Technika sečení křovinořezem
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 124.31 (?) 15.7.2013 17:39
záleží na stroji a hlavně noži... Já preferuji těžký 3z nůž, tam jedu víc plynu do záběru a na míň plynu dočistím zpětným tahem. V hustém jedu tam výš a zpět po zemi, ale to za předpokladu, že neskládám do řádku. Skládání do řádku je hlavně o rychlosti máchnutí, musí se najít taková rychlost, aby nepadala tráva za nůž (jako kosou). Pokud při takové rychlosti klesají otáčky, vzít menší záběr. Do záběru nanejvýš přední polovina kruhu nože!!, podle náročnosti porostu i méně. Rychlost tahu volím tak, aby se nesnižovaly otáčky a nepadala trávapřed koncem - tady záleží na zabraném množství a druhu porostu. Ale s nožem zásadně nesekám oběma směry, jednak proto, že nůž nemulčuje a potřebuju tedy řádek, a také proto, že při zpětném tahu není vidět překážky a kopnutí nože je v tomto směru nepříjemné. Pro 52ccm křovák používám 3 nůž od oregonu 300 nebo 400 mm průměr a 4 mm síla. V praxi se pohybuji kolem půl až 3/4 plynu, podle potřeby plný na dorovnání otáček, když to přeženu a zaberu víc. Platí pro vyšší trávu, je to různé. Rozhodně však nechodím příliš pod půl plynu.Snažím se podpořit plynem při tahu a při vratném povolím, ale jen aby nezpomaloval nůž. Díky těžkému noži jsou otáčky skoro stabilní, setrvačnost udělá půl práce za motor. U tak těžkého nože je to celkem snadné otáčky držet, s plecháčem naopak skoro nemožné. Nůž udržuji poměrně ostrý, ale je nutné dodržet úhel břitu, jako z fabriky, jakmile je vytažený (žiletka), nevydrží. Myslím že 300x4mm trojzub zvládne snadno i motor kolem 40 ccm . U struny preferuji stále 3/4 až plný plyn a jet na hranici výkonu sekacího zařízení, ulevuju zkrácením záběru, ne zpomalením pohybu.. Můj motor zvládne efektivně až 55 cm průměr okruhu struny 3 mm kulaté. Ale: záleží na hlavě, pro takto velkou kružnici musí být co největší průměr hlavy, používám automat od Oregonu, nevím teď označení, ale tu větší. Důvod je ten, že pokud vymotáte dlouhou strunu z malé hlavy, ohne se a neseká, navíc koncema tluče do hlavy a zničí ji. Pro motory pod 40 ccm je to ale nepoužitelné řešení, je třeba brát ohled na výkon. DV
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 7.172 (?), 16.7.2013 16:28
Tá hlava píšete že je automat? Automaty sú spravidla na hobby až semiprofi nasadenie. Inak asi má viac ako 13 cm priemer, toľko má štandardne dodávaná OM hlava. Tá sa vám rozbila? Na webe Talianov som však našiel ako príslušenstvo až 16 (!) cm origo OM hlavu, len kde ju zohnať? Strunu máte tiež od Oregonu?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 124.31 (?), 16.7.2013 19:09
Zdravím mrkněte na bezčepovou univerzální 2lanková hlavu nad 33 ccm Oregon. Automat nemám, omlouvám se, myslel jsem poloautomat. Plně automatickou neznám, neměl jsem. Mám tu bezčepovou, ale už bych do ní nešel, je dobrá, ale na výměnu se musí rozloupnout. Možná do ní nalepím matku. Jinak má ale výhodu, že se nemusí rozebírat na namotání nové struny. Pokud se rozhodnete nestřídat nůž a strunu, je super, to byl můj záměr, proto jsem ji vzal. Teď sekám spíš nožem, a strunou jen tak čistím a sekám kamenitý kousek asi 500m, tak mi to rozebírání vadí. Strunu používám kulatou 3mm profi žlutou, myslím Stihl, ale to je na každém, určitě jsou i lepší struny, někdy vezmu duoline, když je na skladě, ale 60 m balík mi teď vydrží na dlouho, takže moc nevymýšlím.Osvědčil se mi i čtyřhran 4mm šedá, nevím označení, ale je to z prodejny Stihl. Měl jsem ale jen vzorek od kolegů z obce, asi 3 metry, sekala výborně, mám kousek v kastlíku v autě, tak pak koupím a napíšu sem víc . Pokud jde o italskou hlavu, měl jsem jednu velikou, ta měla 16 cm určitě, s dírou na provlečení struny skrz, bez demontáže, ale už si nepamatuju výrobce. Koupil jsem ji normálně v Lanškrouně u prodejce techniky, byla opravdu dobrá, ale rozkousal mi ji hloupej pes... To jsem Vám moc nepomoh co? Až půjdu pro olej, zeptám se na tu italskou velkou, věřím že ji stále prodávají. DV
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|