strom pro zahradni sezeni
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 77.213 (?), 10.11.2008 13:00, zobrazeno: 15342x
Dobry den,
hledam listnaty okrasny strom do vysky 10m poskytujici stin pro zahradni sezeni. Jedna se o zahradu v Luzickych horach v nadmorske vysce 450 m.n.m. , slunna poloha, ale nechranene stanoviste.
Dekuji za Vasi radu
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 10.11.2008 15:14
Otázka je, kdo se toho stromu má dočkat (bez ironie), osobně bych doporučil špendlík - krásná bohatá koruna, stín a příjemná atmosféra i v parném létě. Krásně rychle roste.
Jinak mne napadá ještě poptat vzrostlé strony u zahradnických firem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 115.98 (?), 10.11.2008 22:01
Díky za radu. Nevím ale, co to je špendlík. Myslíte tím nějaké blumy nebo něco podobného? To ale je strom ovocný, nikoli okrasný.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.100 (?), 11.11.2008 8:47
Nevím jak špendlík, ale spousta ovocných stromů má své okrasné "verze" - různé sakury, okrasné jabloně atd... některé neplodí vůbec a některé jsou jen drobnoplodé, tak by mohly vyhovovat.
Rychlost růstu je (dle mých zkušeností) výrazně vyšší u lesních stromů (dub, bříza apod.), ale tam by konečná výška určitě přesáhla 10m.
U lesních stromů počítejte 5 let než začnou mít znatelný stínící efekt, u ovocných 10 let, pokud se Vám chce čekat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.68 (?), 11.11.2008 11:59
Myslím, že zásadní pro Vás je, abyste si neprodlužovala čekání na stín až strom povyroste ale koupila si listnáč naroubovaný v potřebné výšce na kmeni. Velmi podobný požadavek jsem řešil na své zahradě letos a zakoupil jsem javor acer platanoides drummondii na 2m kmínku, zatím se skromnou korunou ale za rozumnou cenu 350,- Kč (v Polsku). Velmi zajímavý je i fagus sylvatica asplenifolia, ten ale stěží koupíte naroubovaný, takže musíte čekat ale pak je opravdu krasne hustý. Možností jaou samozřejmě i zmiňované sakury nebo acer platanoides globosum atp.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.205 (?), 29.12.2008 9:09
milý pane Lado. tak to vidíte a já jsem se vždy učila, že smuteční vrba je TRISTIS a tortuosa je tzv. kroucená no, a myslím, že to je tak správně, Nicméně zahrádkářům je asi jedno o jaký název se jedná, jen když dostane koupit to, co si myslí, že ???
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |