Technika sečení křovinořezem

MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 241.251 (?)
7.10.2008 12:39

K tomu "nerozmydlení" trávy - s drobnými problémy - pokud sečete křovińákem delší trávu a děláte to šikovně, když je tráva delší, tak se mi podařilo trávu sekat tak, aby z ní nebyla řezanka. Je to šikovnější kvůli hrabání - delší kusy se lépe shrabou. Jinak Oleo mac prodává takový červený plastový mnohozub, se kterým se dá posekat dlouhé kusy a trávu nerozmydlit. Jde o 2 - 3mm silné plastové kolo s několika dírami, které má po obvodu cca 3cm dlouhé zuby, lehce zešikmené a "naostřené".

Díky předchozím přispěvatelům za potvrzení a zdůvodnění proč při zpětném pohybu neubírat plyn. Jen bych poprosil o vysvětlení jak zjistíte maximální otáčky (když ne podle plynu).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 221.46 (?), 7.10.2008 9:09

Pokud bych byl vlastníkem deseti králíků, tak tady nezatěžuji vaše mozkové závity. A s tím "nerozmydlením", nepomohl by "osmizub"?

MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 241.251 (?), 7.10.2008 12:39

K tomu "nerozmydlení" trávy - s drobnými problémy - pokud sečete křovińákem delší trávu a děláte to šikovně, když je tráva delší, tak se mi podařilo trávu sekat tak, aby z ní nebyla řezanka. Je to šikovnější kvůli hrabání - delší kusy se lépe shrabou. Jinak Oleo mac prodává takový červený plastový mnohozub, se kterým se dá posekat dlouhé kusy a trávu nerozmydlit. Jde o 2 - 3mm silné plastové kolo s několika dírami, které má po obvodu cca 3cm dlouhé zuby, lehce zešikmené a "naostřené".

Díky předchozím přispěvatelům za potvrzení a zdůvodnění proč při zpětném pohybu neubírat plyn. Jen bych poprosil o vysvětlení jak zjistíte maximální otáčky (když ne podle plynu).

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 7.10.2008 14:42

S něčím se souhlasit dá, s něčím nikoli. Jak zde někdo správně uvedl, s krytem se tráva skládá do řádků jako po kose. Sekat 5 cm vysokou trávu na sušení asi nikdo nebude. Plastové nástroje jsou vhodné spíše pro slabší motory, výkonnější je zničí o trochu dřevnatější porost. K otázce plynu, při řezání s pilou se také dává plný plyn a zatížení v řezu si otáčky na výstupu upravý dle odporu, takže sekat jen částí břitu je jako řezat polovinou řetězu. Je vás tu dost co i kácí a odvětvují, zkusili jste někdy odvětvovat na plný plyn, bez ubírání? Při vratném pohybu jen lehce ubrat, nikoli pouštět ovladač. Tam vzniká ten problém s "utaháním" motoru.  Tam je ta chyba, kdy dojde k přerušení olejového filmu! Plný plyn bez zátěže pak zase "přetočí" motor. U slabších strojů je to opravdu o citu a umění. Měl jsem na stole dost mašin od lidí co se bály dát plný a pak se divili jak ten výfuk a kanál vypadá. Ono se tu objevilo několik způsobů ovládání plynu, ale když se zamyslí třeba Standa, nebo Lin, je to vlastně pořád zhruba tak 3/4 plného. Plný v záběru, pak lehce povolit při návratu (tj. asi max. 1/4 až půl) a jste na 3/4. Každý nástroj i porost chce trochu jiné ovládání a koukali by jste jak by vám ženské z pěstebky natrly gatě při sekání. Jednou ostřice, podruhé ostružina, jindy klasická tráva, to už je škola sekání. Většinou chtějí slabší a hlavně lehčí mašinu a pak si musí najít ten pravý způsob. Když je pozoruju v pasece, je to koncert. Zpět k tématu, Martin porovnává dva stroje, dva lidi, jenže neřekl nic o těch mašinách, jsou stejné?  A "váš Pražák", tak tam souhlasím s tou rychlostí, víte co ještě po posekání všechno musí stihnout? Asi si proto pořídil výkonnější stroj, tomu ten Stachanovský přístup jednou za sezonu neublíží.  Všiml jsem si, že kdo dobře umí odvětvovat, nemá problémy se sečením křoviňákem. Mám tu člověka, který je celý život v lese a po 9 letech jsem mu letos poprvé dělal motor na O.M. 753, už to opravdu nezvládal. Dříve léta těžil a nyní dělá v pěstebce. 

Radek

Gaien - (5) - 106.66 (?), 7.10.2008 20:20

..."Měl jsem na stole dost mašin od lidí co se báli dát plný a pak se divili jak ten výfuk a kanál vypadá"...No a vidíte tohle je jedna z věcí která mě zajímá! Co se vlastně stane?  Mám mašinku která má 1,9kW a do lesa je to myslím akorát. Ale na sečení trávy trojzubem mi opravdu stačí max půl plynu. Co se děje? Nespaluje se olej a je od toho zašmírovanej výfuk a kanál?...

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 7.10.2008 20:42

Přesně tak, dokonce někdy zatáhne kanál tak, že tam zůstane otvor akorát na tužku. Zrovna mašina o výkonu jako máte vy, OÚ, nový pracovník, bál se jí dát plyn a po dvou měsících volal starosta, že mašina nejde, při ohřátí, mimochodem daleko dříve než normálně, má samozápaly. To byl humus, pošušňáníčko, pasta ve výfuku, kanál opravdu tak na propisku. Výfuk jsem vypálil, kanál vyčistil a prostříkal dekarbonem. Mašinu nastartoval bez výfuku a ejhle, šlapala zase další sezonu. Poměr směsi byl O.K., to řešil starosta, který ji dával lidem hotovou už několik let. Chlap se přiznal, že se bojí dát plyn a jede tak na půl. Naučil se to, naposlouchal ji a dnes je z něj Sekáč! Samozřejmě taky hodně záleží na oleji, pokud je dobře "směsný", zapálí se dřív a nezůstane tam tolik zbytků.

Drobný dotaz, u slabšího dřeva taky jedete na půl plynu. Vám možná ten půlplyn stačí, mašině ne. Není v otáčkách pro správný výkon. Neznamená to však, že se nutně musí zatáhnout výfuk. Pokud je dost často v lese, mezi sekáním a jede na plno, stačí se vymést. Je to sice 4 takt, ale zkuste jezdit s autem na půl plynu tak 1500 km a pak ho vzít pod krkem aspoň dva tři kilometry. To je někde jinde. Motor jakoby měl po SO a rozhýbe se a sklidní chod. Tak jako my musíme občas vypálit červa, musí stroje vypálit svíčky.

Radek

Gaien - (5) - 106.66 (?), 7.10.2008 21:14

Jo tomu říkám odpověď. Děkuju! 

Trolo - (5) - 221.46 (?), 14.10.2008 12:58

Ještě k tématu: není opravdu na to "nerozmydlení" lepší ten "osmizub"???

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 14.10.2008 21:00

Trolo, popravdě zatím jsem to nezkoušel, ale mám tolik zákazníků, kteří jednak vyžínají s trojcípem v lese a pak jdou ještě nasekat králíkům a nasušit. Zatím jsem jim žádný osmizub neprodával!

Radek

HH - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (154) - 112.250 (?), 14.10.2008 21:18
jestli osmizubem myslíte plný kotouč s malými zuby po obvodu, tak ten je určen na sekání stonkaté trávy jako je typicky rákos, malina kopřivy, které po useknutí zůstanou stát a jen spadnou dolů. Osmizubý kotouč jim v propadání zabraňuje a lépe je odnáší stranou, ale u normální trávy to moc nefunguje. Nejlepších výsledků při sekání normální trávy se dosahuje s dvojzubým nožem, ale je to jako při sečení kosou, musíte se naučit kolik toho můžete najednou zabrat aby se tráva skládala do řádků. HH

host - 136.198 (?), 15.7.2013 7:39

Dobry den. Abych teda nezakladal novy tema, ozivim tohle :) Jak je to teda se sekanim na plny plyn s ctyrzubcem? Kdyz secu travu na seno, tak jedu plny i pri zpetnem pohybu neb kotouci prece jen chvili trva nez se dostane do otacek. Skodi tedy motoru takovyto zpusob prace a mam radeji s pri zpetnem pohybu ubrat? Diky

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz