Slavnostně se s vámi podělím o můj nápad, jak změnit zahradnické bantamové kolečko čili radvanec v nepropíchnutelného pomocníka.
Samozřejmě je tu možnost zakoupit celogumové kolo, ale to je příliš těžké a i s prázdnou korbou jezdíte pak po zahradě jakoby byla plná kamení. Bantamové kolo je lehké, ale snadno dojde propíchnutí duše i po přejezdu např. šípkového prutu. A kdo to má pořád dávat do pneuservisu lepit...
Z pláště jsem proto vyndal duši a prostor v plášti jsem postupně vypěnil montážní pěnou. Pěna zatvrdla s obtížemi, protože dovnitř nemohl vzduch a tak jsem neváhal a plášť z boku proděravěl. Touto dírou a dírou po ventilku vyrašily do druhého dne krápníky ztvrdlé pěny... Pěnu jsem rozlámal na kousky a nacpal ji násilím zpět pod plášť a plášť jsem nakonec nasadil na disk kola.
Vzniklo mi tak lehké a nepropíchnutelné kolečko, které jsem podrobil přísným testům s těmito výsledky:
V levých i pravých zatáčkách na trávě i v oranici sedí jako přišité. Po projetí šípkovým keřem zůstalo kolečko stále stejně tvrdé. S korbou naloženou šutry nedošlo k deformaci kola ani při vysokých rychlostech kolem 8 km/hod. Ani po 3 měsících používání nevykazuje montážní pěna uvnitř pláště nežádoucí změny a není potřeba ji doplňovat. Po přejetí manželčiny nohy nebyl slyšet žádný řev - kladné vlastnosti bantamu zůstaly i v tomto smyslu zachovány.
S pozdravem "Chraň zeleninu a ovoce chemickými postřiky, ale pak ji raději nejez!"
Petr Kolečko.