Hledám pěkný strom

host - 46.234 (?)
24.11.2009 20:36

Pěkný strom který je naprosto efektní a hlavně z něj nepadá listí je Sequoiadendron giganteum.Mám 20 letý u baráku a má nádherný habitus a je vysoký zhruba 10 m.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 176.18 (?), 23.11.2009 22:24

Zkuste si někde půjčit knihu P.Horáček :"Encyklopedie listnatých stromů a keřů" (jinak stojí cca 1500Kč). Je to obsáhlá publikace s mnoha fotografiemi a popisy, určitě v ní vhodný strom najdete.           Lída

host - 46.234 (?), 24.11.2009 20:36

Pěkný strom který je naprosto efektní a hlavně z něj nepadá listí je Sequoiadendron giganteum.Mám 20 letý u baráku a má nádherný habitus a je vysoký zhruba 10 m.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 25.11.2009 23:28

No Seqoiadendron giganteum bych se bál použít, protože když má ideální podmínky, drobeček z něj rozhodně nebude a vyroste z něj velmi brzy mohutný strom, při příznivých podmínkách není vyjímka přírůstek 1,5 m za rok.Láďa.

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 176.18 (?), 26.11.2009 0:38

Kdybych si měla vybrat pěkný strom na takovéto místo, volila bych jedlý kaštan - Castanea sativa. Je pěkný tvarem stromu, velikostí by odpovídal, má krásné listy (var. Albomarginata bíle lemované), v době kvetení dlouhé jehnědy, na podzim dokonce jedlé plody. Okolo jednoho jezdím autobusem a tak vím, že zvláště v době květu upoutá pozornost lidí. (zkusím přiložit obrázek)

Jinak menší (a ne běžný) je s dlouhým květenstvím podobným Wistárii je křehovětvec Cladrastis kentukea. Oba stromy jsem našla na www jednoho zahradnictví v jižních Čechách.

Castanea sativa
Castanea sativa

jmarek - (17) - 9.2 (?), 26.11.2009 21:32

Dobrý den,

pokud chcete zajímavý a hezký strom, podívejte se po jeřábu oskeruši (Sorbus domestica). Roste ale velmi pomalu a potřebuje spíše vápenitý podklad a lehčí půdu (v ČR se vyskytuje převážně na Jižní Moravě).

Teď ho zkouším zasadit v Čechách blízko Českých Budějovic. Zahradu mám v podstatě na navážce, tak chci dané místo vyhnojit vápencem a dospod jámy nasypat drcený mramor (to je taky vápenec) a uvidíme, jak se mu bude u nás na zahradě dařit.

Pokud chcete vidět, jak vypadá, zkuste si do googlu dát jeho latinský název a vypadne Vám docela dost odkazů. Jeden z nejstarších stromů tohoto druhu v ČR roste pod vrchem Žerotín blízko Strážnice, jmenuje se Adamcova oskeruše.

Odkazy jsou např. zde. Jinak soused tu má už vzrostlý kaštanovník jedlý (Castanea sativa) a je to velmi hezký strom.

Zdraví

Honza Marek

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 26.11.2009 7:02

Taky přispěji se svou troškou. Pro mne je hezký a řekl bych půvabný strom břízka. Bílá kůra ve spojitosti s prosvětlenou řídkou korunou přes kterou prosvítá modrá obloha vypadá pěkně.

solutan - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 224.9 (?), 26.11.2009 13:27
Bříz se snažím na zaharadě zbavit, protože v okolí deseti metrů od nich nic neroste, ani tráva. Vypijí všechnu vodu. Bříza na zahradu rozhodně ne.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 26.11.2009 13:56

Jsem nějak vypozoroval, že tráva ideálně neroste pod žádným velkým stromem. A představte si, čím větší a hustší koruna, tím ta tráva tam roste hůř. To by jeden fakt nevěřil.

host - 233.160 (?), 26.11.2009 14:41

Dobrý den, taky bych břízu nedoporučovala, nic proti jejímu habitu, otužilosti či kůře... Jen bych měla obavy, jestli na kopci ve 400 m n.m. se při silnějším větru nezlomí jako první, protože je rychlerostoucí.Tento strom je dobrý jako pilotní, ale jako odkaz příštím generacím moc vhodný není. Nehledě na to, zda v příští generaci nebudou alergici, což je taky velmi pravděpodobné. S pozdravem Jana K.

solutan - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 224.9 (?), 26.11.2009 15:39
Asi byste se divil, ale na zahradě u lesa mám spoustu jinejch stromů a u všech něco roste jen u bříz neroste nic a jsou od plotu nejméně 5 metrů a za plotem mám túje a ty nerostou ale živoří a z druhé strany kde jsou buky, borovice a smrky jsou ty túje třikrát takové a byly vysázeny ve stejnou dobu. Bříza se používá na místa která jsou zamokřená jako bažiny a močály protože má velkou spotřebu vody. Nejhorší je že když je pokácíte a necháte tam pařez s kořeny tak za rok z toho pařezu rostou zase nové břízy a je to pořád dokola. Je to Ruský strom který jde jen těško vyhubit. Je sice krásná, ale rozhodně ne na zahradu.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz