Nu, takže z nezralého hrachu vařit lze. Ano, mám také tuto zkušenost, z políčka, z konzervy i ze zmraženého pytlíku. Takže je to jedno. Hrách jím rád a hezkou řádku desetiletí. Suchý hrách nejraději napřed naklíčený (není vhodný při poruchách srážlivosti krve, vitamín K).
Hrách zralý. Mantra, že hrách, který je ve zralém stavu scvrklý, nejde uvařit. Vařil jsem, třeba pro zvířata, ryby, kdejaká semena. Asi všechny zemědělské plodiny. Celá, mačkaná, mletá. Tohle (hrách setý, dřeňový) by tedy byl úplně první semeno, které se neuvaří. Promiňte, ale to je blbost, co? Třeba má výrazně jinou chuť. Ale pochybuji. Blbosti už prostě všechny nemusím. Původ téhle blbosti vidím podobně jako železo a špenát, nezdravé vepřové, zdravé hovězí atd. On by si na vaření asi nikdo nekoupil za stejnou cenu (cca 15 Kč) půl kilo pytlík svrasklého vedle pěkného kulatého. Další důvod může být výnos. Může být prostě nižší a obtížnější sklizeň pro nestejné dozrávání. A tak je ho výhodnější prodat zahrádkářům. Za 15 Kč osivo na 1-2 m², to je za cca 100 000 Kč osivo na 1 ha záhonků. JG 