Jaký máte hrášek?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6649) - 9.135 (?) 
1.4.2016 9:15

Takže vám vlastně nejde o ten hrách, ale vadí vám něčí podle vás neúměrný zisk a chcete se v tom rochnit. To jste měl napsat hned, reakcí by bylo méně. Kontrolní otázka: Co váží víc, kilo peří, nebo kilo železa?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 252.4 (?), 1.4.2016 9:54

No mě to také přijde za hodně peněz málo muziky. Včera jsem otevřela sáček s kukuřicí, myslím že stál ke 30ti korunám, a 19semen. To víte projde to rukama spoustě lidí a ti musí být z něčeho živi :) H.K. 

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 1.4.2016 11:16

S cenou osiv. Stejná situace jako u hrachu. Certifikované osivo a merkantil určený k jinému zpracování. Hrách od semenářů nebo z obchodu s potravinami. Kukuřice z obchodu s krmivy nebo od výrobců osiv cukrové kukuřice. Nepatrný rozdíl v chuti, nevadí-li Vám u hrachu, nebude vadit ani u kukuřice. 

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6649) - 9.135 (?), 1.4.2016 11:36

Hlavně by asi velkovýrobce nesel hrách na hektar osivem z pytlíků z maloprodejny, podle obskurníhu výpočtu JG.

host - 252.4 (?), 1.4.2016 11:44

Koukala jsem na stránky SEMO a jde objednat i větší množství. H.K

host - 252.4 (?), 1.4.2016 11:39

Děkuji za tip. Zkusím nechat plně dozrát klasy za 2-3 rostlin. A uvidim co s toho bude. Koukala jsem, že to je Alojzie F1... Co se hrachu týče. Jsem rozhodnutá si příští rok objednat větší balení to modrokvětáho. Je moc hezký a chutnat to bude stejně ne? H.K.

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 1.4.2016 11:52

Pro H.K.  Podívám se, jestli nějaký nemám, po neděli budu vědět a poslal bych Vám jich pár. Na zkoušku. Kontakt na mě najdete (okenkodozahrad), pošlete mi na můj e-mail adresu. 

host - 252.4 (?), 1.4.2016 12:00

Kouknout se můžu, ale e-mail opravdu nemám. Zkusím někoho přemluvit. H.K.

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 1.4.2016 8:40

Pro JG: Hrachů jsou v podstatě tři typy. Dřeńový - na prodej lusků, na vylupování do konzerv, na mražení. Záleží na odrůdě. Pro doma je výhodou to, že v dobré chuti zůstává delší dobu než hrách na vaření, tak rychle nezraje, cukry se v drží, jen málo se jich mění na škrob (to je příčinou toho, že po dozrání a usušení se semeno scvrkne. Má tedy na váhu sklizeného osiva menší výnos a špatně se vaří, měkne, ale nerozváří se na jemnou kaši. Ty cukry se chovají jinak než škrob v hrachu jedlém - na vaření. Na krém, kaši se musí mixovat. Na trh v luscích se pěstují odrůdy "velkoluské" s velkým semenem. na mražení je jedno, jestli má lusk deset nebo jen šest semen, hlavně musí odpovídat výnos, mimo speciálních směsí se používají velkozrnné odrůdy. Na konzervaci tepelnou se podle oblastí používají jak velkozrnné, tak malozrnné. je to spíše otázka tradice. Hrách na vaření - pěstování na poli, na semena zralá. Lze ho sklízet i na zeleno, ale doba, kdy si drží sladkou chuť je kratší, jak dozrává, mění se v něm cukry na škroby. Suchá semena jsou kulatá, žlutá, zelená, těžká. Vaří se dobře, kratší dobu, rozváří se na kaše a krémovou polévku sám. Hrách cukrový se jí i s luskem, když jsou semena v lusku jen o málo větší než hlavička sirky. Jí se syrový, lze ho mrazit, blanšírovat, vařit, třeba do "číny". Ten modroluský hrách je typ kapucín. Semena podobná pelušce /i rostlina barvou květu a bazální skvrnou na palistech/, nezralá nejsou tak sladká jako u hrachu dřeňového, trošku to drhne na patře. Existuje i kapucín na vaření, je k sehnání v prodejnách zdravé výživy. Semeno tmavé, skvrnité, rozvařitelné, chuť po uvaření dosti podobná normálnímu hrachu na vaření.

Vařit lze všechny, nezralé, zralé, ale proč sklízet hrášek určený na jídlo v nezralém stavu až v době, kdy plně dozraje v množství větším, než potřebujeme na další výsev? Je samosprašný? Když jde o chuť nezralého hrášku pěstovaného z pytlíku na vaření, je to jako u ovoce. pro někoho je švestka (broskev, meruňka, jablko,...) prostě modré oválné peckové ovoce, ať je to třeba Valor nebo Stanley, Čačanská, nějaký Top.. či Domácí, někdo je v chuti rozlišuje a řadí podle lahodnosti. Prostě někdo jezdí škodovkou a někdo nezná jiné auto než Ferrari. A chválí každý to svoje.

Hrách nepatří do země v místě, kde se čerstvě hnojilo hnojem, kde je zarýpáno zelené hnojení. Tam, kde se mu moc nedaří by měl mít odstup alespoň 4-5 let. Jestli v místě rostou jiné luskoviny (fazol, bob, soja, cizrna,...) chtělo by to zkusit na podzim hluboko zarýt dusíkaté vápno (cca 25 cm). A když ani to nepomůže, hledat příčinu ve chvíli, kdy hrách odchází. Opatrně vyrýt, zjistit jestli přišel o kořeny, nebo jestli chyba není v kořenovém krčku, jestli to není tím, že odcházejí listy či vrchol rostliny. Obecně nemiluje jílovité mokré půdy. 

A jaký mám hrášek? Oskar, dávám také pozdní a vysoký Alderman, odrůdu, která nepotřebuje oporu - Kudrnáč. Letos místo Aldermana jiný neznámý, vysoký (leze skoro do dvou metrů) s velkými lusky a pro určitou pestrost ten modroluský. Lusk je menší (jako u Winner). Ten seju ke kmínkům stromků - dá jim trošku dusíku, z kořenů je dost hluboko i humus.

host - 35.93 (?), 1.4.2016 9:38

Neloupany nepredvareny hrach ze supermarketu jsem pouzival jako zelene hnojeni. Pytlik 50g osiva za cca 15 Kc se mi taky zda drahy (pokud je treba vice sacku), kupuji tedy baleni 250g, to uz je vcelku cenove dostupne. Osivo je morene a mnoho se ho neproda, cena je jinde nez v supermarketu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz