Odhlučnění malé zahrádky
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 222.16 (?), 14.7.2015 13:14, zobrazeno: 16645x
Dobrý den, s přítelem jsme koupili byt s malou zahrádkou na kraji města, obojí je však do silnice a ještě k tomu do křižovatky. Bylo nám řečeno, že je tam klid i to tak vypadalo, že je to jako na vesnici, ale jak jsme se nastěhovali, zjistila jsem, že tam projede cca 20 a více aut za hodinu a to nemluvím, o době, kdy se vrací z práce. Na zahrádce se nedá dlouho pobývat, dalo by se to nějak alespoň částečně přerušit nějakými stromky? Bohužel hned za zahrádkou je silnice s chodníkem a zahrádka je široká jen asi 2 metry :-(Děkuji, Hana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.54 (?), 14.7.2015 14:06
Mozna by tam mohly byt kanadske boruvky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 187.224 (?), 14.7.2015 20:01
Sundal bych ty zástěny a měl tam kytky že by kolemjdoucí záviděli. j.c.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.122 (?), 14.7.2015 20:49
Nenapsala jste, na jakou světovou stranu je zahrádka orientovaná. Navrhovala bych plot popnout psím vínem (přísavníkem pětiprstým), který rychle roste a je sice opadavý, předpokládám ale, že v zimě tam vysedávat nebudete. Viděla jsem i na plotě vytažený stálezelený skalník a vypadalo to moc hezky. I se dvěma metry šířky se dá něco vymyslet, záleží na Vás, jak zahrádku chcete využívat (posezení, houpačka, pískoviště...)
Jana
|
|
|
|
|
|
|
host - 104.51 (?), 14.7.2015 21:02
Dala abych tam vysoké okrasné trávy (miscantus sinensis). Ale vybrat ty co rostou aspoň do dvou metru. Udělá vám to pěknou clonu, a když fouká vítr tak to krásně šumí jak u rybníka. na roh bych dala nějaký převislý strom - třeba modřín je hezky hustý. Úplně oclonit to nepůjde, je to moc blízko ulici, ale alespoň něco. Marketa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.101 (?), 14.7.2015 22:08
Nějak nerozumím, žeho chcete dosáhnout, jestli tiššího prostředí v domě, nebo menší hluk jen na zahrádce.
Obecně jsou protihlukové prvky odrazné a zvukopohltivé. Pokud použijete cokoliv s převažující charakteristikou odraznou, tak Vám to protější fasády vrátí. Jako rostliny zvukopohltivé jsou nejlepší jalovce a cypryšky. Jenže to si z toho dvorečku uděláte hřbitov. Odrazným prvkem jsou desky z Makrolonu (včetně komůrkových). Hned za deskou sice bude o 6 dB tišeji, ale vrátí se Vám to do oken odrazem o protější domy a v domě pak budete mít o 3 dB hlučněji.
Já osobně bych hluk na předzahrádce neřešil a dal tam pestrou kombinaci květin (růže, komule,...) a keřů (dřín, dřišťál, brslen,...). V domě bych se soustředil na rekuperační větrání a předokenní žaluzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.2 (?), 20.7.2015 18:51
Souhlasím jak se Standou tak i s PP - opravdu je to komicky těžko řešitelné. At se tam vysadí cokoliv, tak by to mělo mít šířku pohltivosti prachu i hjluku aspon padesát cm. A výška je v tomto případě též nezanedbatelná, by měla být aspon tři metry. Takže potom na tu pseudozahrádku bohužel nedáte ani deku na opalování. Je mi líto
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|