Kultivátor, který i "ryje"

host - 9.142 (?)
11.4.2023 8:51

A právě proto jse koupil ten s kolama. Při chodu je to procházka, trochu těžší je obracení, ale dá se to vychytat. Akorát půda musí být u nás dost vyschlá. PP.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 214.246 (?), 24.2.2023 19:54

Proč si ten rotavator nejdříve nepujčíte. Koukal jsem Sacharcuk půjčuje Vari 160. Za 600 na den. 
Já orám pluhem. Teď jsem poházel kompostem a než napadne sníh, který slibujou, tak jsem vše přejel rotavatorem. Asi 1000m2.Jasné, že odpočívám. Taky osmá dekáda života. Jsou plochy po nějaké plodině, ze si rotavator ani neskrtne. Jako nedělejte si iluze. Je jedno jestli ho tlačíte, nebo tahnete. Taky občas něco musím zrýt. Mám ryč Fiskars. Má pěknou násadu, že z nej nic nepadá, ale kdybych nebyl tak starý, koupil bych si s delší násadou. Abych se nemusel ohýbat. Teď to už nestojí za to.Poradit je těžké, pravda je, že já nikam nepospicham. Záda mě bolí když často v zimě polehavam. Proto jsem ten kompost začal rozvazet a hned ho rotavatorem zapravil. Ještě bych si dovolil jedno moudro. Myslím si, že stejnou námahu jakou dáte do rýče, dáte i do rotavatoru. No uvidíte.Třeba máte lepší zem.

host - 9.142 (?), 25.2.2023 9:13

Správně by to mělo být na podzim orat, nechat v hrubé brázdě, a ana jaře jen povrchově zkypřit a urovnat, aby se neporušily kapiláry a zimní vláha mohla k semínkům. PP.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 24.2.2023 10:25

PP:yes dobrá nabídka, to bych taky bral. Zajímavé je, že tady v diskuzi jsme skoro všichni v letech a se zády víceméně unavenými neustálým ohýbáním. Od doby, co mám záda vyztužená železnýni tyčkami, mi to ohýbání už nejde, jak bych si přál a všechno ruční obdělávání, včetně práce s rýčem, dělám vkleče. Taky jsem dřív uvažoval o kultivátoru, jenomže mám 6 větších záhonů na 3 od sebe vzdálených místech a tak bych se nadřel nejvíc při přemisťování stroje. Nakonec mám jen malý elektrický z Lidlu. Ale naložil jsem na něj litinové závaží a netlačím ho před sebou, ale táhnu za sebou. Práce s ním pak není tak namáhavá. Walter 

host - 117.61 (?), 24.2.2023 14:51

Před lety jsem se náhodně dostal ke stroji Něva II, výroba Ukrajina.  Robustnější než  Tera, čtyřtakt.  Dávám 2+2 háky na rotavátor a roky s nímn připravuji nejen záhony pro zeleninu, ale i bambory,. Dost mne prohání (je mně 76), ale kdyby se zastavil, tak se rychle zahrabe po nápravu do země. Když tak 3x projedu políčko, tak je to jak nadýchané do hloubky cca 25 cm. To máte pocit, že se ta půda - je to polabí, hlinitopísčitá- úplně vaří.Na políčko sypu dřevěný popel a trávu sekanou zahr. traktorerm  (tedy krátkou)  asi tak z 2000 m2. Brambory vždy slušná úroda, rytí jsem úpolně zrušil. Mně se tedy rotavátor osvědčil.

host - 232.16 (?), 24.2.2023 16:36

Snad ve výběru pomůže toto: https://www.youtube.com/watch?v=beVatrKmPik

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 24.2.2023 17:59

Waltře, skoro Ti můžu dělat ozvěnu. A to ta záda zatím ještě sešroubovaná nemám. To mne teprve čeká. Ale oddaluju to, jak se jen dá.

Jenže kultivátory i rotavátory jsou pro mne úplně mimo mísu. Nejširší záhonek má 1,8 m. Půda samý kámen, zahrada má větší plochu opěrných zdí než je obdělaná plocha. Takže rytí je jediná možnost. Ve stoje zareju a pak z dřepu zvedám stehny. A když to jde, reju vkleče jen rukama. Třeba když zarývám hnojivo. Musí na mne být opravdu srandovní pohled. Ještěže se nevidím.laugh A u veškeré práce musím používat pás na záda. Bez toho by to už vůbec nešlo.

Měj se.

Milan

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 25.216 (?), 10.4.2023 22:40

Zdravím, nakonec jsem si koupil HECHT 785. Sestavování trvalo déle, než vlastní akce. Chvíli jsem za ním plápolal, pak se to poddalo. Zkultivováno do hloubky minimálně 20 cm. Hlavně to šlo rychle. Na podzim zryto nebylo, ušlapané to nebylo, půdu mám kvalitní, bez plevele. Ale, fyzicky jsem si máknul, není to lehká práce, jak by se mohlo zdát! Za mě spokojenost! Ale jen do kvalitní půdy a pro fyziky zdatnější oráče.

host - 28.103 (?), 11.4.2023 8:00

Já šel tenhle víkend také do akce, teda víkend na velikonoce =D. Taktéž vlastním hecht 785, jediné co mi na ně vadí je délka vidlice k řídítkám mohla by být tak o 30cm delší, já jsem vysoký, tak se dost ohýbám... Možná ještě jeden nešvar o to je v zadu ta tyč, co se má zarýt o do zěmě. Jednak se mi zdá také krátká a druhak je ten úhel se zemí podle mě moc velký. Jinak kultivováno políčko na kterém desítky let nic nebylo, před 15 lety se tam pásl kůň, to snad jediné co si pamatuji. A zhodnocení? Drny jsou fakt masakr, kdybych vzal slabší motorizaci, tak to podle mě neuseká. Je to práce pro lidi se zdravými zády, pěkně to hopsá tj, citelné vibrace.

host - 28.103 (?), 11.4.2023 8:01

Ještě dodám, že půda nebyla ideálně vyschlá, ale i tak to celkem šlo.

host - 9.142 (?), 11.4.2023 8:51

A právě proto jse koupil ten s kolama. Při chodu je to procházka, trochu těžší je obracení, ale dá se to vychytat. Akorát půda musí být u nás dost vyschlá. PP.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz