Krovinorez - namotava se trava

MK82 - (26) - 79.30 (?) 
12.6.2014 14:57

No tak přesně tu Husqvarnu 128 R jsem si včera koupil - jedná se mi tam v dotazu o rady ohledně startů a používání - jestli je na sekání nožem lepší přidávat plyn do záběru a pak pustit nebo držet stejné otáčky jako u struny a td.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 12.6.2014 15:30

U čtyřtaktů je to jednoduché = tam se zásadně "nevrká" a seče se vždy na plný plyn (struna i kotouč).

U dvoutaktů se "nevrká" při sekání se strunovou hlavou. Při použití těžkého trojzubu se názory diametrálně liší. Já tvrdím, že kdo na to nemá cit a hudební sluch, ať prosím nevrká. Jediným důvodem vrkíní je úspora paliva, protože dvoutakt si pro udržení maximálních otáček bez zátěže vezme příliš mnoho paliva. Pokud však někomu padají otáčky trojzubu pod táčky odpovídající maximálnímu kroutícímu momentu, neušetří a navíc trápí sebe i stroj.

MK82 - (26) - 79.30 (?), 12.6.2014 16:05

Aha děkuji - včera mi kamarád říkal, že tím, že takový slabý strojek držím na stejných otáčkách bez ,,vrkání,, s tím nožem od pravého poledne do 3 přes ten pařák a na metr a půl vysoké trávě tak to dost trápím, že nůž je těžký a má setrvačnost takže tam to vrkání nevadí jako u struny. Tak ale myslím pokud jsem začátečník raději to držet konstantně na půl plynu než špatně vrkat jak píšete.

Jinak když jste naťuknul ty otáčky jaké jsou tak cca ideální u tohoto kousku - typnul bych to asi tak na 2/3...?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 12.6.2014 16:12

Každý pořádný (= normální) křovinořez je stavěný na práci na plný plyn v zátěži. "Vrkání" je blbost.To znamená, že pokud je sekací hlava v plném záběru, držíme stále plný plyn. Pokud je trávy pod hlavou málo a není nutno využít plný výkon stroje, je vhodné ubráním plynu snížit výkon a dosekat ji na nižší otáčky. V principu je to stejné jako u motorové pily.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 12.6.2014 16:31

Když snížíte otáčky tak snížíte i proud chladícího vzduchu od ventilátoru. Jezděte raději na maximální otáčky - HQ má omezovač a pokud bude stroj přetížený, poznáte to na poklesu otáček zásahem omezovače. Potažmo tak budete vědět, že nemáte hlavu tolik tlačit do trávy a na jeden zátah z prava do leva brát o kousek méně trávy (přitom při tahu zleva doprava nechat motor bez zátěže, ať se dochladí).

host - 72.149 (?), 13.6.2014 8:14

Se zájmem jsem si přečetl toto vlákno.

Nejdříve omezovač otáček- omezuje jen překročení max. otáček, nikoli podle zatížení. Při zatížení motoru klesají otáčky podle charakteristiky motoru, podobně jako u auta při jízdě do a z kopce.

Způsob práce s křovinořezem:

Dvojtaktní motor je mazán pouze olejem obsaženým ve směsi. Když má motor vysoké otáčky a najednou uberu plyn, tak je mazán pouze zbytkovým olejovým fimem. To je pro provoz motoru velmi nebezpečné. Aby se tomuto stavu předešlo, byly na př. Wartburgy vybaveny volnoběžkou, která zabránila tomuto stavu, zejména zabráněním možnosti brždění motorem.

Další velmi nevhodný režim je nezatížený motor na plný plyn, kdy vlivem servačných sil vznikají při vratném pohybu pístu značné síly (zjednodušeně).

Proto by se mělo s křovinořezem pracovat tak, aby se výše uvedeným stavům předešlo. Při použití těžkého trojzubce, který po ubrání plynu déle dobíhá, není vhodné rychle úplně ubrat plyn.

Zabránit vytáčení motoru bez zatížení: udržovat křovinořez trvale v zátěži, pokud by otáčky vybíhaly do maxima, tak trochu ubrat plyn.

FO

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.6.2014 8:57

Prosím o vysvětlení toho, že mi u starého HQ 125 R se při horkém motoru ustálí maximální otáčky na nižší úrovni než při motoru studeném. Kdysi mi to jeden servisák vysvětloval, jako teplotní závislost omezovače maximálních otáček.

Jinak souhlas, při krátkém pohybu z leva do prava je zbytečné "vrkat", protože se v odlehčení pouze trojzub roztočí jen do maxima. Pokud však obcházím strom a tedy nemám trojzub v zátěži, povolím plyn jen tak, aby tam šlo více benzínu s olejem, než kolik by dala volnoběžná tryska.

host - 72.149 (?), 13.6.2014 11:32

Samozřejmě, je to otázka citu k motoru. Podmínky provozu 2T motoru jsou dány tak jak jsem to popsal. U trojzubu záleží na jeho váze a výkonu motoru. Já při záběru doprava také nabírám, ale méně, nebo výše, aby byl motor zatížený. Při takovém šolichání u překážek, tak samozřejmě také stačí snížit otáčky. Ono na půl plynu budou otáčky nože skoro stejné jako při zátěži na plný plyn.

FO

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.6.2014 11:55

Jak jsem psal výše, kdo pro to nemá ucho a cit, udělá lépe když nevrká.

Ano, zleva doprava si podle potřeby udělat uklízecí/přípravný řez nebo nechat trojzub skoro bez záběru, aby se vyčistil (odházel namotanou trávu).

Ještě mám dotaz, pane F.O. ohledně přechodu na čtyřtakt. Nyní mám 18 let starý dvoutakt od HQ, který se stářím už nabírá na hlučnosti. Přemýšlím, že budu muset brzo schánět stroj nový a tak zvažuji, jestli šetřit na 4takt, nebo jít znovu do dvoutaktu.

host - 72.149 (?), 13.6.2014 12:40

Je to otázka výkonu. Pokud mi bude stačit menší výkon, tak bych šel do 4T.

FO

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024