Aj v drsných polohách sa nájdu priaznivé mikrolokality pre pestovanie teplomilnejších ovocnín. Niekedy stačí posunúť miesto výsadby o pár metrov ďalej a rozdiely sú obrovské. Svedčia o tom mnohé príspevky v histórii fóra.
Na slivkovom podpníku nie je pre marhuľu problém dožiť sa veku aj 50 rokov. Niektoré sorty ale na tomto typu podpníka nasadzujú príliš veľa plodov. Príklad: veselský hybrid VS 09/12.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Moka - (19) - 39.46 (?), 28.3.2012 19:01
Nadmořská výška 595m, roste a hlavně krásně plodí Velkopavlovická a Lescora, na fraj placi. Roubujeme na damaziny.
|
|
|
|
|
|
|
host - 95.84 (?), 28.3.2012 21:44
Zatímco mi dneska včely v 210 m opylily tak třetinu z moře meruňkových květů, na Vysočině mám v 480 m několik mladých meruněk, které vykvetou až za dva týdny. Zvolil jsem tam Bergeron, Vehardu, Leskoru a Lealu. Přidám tam později i Vesprimu, pokud některá z dosavadních meruněk odejde. Vesprima kvete nejpozději a Leala je nejodolnější. Plody jsem tam měl zatím jen z Bergeronky, která je tříletá, ale už dost veliká. Letos nechám plody na všech a nepochybuji, že dozrají. Jižní část Vysočiny má totiž na rozdíl od např. Prahy nebo Mělníka silnější (jižnější) slunce a to částečně kompenzuje nadmořskou výšku. Moje meruňky na Vysočině (v mírném závětří) asi nikoho neohromí, ale můj známý je tam má v cca 580m. Viděl jsem u něj před několika lety asi 30 kg úrodu na Bergeronce (kolem 7.8.), ale tento strom předčasně uhynul. Je to nestandardní poloha, ale v blízkosti neseverní strany jakéhokoliv domu se něco vypěstovat dá. Mimmo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.254 (?), 28.3.2012 22:27
Na vysočinu - páč zní pocházím taky, Vám doporučuji meruňku Bergeron.
Znám Velkopavlovickou, Maďarku, Hargrand a Budapešť tyto potřebují teplejší podnebí...
|
|
|
|
|
|
|
jenamater - Stříbrný Zahrádkář (151) - 157.82 (?), 28.3.2012 23:39
Dobrý den pane Palo, rád bych se Vás zeptal na názor k mému problému s meruňkami. Vyzkoušel jsem postupně pěstovat více odrůd (mj. Veecot, Bergeron, Karolu, Harlayne, Goldrich, Kompaktu). Všechny až na Veecot pár let sice dobře plodily, ale u všech praskaly kmeny a kosterní větve a stromy uhynuly, zůstala jen Veecot. Jako podnož byly použity meruňkové semenáče, půda je písčitá, výsušná (v létě zalévám), zahradu mám 320 mnm. Přitom broskvoně i nektarinky u mě rostou a plodí výborně. Nevíte, v čem by mohl být problém? Je pro meruňky jiná podnož, vhodnější do sucha, která by přitom nepodrůstala z kořenů? Za radu či názor děkuje a zdraví Vás jenamater.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|