Krovinorez - namotava se trava

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?)
12.6.2014 12:45

Dovolím si opatrnou oponenturu k dynamickému vyvážení. Nejsem si jistý, zda při tlošťce kotouče kolem 3 mm má rozdílné rozdělení hmotností na různých stranách nějaký vliv. Jednak pokud bude, bude naprosto nepatrné - teoreticky snad vměstek v materiálu. Druhak při tak malé vzdálenosti rozdílu hmotností bude vliv naprosto nepatrný. Podle mne úplně postačí statické vyvážení, ale dělat by se mělo, náhradní ruce jsou těžko dostupné a hodně drahé a neumí všechno.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.6.2014 12:53

jj bude to obmněna stroje pod 1 kW na dosekávky. Ten nad 2 kW mám relativně nový, ale stále častěji zjišťuji, že radši stejnou práci udělám s pomalou chůzí na dvě nádržky u slabého, než vytahovat silný a zkoušet mít to poklusem za polovinu času.

S.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 12.6.2014 12:45

Dovolím si opatrnou oponenturu k dynamickému vyvážení. Nejsem si jistý, zda při tlošťce kotouče kolem 3 mm má rozdílné rozdělení hmotností na různých stranách nějaký vliv. Jednak pokud bude, bude naprosto nepatrné - teoreticky snad vměstek v materiálu. Druhak při tak malé vzdálenosti rozdílu hmotností bude vliv naprosto nepatrný. Podle mne úplně postačí statické vyvážení, ale dělat by se mělo, náhradní ruce jsou těžko dostupné a hodně drahé a neumí všechno.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 12.6.2014 13:11

Zatímco statické vyvážení je jen rameno×váha, pak dynamické vyvážení je rameno×zrychlení (tj. rameno × rameno × váha). Prakticky stačí 4× ručně doma brousit s plošným vyvážením a popáté to vždy vzít k někomu, kdo to srovná včetně statické kontroly.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 12.6.2014 15:56

"..., pak dynamické vyvážení je rameno×zrychlení (tj. rameno × rameno × váha)".

Toto je, promiňte, naprostý nesmysl.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 12.6.2014 16:25

já si to zjednodušení ověřím...

ale vy můžete také,...

host - 72.149 (?), 13.6.2014 8:47

Ještě k původnímu dotazu namotávání trávy. Už jsem psal mám MS5410 a normálně se to nestává, pokud se jedná o trávu. Sekal jsem minulý týden 3500m2 -tužebník místy vysoký skoro jako já a mnohdy prorostlý svízelem, místy jen svízel podrostlý trávou. Ne, že by se mi to namotávalo na nůž, nebo hřídel, ale musel jsem často sundávat balíky svízele namotaného na trubku.

K dynamickému vyvažování. Při statickém vyvážení se jedná o rovnováhu, kdy rovnovážného stavu dosáhnu buď menší vahou vzdálenější od osy otáčení, nebo naopak větší vahou blíže ose otáčení. Pokud budou těžiště ramen v rovině kolmé k ose otáčení, tak i po roztočení bude rovnováha zachována. (odstředivá síle je: mxr xdruhá mocnina otáček. Protože pro podminku statické rovnováhy se musí mxr být na všech ramenec stejné pak budou stejné i odstředivé síly). V případě nože bude vyhovovat statické vyvážení.  Pokud by se jednalo o válec, nebo nástroj -soustava nožů prostorově uspořádaných, bylo by dynamické vyvážení nezbytné.

FO

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.6.2014 9:17

dynamické vyvážení je důležité pro stav, kdy se nůž rozbíhá nebo zastavuje. Tedy při stejném úhlovém zrychlení jsou setrvačné síly hmoty závislé na velikosti ramene. Dynamické vyvážení se neuplatní, když je úhlové zrychlení nulové, tedy třeba i když soustava jede na stálé (např. maximální) otáčky.

Při statickém vyvážení na přípravku působí v každém místě nože pouze tíhové zrychlení g=9,81 m/s2 (resp N/s)  zatímco při rozbíhání nože je úhlové zrychlení konstantní pro celý nůž, ale pro každý prstenec přibývá lineární zrychlení s velikostí ramene od osy otáčení. Prakticky si to můžete vyzkoušet nalepováním tří kusů žvýkačky na trojzub, aby zůstal staticky vyvážený a přesto byl dynamicky rozhozen. Dva kusy žvýkačky nalepíte v osách zubů tak, aby byly v polovině jeho délky a třetí na konec zbývajícího zubu. Nuž by měl tak zůstat staticky vyvážený. Při rozbíhání se rozklepe a po dosažení stálých otáček opět zklidní; to samé při rychlém zastavení. Pro křovinořezy nepodstatné, ale pro RC modeláře věc zásadní (aby při akrobacii neutrhli vrtuli).

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 13.6.2014 10:21

Stále pane SvK píšete totální nemysly. Ale opravdu TOTÁLNÍ. Asi nejlepší bude, když se tématu dynamického vyvažování vyhnete.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.6.2014 10:39

Já netvrdím, že dynamické vyvážení je potřeba pro křovinořezy, já jsem jej uvedl ve výčtu pro úplnost.

A pokud Vám stojí to slovo totální za to psát kapitálkami, měl by jste se zamyslet, jestli jste nedostal známku z fyziky pouze za docházku.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 13.6.2014 10:50

Ty kapitálky jsou v daném případě zcela namístě, věřte tomu, prosím. Věnujme se raději pěstování, ano? Tady jsou Vaše devizy mnohem silnější.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz