CANDELA

host - 81.144 (?)
26.7.2022 22:25
Kopulaci na merunkách moc nevyužijete, pokud se nechystáte přeroubovávat staré stromy. To s ohledem i na zkušenosti se zamořením šárkou ostatních zde moc nedoporučuju. Goldrich letos znovu selhal a bude to určitě šárkou. Je úplně nepoživatelný. Naučte se chip budding a zajistěte si bezvirozni podnože a očka. On strom šárku může chytit i později, ale když budete začínat se zavirovaným materiálem, může to mít vliv i na uspěchy vašeho štěpování.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 23.7.2022 19:35, zobrazeno: 7117x

Betinka má plod je středně velký až velký 57 g, atraktivní, chuť je dobrá, má pevnou oranžovou dužinu. Je cizosprašná, vyžaduje opylovače. Odrůda se vyznačuje rezistencí k šarce šveste

Adriana Plod je středně velký až velký 55 g, atraktivní, chuť je dobrá, má středně pevnou oranžovou dužinu. Je cizosprašná, vyžaduje opylovače. Odrůda se vyznačuje rezistencí k šarce švestek. Vhodná pro přímý konzum.

Candela Plod je středně velký, 54 g, atraktivní, chuť je výborná, má středně pevnou oranžovou dužinu. Je cizosprašná, vyžaduje opylovače. Odrůda se vyznačuje rezistencí k šarce švestek. Vhodná pro přímý konzum i zpracování

Sophia. Plod je velký, 63 g, atraktivní, chuť je dobrá, má pevnou oranžovou dužinu. Je cizosprašná, vyžaduje opylovače. Odrůda se vyznačuje rezistencí k šarce švestek. Vhodná pro přímý konzum i zpracování.

Dobrý den. Nejzajímavějším zážitkem posledních meruňkových dnů je jediný plod na roubu odrůdy meruňky CANDELA. Opravdu velké překvapení a přesně kvalita plodu odpovídá popisu chuti výše uvedené. Roub je na falešné Legoldě, což bude Kompakta, jelikož má stejně nechutně mdlé plody jako ta vedlejší pravá Kompakta. Roub roste bohužel slabě, na rozdíl od vedlejšího roubu Vehardy, ovšem tato Candela je ještě chutnější. Výrazná meruňková navinule sladká až sladká chuť. Prozatím se mi nepodařilo nic tak chutně meruňkového vypěstovat ani například na Bergarouge ani Bergevalu a dalších. Už žádné další rouby na stromek a potlačím i růst Vehardy, taková je to dobrota, vážení přátelé. Kdysi kopulovaný roub musí dominovat. 

Candela
Candela
Candela
Candela
Candela
Candela
Candela
Candela
Candela
Candela

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 23.7.2022 20:24

No vypadá opravdu hodně chutně. Jak vnímám jedotlivé fotografie meruněk, skoro bych si troufal říci, že se podle fotografií plodu (vcelku a pak půleného) dá i dobře posoudit jeho chuť. Je to zvláštní, ale tak nějak si ji vždy i dokážu podle fotky představit. Jestli jde o již celoživotní zkušenost s chutěmi různých plodů, nebo je v tom něco jiného nevím. Stačí mi ale letmý pohled a tu chuť, jako bych cítil. :-D

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 24.7.2022 23:00

Tomu říkám šlechtitelský pokrok, Tomáši, vypěstovat meruňku s takovou chutí jako má tato CANDELA. S roubováním je někdy problém v tom, že roub takovéto slabě rostoucí odrůdy neroste a neroste ani když všechno ostatní ze stromku odstraníte. Porost z původní odrůdy vyjede znovu a znovu, ale slabě rostoucí roub neroste o nic víc než dříve. Měl jsem tu Candelu naroubovanou ještě na stromku Puget Gold, ale zababčil. Teď jsem celý slavný Puget Gold odřízl a jsem zvědavý, jestli se na něm ten roubek Candely trochu rozroste. 

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 25.7.2022 22:08

Já s roubováním teprve začínám experimentovat. Zatím se nedá říci, že bych rouboval. :-D Přečetl jsem si něco a shlédl pár videí. Jeden roub (letní) jsem zazdil samozřejmě svojí chybou, druhý je takový že i po 14 dnech nevím co s ním bude, třetí je zatím v počáteční fázi (do kmenu). Přeju vám ať se CANDELE daří co nejlépe, velmi se mi líbí. Pokud bych na ni narazil a uměl si ji úspěšně naroubovat, udělal bych to.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 26.7.2022 8:42

Stromek Candely jsem nikde neviděl. Pouze Adrianu, Betinku a Sophinku. Nevím v čem je problém.  

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 26.7.2022 15:27

Nevím jak to u pěstíren běžně chodí, ale našel jsem informaci že vlastník výpěstku - Mendelova univerzita v Brně požaduje pro využití Candely někým jiným placenou licenci. Patrně tedy bude získatelná od nich. Je možné že pěstitelé o licencované odrůdy nestojí (další náklady).

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 26.7.2022 17:17

Rád bych Vám roub poslal, Tomáši, ale není kde brát. Přírůstek žádný. Ta Veharda, která je naočkovaná na tom samém stromku hned vedle, roste úplně normálně, tahle Candela bude nějaká velmi slabě rostoucí meruňka. Nebo má s tím původním stromkem horší afinitu. Ta Candela je ovšem tak dobrá, že se možná rozjedu znovu za vlastníkem roubu. Chuťově předčí všechny ty odrůdy z Escande, Coty, Kompakty, Puget Goldy, Sundropy a kdo ví, co ještě. 

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 26.7.2022 18:17

Moc si vážím už jen té myšlenky o zaslání roubu. V tuhle chvíli by to ale u mne bylo tak trochu "házení perlí sviním". Opravdu s roubováním teprve experimentuji a dokud v tom nezískám trochu jistoty, byla by to škoda roubu. Třeba někdy v budoucnu. :-)

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 26.7.2022 20:45

jistotu, pane Tomáši, můžete získat jedině cvikem, třeba už nyní. Vyberete si nějaký rovný dlouhý letorost, třeba na jabloni nebo na osice, tloušťky tužky, odlistíte a přestříhnete a tu ustříhlou část zkusíte spojit kopulací nebo anglickou kopulací roubovací páskou k sobě, pěkně pletivo na pletivo. Držím vám palce. Walter

host - 81.144 (?), 26.7.2022 22:25
Kopulaci na merunkách moc nevyužijete, pokud se nechystáte přeroubovávat staré stromy. To s ohledem i na zkušenosti se zamořením šárkou ostatních zde moc nedoporučuju. Goldrich letos znovu selhal a bude to určitě šárkou. Je úplně nepoživatelný. Naučte se chip budding a zajistěte si bezvirozni podnože a očka. On strom šárku může chytit i později, ale když budete začínat se zavirovaným materiálem, může to mít vliv i na uspěchy vašeho štěpování.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz