Jak budete chránit rozkvetlé meruňky proti víkendovému nočnímu mrazu

host - 213.137 (?)
5.4.2022 19:54

Na severovýchodě od Krnova až po Frýden Místek bylo podle stanic oblačno všude. Tmin nějakých -2,5°C, to je hraniční kdy nejsou téměř žádné ztráty.

Dost poškozených květů je ale z březnových silných mrazů (-10°C do poupat), asi třetina květů je teď po otevření je bez plůdku nebo zakrnělý, Leskora kvete bez bílých okvětních plátků - ty umrzly taky v březnu v poupatech. Zatím je šance na úrodu dobrá, datum nynějšího kvetení je celkem pozdní, signum jsem taky postříkal. Už chybí jen ty včely, kterým se v tom ledovém vichru nechce ven, nedivím se, mi taky ne, zimní bunda čepice a zmrzlý jak h.... MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 226.247 (?), 5.4.2022 16:49
Anonym od Poděbrad hlásí, že Pinkcot přežil tříhodinový mráz k -2 st. Marek.

host - 248.199 (?), 5.4.2022 18:10

V části HK ale mrzlo, alespoň v části směrem k Pardubicím  =Labská II, Farářství. Kuky to má na druhé straně města. Ze So/Ne -2, Ne/Po -3 (přitom v Ne večer kolem 22hod asi na hodinu pokles až k -7). Uvidíme, Darina měla 2 pootevřené kvítky, jinak poupata, tak poznám, nijak jsem nechránila. Teprve začíná plodit, tak bych to oželela. Hlavně jsem ji stříkla Signem, aby neodešla. Sousedům ranější už kvetly naplno - někdo přikryl, někdo ne, žádný netopil... Teď mají Norové další pokles kolem 11.4., tak snad to do té doby změní.            Lída

host - 213.137 (?), 5.4.2022 19:54

Na severovýchodě od Krnova až po Frýden Místek bylo podle stanic oblačno všude. Tmin nějakých -2,5°C, to je hraniční kdy nejsou téměř žádné ztráty.

Dost poškozených květů je ale z březnových silných mrazů (-10°C do poupat), asi třetina květů je teď po otevření je bez plůdku nebo zakrnělý, Leskora kvete bez bílých okvětních plátků - ty umrzly taky v březnu v poupatech. Zatím je šance na úrodu dobrá, datum nynějšího kvetení je celkem pozdní, signum jsem taky postříkal. Už chybí jen ty včely, kterým se v tom ledovém vichru nechce ven, nedivím se, mi taky ne, zimní bunda čepice a zmrzlý jak h.... MH

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 5.4.2022 21:20

No dobrá, zapomněl jsem dodat, že s rajčaty je to podobné, když je zahradník moc dychtivý a spoléhá na dlouhodobé předpovědi. Což byl právě můj případ v roce 20. Oklamán teplým počasím jsem vysadil první rajčata tam nahoře už 7.4., druhou várku 17.4. Samozřejmě jen několik sazenic, ale spoléhal jsem na štěstí. No, neměl jsem ho. Zmrzlí přišli a byli dost zlí - mrzlo celou noc s minimem někde u -5. Jasně, byly přikryté, ale i tak to bylo drama. S dobrým koncem, zařvala jen jedna sazenice. Meruňkáři jsou na tom hůř, u rajčat to byla moje pitomost, ale já od té doby velmi dobře rozumím jejich starostem. Proto jsem se ptal. 

Zatím se mi zdá, že to nedopadlo podle nejhoršího scénáře. Spíš taková remíza, ale zaplať Matko Přírodo za to. 

Před dvěma(?) lety jsem trpěl s Francouzi, když přišly ty mrazy a spálily vinnou révu. Je to šílená frustrace. A nejhorší je ten pocit bezmoci.

Milan HP

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 5.4.2022 22:13

Milane, i tentokrát jsme v tom nebyli sami, jak je vidět na mapě ze včerejší 7. ranní. Text popisující situaci snad není nutné překládat. Walter

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 6.4.2022 16:31

Na rozhraní středních a jižních čech jsem měl ze 3. na 4.4. noční teploty kolem -4°C, noc před tím kolem -2°C. Strom nakvetlý. Vyzkoušel jsem infračervenou žárovku při poklesu teploty na -1°C a více. Nejsem zkušený pěstitel a nedokážu posoudit výsledek. Spoustu květů bylo již před mrazy pár dnů opylováno, v době mrazů byly ještě v plném květu a teď nevím zda jsou květy zničené, nebo to vzalo jen okvětní lístky a zbytek to ustál. Přikládám dnešní foto.

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 6.4.2022 17:53

Zmrzlé a neopýlené květy po pár dnech opadnouwink.Tady meruně -4°C po ošetření Championem a boraxem jsou zatím O.k.,ale zmrzlíci jsou až v půlce května.

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 6.4.2022 19:44

Bylo bez chemického ošetření, žádný Champion, ani borax.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 6.4.2022 21:57

Také se mně to stalo, pane Milane. V minulém roce jsem to zase risknul už začátkem května. Vzpomněl jsem si na Vás, když jsem letos vyséval rajčata. Vím, že jste mi doporučoval nějaké odolné odrůdy proti plísni, a i když jsem si je tady opět zbytečně nasyslil, vysel jsem jen moji oblíbenou neodolnou klasiku. Člověk by řekl, že minulý rok ani žádná plíseň bramborová nebyla, ale to jen díky pravidelné aplikaci Ridomilu Gold a Ortivy. Soused nesklidil ani rajče, jak si mně stěžoval, protože neaplikoval nic. Takže nějaká plíseň přeci jen byla. Co se týče meruňky Darina, tak i když ji tady kousek odsud každý rok mají, ještě jsem si jí nekoupil. Myslím, že zraje v období zrání Bergeronu, takže můžete porovnat kvalitu. Z Bergeronem se kvalitativně porovnává kde co, například "GATY" co zrají v podobném termínu.

host - 183.11 (?), 6.4.2022 22:11

Na Novém HK také mrzlo. V neděli večer asi ve 22 hodin teploměr ukazoval -3,7st. Tak jsme pustili dva inflazářiče na plynovou bombu. Meruňka to asi přežila, dnes už je dost rozkvetlá a včelky se snažily. Bohuna 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz