K tomu bych doplnil, že nejen motorem žije křovinořez... Hledal jsem pro sebe teď nový a pár jsem jich vyzkoušel, bohužel u levných čtyřtaktů byl sice motor třeba Honda, ale zbytek byl laciný, aby se výrobek vešel do ceny. Takže jsem nakonec koupil mašinku s velkým levným čínským dvoutaktem, ale s dobře řešenou převodovkou, antivibrací, kvalitní hlavou a nožem. V minulosti se mi totiž nikdy nepokazil motor, ale měl jsem potíže s namotáváním trávy mezi převodovku a hlavu a následnému přehrívání vlivem tření. Sekám hodně, takže mě to stálo několik hlav a poškozených ložisek v převodu, nedalo se to nijak vyřešit, prostě špatně navržené technické řešení. Dále jsem měl při práci nožem ve vysokém hustém porostu potíže s uvolněním a posléze zlomením řídítek, na to také pozor. To souvisí i s nástrojem, lehké 1 mm silné nože se mi nezamlouvají, nemají setrvačnost, je třeba neustále pracovat s plynem, snadno se zasekávají, je třeba točit skoro na maximum a trpí motor ve vysokých otáčkách s malým odporem. Použití těžkého nože je daleko příjemnější (dělám nejraději s 300x4 mm). Motor sice akceleruje pomaleji z volnoběhu, ale po roztočení uberu na půl plynu a mám nekompromisní výkon, dá se s tím sekat křoví i řídká tráva, nekolísají otáčky nože, setrvačnost nože udělá polovinu práce motoru. Včera jsem drtil 2 roky nesekanou plochu asi 700 m, porost asi 1,5 metru s trocou bezu, maliní a silných bodláků. Při obsahu 52 ccm a s tímto nožem to trvalo asi 3/4 hodiny a spálil jsem 0,5 litru paliva. Myslím, že čtyřtakt do 10 tisíc na bázi třeba té větší Hondy bude v pohodě, pokud se k němu najde vhodné nářadí, což pravděpodobně v serii nebude, ale dá se to vytipovat a vyzkoušet. David