Vazelina na uhlove prevody krovinorezu

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.101 (?)
21.7.2015 22:54

Oni už i levní tíňani dávají na úhlové hlavy stále častěji ložiska s prachovkou, což pro hobby nasazení znamená, že náplň vaselinou je na celou dobu záruky (až 5 let nebo 5×50mth).

smiley

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 192.242 (?), 2.6.2014 17:41

prepáčte LM bolo základné univerzálne mazivo a LMX bola vylepšená verzia pre vysoké teploty a otáčky, dnes označovaná ako High Temperatur Grease. Takže máte pravdu LMX bez problémov.

Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 209.12 (?), 3.6.2014 0:12

Myslím si, že je to trochu přehnané jet pro tubu za pár korun do zahraničí. Spočtu-li si čas a náklady na cestu...

Sedmým rokem používám na křovinořezech mazací tuk Stihl, cenově cca 150 Kč a nemám s převodovkami absolutně žádný problém.

Ptal jste se Stando na tuk od Oregonu a Castrolu. Mazací vlastnosti neznám, ale převodovky jsou celé po sezoně, než jsem začal nakupovat u Stihlu a tuby vymazal. Dostal jsem je zdarma. Oregon se podobá grafitu a Castrol Stihlu. Akorát každá tuba má jiný zápach.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 3.6.2014 6:19

Jestli se podobá grafitu, je tam molybden.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 3.6.2014 7:17

to se domníváte nebo víte pane PP. Já jsem dostal ústní informaci že tam je PFTE a barviva. O tom PFTE nevím, jestli je to dobře nebo špatně, a písemné ověření složení by taky neškodilo.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 3.6.2014 7:24

Domnívám, resp domníval jsem se, než jste poskytl tuto informaci. Nikdy by mně nenapadlo, ža výrobce vazelíny ji barví na černo. Proč? Teflon účinkuje podobně jako molybden, zlepšuje mazání při mezních podmínkách. Černá vazelína je (bývala) přídavkem grafitu, nebo MoS. Grafit se používá v těžkých převodech, tedy jsem předpokládal, že to je MoS.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 3.6.2014 7:36

Důvody barvení jsou různé, od praktického (oleje do benzínu) až po obchodní (tmavě modrá nebo tmavě zelená se dobře pozná od žluté a červené). Některá barviva mohou být i teplotně senzitivní - při přehřátí se rozpadnou a uživatel ví, že má místo doplnění odstranit zbytek a dát kopletní novou náplň. Je to ale pech, pokud vývojář neco vylepší a v rámci obchodního tajemství se to koncový uživatel nedozví.

Ale máte pravdu PP v tom, že na černo se nebarví, to je většinou přísadami (Grafit×MoS).

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 3.6.2014 8:25

Tak teď jste dal ránu válečnejm štváčům! Xakru je to obarvený načerno nebo ne? O barvách duhy nebyla řeč, že existujou různobarevný vazelíny vím už od dob, kdy jsem prozkoumával dědovu dílnu.

host - 56.206 (?), 3.6.2014 13:41

Oregon dodává (kdo vyrábí, nevím) dva tuky použitelné na mazání úhlových převodů křovinořezů: univerzálnější klasický lithný tuk pod značkou "Lithium multipurpose grease" - obdoba našich LV typů. Ten se dá použít i k mazání převodů, spíš je ale vhodný na kuličková ložiska, uložení elektromotorů apod. Má dobrou odolnost proti vodě, oxidaci a dá se použít při pracovních teplotách od -30° do +120°C.

Roman ale píše o černém Oregonu, kterým je spíš speciálně pro úhlové převody určený "Gear grease" - to je grafitový tuk, vyznačující se vysokou přilnavostí a schopností pracovat při vysokých teplotách (až +130°C). Černá barva je od práškového grafitu, který tvoří jeho složku. U nás je mu asi nejblíž LV G2. Přesné složení ale Oregon neuvádí (mimo grafitovou složku), takže lithný základový tuk odhaduju.

host - 221.238 (?), 21.7.2015 20:15

Zdravím Vás po roce, tak dvě sezony s STIHL FS 360.Uhlový převod nemazán, není kudy, při servisní prohlídce namazáno ložisko.Funguje bez problémů, v sezoně 6 nadrží denně.Jiné poruchy nebyly, jen zakarbonovaný vyfuk, prej jsen nabral horší benzín, ten týden nás bylo víc, stačilo šroubovákem na pasece vyškrábnout.To byla rada servisáka STIHL na zavolání.Proto doporučuji tuto značku, máte servis na telefonu a díly ihned.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.101 (?), 21.7.2015 22:54

Oni už i levní tíňani dávají na úhlové hlavy stále častěji ložiska s prachovkou, což pro hobby nasazení znamená, že náplň vaselinou je na celou dobu záruky (až 5 let nebo 5×50mth).

smiley

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024